Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágó mérkőzésén a Paris Saint-Germain az első félidőt követően 1-0-ra vezetett a Real Madrid ellen a Santiago Bernabéu Stadionban, azonban a második félidőben a francia válogatott Karim Benzema három góljával fordított a madridi csapat, ezzel Carlo Ancelotti együttese 3-2-es összesítéssel továbbjutott a legjobb nyolc közé. A másik szerda esti mérkőzésén a Manchester City hazai pályán 0-0-s döntetlent játszott a Sporting Lisszabon ellen, így Pep Guardiola csapata megtartotta az első meccsen kiharcolt ötgólos előnyét és bejutott a negyeddöntőbe.

A spanyol bajnoki címvédő és listavezető Real Madrid rendkívül nehéz helyzetből várhatta a Paris Saint-Germain elleni meccset. Carlo Ancelotti csapata a párizsi odavágón Kylian Mbappé 94. percben lőtt góljával kapott ki, de ami még ennél is fájóbb lehetett az olasz mesternek, hogy csapata egyik legfontosabb játékosa, a védekező középpályás Casemiro eltiltás miatt nem léphetett pályára, mellette pedig a francia balhátvédre, Ferland Mendyre sem számíthatott szintén eltiltás miatt. A meccs előtt úgy tűnt, a PSG edzője, Mauricio Pochettino is törheti a fejét a támadósor összeállításakor, ugyanis csapata legfontosabb láncszeme, a világbajnok Kylian Mbappé kapott egy rúgást a PSG hétfői edzésén, és arról szóltak a hírek, hogy a világ egyik legjobbja kihagyhatja a mérkőzést. Azonban a 23 éves támadó vállalta a játékot, és természetesen ott volt a pályán a Barcelona korábbi legendája, a hétszeres aranylabdás Lionel Messi, aki kis túlzással "hazajár" a Santiago Bernabéu Stadionba. A 34 éves argentin a pályafutása során 46 meccsen 26 gólt lőtt és 14 gólpasszt adott a Real Madrid ellen, ebből 15 gólt és 9 gólpasszt a madridi csapat stadionjában hozott össze, vagyis idegenben jobban megy neki a Real ellen, mint anno a Camp Nouban.

Messi 2017 áprilisában a Santiago Bernabéu Stadionban lőtte az 500. gólját a Barcelona játékosaként. A gólöröme pedig azóta is legendás Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A Real Madrid rendkívül agresszív letámadással kezdte a mérkőzést, a párizsi csapat a hetedik percig szinte át sem lépte a félpályát, akkor viszont majdnem megszerezte a vezetést. Egy labdaszerzés után Messi játszott Neymarhoz, aki azonnal indította a bal szélen kilépő Mbappét, a francia támadó meghúzott egy cselt Dani Carvajal mellett majd nyolc méterről megcélozta a hosszú alsót, de Thibaut Courtois leért a lapos lövésre.

Ezt követően a PSG kijött a szorításból, és kiegyenlítettebb lett a játék. A 13. percben ismét Mbappé került helyzetbe, de az éles szögből leadott lövését Courtois lábbal védeni tudta.

Thibaut Courtois-t megdolgoztatták a PSG támadói Forrás: AFP/Javier Soriano

A folytatásban a PSG uralta a játékot, a következő helyzetre pedig a 21. percig kellett várni. Ekkor Neymar 18 méteres lövését Courtois hárította vetődve.

A Real Madrid első helyzetére a 25. percig kellett várni, de Gianluigi Donnarumma a játéknap legnagyobb védését mutatta be.

Az aranylabdás Luka Modric indult meg a kapu felé, hátulról fellökték, de a labda Karim Benzema elé került, aki 18 méterről eltekerte a labdát a hosszú sarok irányába, de az Európa-bajnok olasz kapus megnyúlt a levegőben, és ujjheggyel szögletre piszkálta a labdát.

Hat perccel később Neymar és a Messi is megvillant.

A világ legdrágább játékosa remek labdát tálalt a leshatárról kilépő argentinnak, aki kiszorított szögből átnyeste a labdát a kivetődő Courtois fölött, de a labda elment keresztbe a kapu előtt.

Messi befejezése nem volt elég pontos, mert Courtois jól zárta a szöget Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton

A 34. percben aztán úgy tűnt, hogy a PSG gólra váltja a sokadik helyzetét. A portugál válogatott Nuno Mendes kapott egy indítást a bal szélen, levitte a labdát az alapvonalig majd visszatálalt a mélységből érkező Mbappénak, aki 10 méterrel a kapu jobb oldalába belsőzött, azonban a holland Danny Makkelie játékvezető nem adta meg a gólt, mert Nuno Mendes lesen kapta a labdát.

A 39. percben Mbappénak már összejött a szabályos gól is.

A Real Madrid labdát vesztett a PSG térfelén, Neymar pedig azonnal indította a félpályánál kilépő Mbappét, aki rávezette a labdát David Alabára, majd a behátráló osztrák védő takarásában kilőtte a jobb alsó sarkot.

  • Mbappé a kilencedik játékos, aki három egymást követő mérkőzésen gólt lőtt a Real Madrid ellen a Bajnokok Ligájában, és 23 évesen és 79 naposan ő a legfiatalabb, akinek ez sikerült.
Messi gratulál a gólszerző Mbappénak Forrás: AFP/Javier Soriano

A második félidőt ismét a Real Madrid kezdte agresszívabban, a PSG pedig várta, hogy mikor mehet el újra egy kontrából. Az 54. percben jött is egy újabb figyelmeztetés a Realnak. Achraf Hakimi labdaszerzése után Neymar tálalt Mbappé elé, aki egy pimasz csellel elfektette Courtois-t, majd az üres kapuba lőtt, azonban a világbajnok támadó lesről indult, így nem adták meg a gólját.

A 61. percben a semmiből egyenlített a Real Madrid.

Egy hazaadás után Donnarumma totojázott a labdával, Benzema megtámadta és nem éppen szabályosnak tűnő mozdulattal kibillentette a kapust, aki ugyan elrúgta a labdát, de az Vinicius Junior elé került, aki azonnal visszatálalt az érkező Benzemának, aki közelről a jobb alsóba helyezett.

A gól érezhetően megfogta a párizsi csapatot, és a 63. percben majdnem meg is fordította a meccset a Real. Egy jobb oldali beadásra Benzema érkezett, a nyolcméteres fejese azonban néhány centivel elkerülte a kapu bal oldalát.

Karim Benzema elképesztő meccset játszott a PSG ellen Forrás: AFP/Javier Soriano

A bekapott gól után a PSG teljesen visszahúzódott, és megpróbálta kihúzni a meccs végéig, a Real Madrid pedig jószerivel egykapuzott.

A 76. percben aztán teljesen megérdemelten egyenlített a Real Madrid.

Vinicius Junior kapott egy labdát a szélen, befele cselezett majd Modrichoz passzolt, aki egy elképesztően okos ütempasszal Benzema elé tálalt, a francia pedig nyolc méterről a kapu jobb oldalába lőtt.

A második madridi gól után teljesen összeesett a PSG, Benzema pedig a 78. percben harmadszor is betalált.

A középkezdés után elvesztette a labdát a párizsi csapat, Vinicius Junior pedig megindult a kapu felé, Marquinhos ugyan elkanalazta előle a labdát, de rossz helyre rúgta azt, és az érkező Benzema 14 méterről, külsővel a bal alsó sarokba lőtt.

Karim Benzema talán élete legnagyobb meccsét játszotta Forrás: AFP/Javier Soriano

Benzema harmadik gólja után a Real Madrid nem követte el ugyanazt a hibát, mint a PSG. A spanyolok nem álltak vissza védekezni, hanem mentek előre az újabb gólért, hogy lezárják a meccset. A párizsi csapat az utolsó negyedórában szinte át sem lépte a félpályát, bár a 91. percben még hosszabbításra menthette volna a meccset, de Messi 21 méteres szabadrúgása néhány centivel elkerülte a bal felső sarkot, egy a Real Madridi drámai meccset nyert meg és bejutott a legjobb nyolc közé.

1. félidő
44Vinicius Junior
43Nacho Fernandez
39Kylian Mbappe
39Neymar
7Leandro Paredes
2. félidő
88Lucas Vazquez
88Achraf Hakimi
83Presnel Kimpembe
81Danilo Pereira
81Achraf Hakimi
78Karim Benzema
76Karim Benzema
76Luka Modric
71Leandro Paredes
66Daniel Carvajal
62Gianluigi Donnarumma
61Karim Benzema
61Vinicius Junior
60Daniel Carvajal
57Marco Asensio
57Toni Kroos
Összeállítások
Real Madrid4-3-3
Paris Saint-Germain4-3-3
Football Pálya
14
23
Ferland
Mendy
1
Thibaut
Courtois
2
Daniel
Carvajal
3
Eder
Militao
4
David
Alaba
6
Nacho
Fernandez
10
Luka
Modric
8
Toni
Kroos
15
Federico
Valverde
11
Marco
Asensio
4
Sergio
Ramos
20
Layvin
Kurzawa
21
Ander
Herrera
50
Gianluigi
Donnarumma
2
Achraf
Hakimi
5
3
Presnel
Kimpembe
25
Nuno
Mendes
15
Danilo
Pereira
6
Marco
Verratti
8
Leandro
Paredes

Real Madrid

Kezdők
14Casemiro
23Ferland Mendy
1Thibaut Courtois
2Daniel Carvajal
66
60
3Eder Militao
4David Alaba
6Nacho Fernandez
43
10Luka Modric
76
8Toni Kroos
57
15Federico Valverde
11Marco Asensio
57
9Karim Benzema
78
76
61
20Vinicius Junior
61
44
13Andriy Lunin
5Jesus Vallejo
7Eden Hazard
12Marcelo
16Luka Jovic
17Lucas Vazquez
88
18Gareth Bale
19Daniel Ceballos
21Rodrygo
22Isco
24Mariano Diaz
25Eduardo Camavinga
Cserék

Paris Saint-Germain

Kezdők
4Sergio Ramos
20Layvin Kurzawa
21Ander Herrera
50Gianluigi Donnarumma
62
2Achraf Hakimi
88
81
5Marquinhos
3Presnel Kimpembe
83
25Nuno Mendes
15Danilo Pereira
81
6Marco Verratti
8Leandro Paredes
71
7
30Lionel Messi
7Kylian Mbappe
39
10Neymar
39
1Keylor Navas
9Mauro Icardi
11Angel Di Maria
17Colin Dagba
18Georginio Wijnaldum
22Abdou Diallo
23Julian Draxler
24Thilo Kehrer
27Idrissa Gana Gueye
28Eric Ebimbe
34Xavi Simons
38Edouard Michut
Cserék

A másik szerdai találkozó három hete lejátszott "odavágóján" már minden fontos kérdést eldöntött az angol bajnoki címvédő és listavezető, a BL-győzelemre is legnagyobb esélyesnek tartott Manchester City. Josep Guardiola tanítványai 5-0-ra diadalmaskodtak Lisszabonban, a Sporting vendégeként, így nagyon kényelmes helyzetből várhatták a manchesteri visszavágót, amely puszta formalitásnak ígérkezett.

Ahogy az várható volt, nem történt csoda Manchesterben. Guardiola csapata az első félidőben félgőzzel is uralta a találkozót, 65%-ban birtokolta a labdát, és egyetlen kapura lövést sem engedett a portugál csapatnak. A Citynek az angol válogatott Phil Foden és Raheem Sterling révén két nagy helyzete is volt, de mindkettő kimaradt, így a csapatok gólnélküli döntetlennel mehettek a szünetre.

Raheem Sterling a testi épségét sem kímélte a gólszerzés érdekében Forrás: AFP/Paul Ellis

A második félidőt góllal kezdte a Manchester City. A 47. percben az algériai Rijad Mahrez átadása után Gabriel Jesus lőtt a rövid sarokba, azonban videózás után les miatt elvették a brazil válogatott támadó találatát.

A folytatásban a City ugyanúgy kontrolálta a játékot, mint az első félidőben, de érezhető volt, hogy az angol csapat csak túl akar lenni ezen a találkozón, így maradt a gólnélküli döntetlen, a City pedig 5-0-s összesítéssel továbbjutott a legjobb nyolc közé.

1. félidő
40Islam Slimani
39Gabriel Jesus
15Paulinho
2. félidő
89Islam Slimani
89Neto
84Aymeric Laporte
78Pedro Porro
78Paulinho
73Ederson Moraes
58Pablo Sarabia
47Gabriel Jesus
46Bernardo Silva
46Phil Foden
Összeállítások
Manchester City4-3-3
Sporting CP3-4-2-1
Football Pálya
3
Ruben
Dias
2
Kyle
Walker
6
Nathan
Ake
80
Cole
Palmer
31
Ederson
Moraes
27
Joao
Cancelo
56
Conrad
Egan-Riley
14
Aymeric
Laporte
11
Oleksandr
Zinchenko
20
Bernardo
Silva
25

Manchester City

Kezdők
3Ruben Dias
2Kyle Walker
6Nathan Ake
80Cole Palmer
31Ederson Moraes
73
27Joao Cancelo
56Conrad Egan-Riley
14Aymeric Laporte
84
11Oleksandr Zinchenko
20Bernardo Silva
46
25Fernandinho
8Ilkay Gundogan
9Gabriel Jesus
47
39
47Phil Foden
46
7Raheem Sterling
5John Stones
33Scott Carson
84Cieran Slicker
10Jack Grealish
16Rodri
17Kevin De Bruyne
26Riyad Mahrez
37Kayky
48Liam Delap
53Samuel Edozie
79Luke Mbete-Tabu
87James McAtee
Cserék

Sporting CP

Kezdők
68Daniel Braganca
28Pedro Goncalves
6Joao Palhinha
1Antonio Adan
13Neto
89
4Sebastian Coates
25Goncalo Inacio
24Pedro Porro
78
7Tabata
15Manuel Ugarte
2Matheus
17Pablo Sarabia
58
21Paulinho
78
15
9Islam Slimani
89
40
8Matheus Nunes
22Eusebio Paulo
31Joao Virginia
3Zouhair Feddal
11Nuno Santos
16Ruben Vinagre
23Marcus Edwards
47Ricardo Esgaio
84Dario Essugo
91Rodrigo Ribeiro
95Renato Veiga
Cserék