Vágólapra másolva!
Alighanem az angol FA-kupa idei szezonjának eddigi legnagyobb meglepetését a másodosztályú Middlesbrough szolgáltatta. A szebb napokat is megélt csapat olyan klubokat búcsúztatott, mint a Manchester United és a Tottenham Hotspur. Az elődöntőbe jutást pedig a BL-címvédő Chelsea ellen vívhatja ki. A Boro hihetetlen kupamenetelése mellett egészen filmbe illő a csapat 37 éves veterán védőjének, Sol Bambának a története is. Alig egy éve az sem volt biztos, hogy valaha még futballozhat az elefántcsontparti játékos, ugyanis rákot diagnosztizáltak nála. A betegség legyőzése után most másodosztályú csapatával tenne csodát az FA-kupában.

Közel húsz éve a Middlesbrough még stabil Premier League-csapat volt, amely 2004-ben a klub történetének legsikeresebb szezonjában még Ligakupát is nyert. Más kérdés, hogy máig ez az egyetlen nagy trófeája a klubnak. Igaz, akkoriban még olyan játékosok voltak a klubnál, mint Gaizka Mendieta, Mark Viduka vagy Mark Schwarzer. Legutóbb a 2016/2017-es szezonban szerepelt az élvonalban, azóta viszont képtelen visszajutni. Az idei szezonban viszont megfordulhat a klub szerencséje, mivel az új edzőnek köszönhetően sorra jöttek a győzelmek az elmúlt időszakban és már a rájátszást jelentő hatodik helyen állnak a Championshipben, mindössze hét pontra lemaradva a már biztos feljutást érő második pozíciótól.

Óriási csatában legyőzte a rákot a veterán focista Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Érdekes párhuzamot lehet vonni a klub és rutinos játékosa, Sol Bamba között. Az elefántcsontparti válogatott focista ugyancsak megjárta a poklot, most viszont már újra nagy célokért küzd. A 37 éves védő 2020 decemberében rutinszerű szűrővizsgálat során tudta meg, hogy daganatos betegségben szenved. A PSG akadémiáján nevelkedett játékos lesoványodva és legyengülve kezdte újra felépíteni a karrierjét, azok után, hogy akkori klubja, a Cardiff City lemondott róla.

"Két hónapon át fájt a hátam, de nem gondoltam semmi rosszra, mivel ez a probléma az egész pályafutásom alatt jelen volt. Aztán az egyik éjszaka már annyira szúrt, hogy aludni sem tudtam.

- mondta a BBC Football Focus című műsorában a veterán védő.

Sol Bamba pár éve még a legnagyobb sztárok ellen játszott a Premier League-ben Forrás: AFP/Paul Ellis

Bamba összesen hat kemoterápiás kezelést kapott, később pedig bevallotta, hogy bár túlnyomórészt jól bírta a megpróbáltatásokat, azért a kezelés során volt néhány igazi mélypont, amikor azt érezte, hogy nem fogja túlélni.

– mondta az elefántcsontparti játékos, akinek nagy erőt adott akkoriban edzője, Neil Harris, aki maga is megvívta a harcát a rákkal.

"Szerencsés vagyok, hogy akkoriban ő volt az edzőm, mert hasonló dolgokon ment keresztül, így rengeteget tudott segíteni" – tette hozzá Bamba.

A szurkolók és a csapattársak is egytől egyig mellett álltak a nehéz időszakban, mindezt pedig egy klub által kiadott "Veled harcolunk" feliratú pólóban adták a tudtára.

A Cardiff City játékosai a pólójukon üzentek a rákkal küzdő csapattársuknak Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A Cardiff City közönségkedvence aztán tavaly májusban, mindössze négy hónappal az első kemoterápiás kezelése után bejelentette, hogy sikeresen leküzdötte a betegséget és visszatér a pályára. Bamba a Rotherham elleni bajnoki utolsó néhány másodpercére állt be csereként.

"Nagyon érzelmes pillanat volt. Közel voltam hozzá, hogy elsírjam magam a pályán" – emlékezett vissza Bamba, aki 118 meccsen játszott a walesi csapat színeiben.

Viszont alig egy hónappal később

újabb fordulatot vett az élete, mivel a Cardiff Citynél nem hosszabbították meg a lejáró szerződését. A vezetőség viszont nem közölte ezt a hírt a védővel, aki másokhoz hasonlóan a közösségi médiából értesült arról, hogy nem számítanak rá a jövőben.

"Ha teljesen őszinte akarok lenni, elképesztően csalódott voltam a vezetőség hozzáállása miatt. Mindenki ismer a klubnál, egyenes fickó vagyok, bírom az igazságot. Elfogadtam volna azt is, ha a betegségem miatt nem tartanak rám igényt, csak őszintének kellett volna lenniük. Nem ezt tették. Ugyanúgy tudtam meg, hogy nem kellek nekik, mint mindenki más: a Twitterről. Azok után amit a klubért tettem, többet érdemeltem volna" – fakadt ki a Franciaországban született afrikai labdarúgó a WalesOnline-nak.

Sol Bamba öt éven át erősítette a Cardiff City csapatát Forrás: AFP/Adrian Dennis

Noha Bamba számára meglehetősen kilátástalannak tűnt ez az időszak, nem adta fel és folytatta a pályafutását. Tavaly augusztusban egykori edzője, Neil Warnock a másodosztályú Middlesbrough-hoz csábította a szabadon igazolható játékost. A gyenge teljesítmények miatt Warnockot aztán a szezon közben kirúgták, a helyére pedig Chris Wildert nevezték ki. Az 54 éves angol szakemberrel a Boro ismét magára talált, kinevezése óta a csapat 23 mérkőzésből 14-et megnyert, négy döntetlen mellett pedig ötször kapott ki.

A szebb napokat megélt angol együttes azonban nem ezzel a statisztikai mutatóval, hanem a csodával felérő kupamenetelésével hívta fel magára a figyelmet.

Bambának egyetlen labdaérintése volt a MU ellen, de azzal fontos gólt szerzett Forrás: Twitter

Az FA-kupa negyedik fordulójában az Old Traffordon hatalmas meglepetésre kiejtette a Middlesbrough a Cristiano Ronaldóval felálló Manchester Unitedet. A portugál klasszis az első félidőben büntetőt hibázott, ráadásul nem is akárhogy, mivel még a kaput sem találta el. A MU ugyan nem sokkal később megszerezte a vezetést Jadon Sancho révén, de a a számtalan kihagyott ziccer megbosszulta magát: a 64. percben az addig csak védekező Middlesbrough az első helyzetéből egyenlített.

Az 1–1-es rendes játékidő és a gól nélküli hosszabbítás után végül büntetőpárbajban dőlt el a továbbjutás.

Sol Bamba a 118. percben állt be csereként, majd maga is értékesített egy tizenegyest.

– mondta a meccs után a 37 éves elefántcsontparti játékos, aki eddig 20 mérkőzésen lépett pályára a szezonban.

A csapat és Bamba tündérmeséje azonban itt nem ért még véget. A következő fordulóban újabb nagy skalpot gyűjtött be, miután hosszabbításban Neil Maddison pazar góljával 1-0-ra legyőzte a Tottenham Hotspur labdarúgócsapatát a nyolcaddöntőben.

Wilder a londoni sztárcsapat ellen ugyancsak az utolsó két percre küldte be rutinos játékosát, aki leginkább csak időhúzócsere volt, de végül ez is kellett ahhoz, hogy a Boro kihúzza az utolsó perceket és kiejtse jóval esélyesebb ellenfelét.

Sztárcsapatokat kiejtve menetel a másodosztályú klub a kupában Forrás: Twitter

A Middlesbrough mellett az Arsenalt kiejtő Nottingham Forest biztosította még helyét másodosztályú csapatként az FA-kupa negyeddöntőjében.

Ám a Championshipben szereplő együttesek számára az igazi erőpróba még csak most jön, mivel a Forestnek a Liverpool, míg a Borónak a bombaformában lévő Chelsea ellen kellene kiharcolni az elődöntőt. A legutóbbi 12 tétmérkőzésén tizenegy győzelem és egy vereség a Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató angol gárda mérlege.

Ugyanakkor a klub körül kialakult helyzet miatt korántsem zavartalan most a játékosok felkészülése. Mint ismert, a klubot 2003 óta birtokló Roman Abramovics vagyoneszközeit ugyanis a brit kormány Oroszország ukrajnai háborúja miatt befagyasztotta, a bizonytalanság pedig aligha segít a Premier League-ben harmadik helyen álló Kékeknek. Ezt használhatja ki a Middlesbrough.

Ezért a trófeáért megy a harc Forrás: AFP/Glyn Kirk

A nehéz helyzetben lévő Chelsea a hét elején kérelmezte, hogy zárt kapuk mögött rendezzék a negyeddöntős párharcot, mivel a szankciók miatt nem árusíthat jegyeket a mérkőzésre.

"Elismerjük, hogy mindez komoly hatással lenne a Middlesbrough-ra és szurkolóira, valamint saját szimpatizánsainkra, akik a szankciók életbe lépése előtt már megvásárolták a jegyüket, de úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi körülmények között ez lenne a legtisztességesebb eljárás" – magyarázták.

Szurkolói nyomásra aztán nem sokkal később visszavonta a klub a kérelmét, így nézők biztosan lehetnek szombaton a Riverside Stadionban, ám hogy tovább tart-e a csoda, azt nehéz megjósolni.

A Middlesbrough játékosai ünneplik a továbbjutást a Tottenham ellen Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A papírforma alapján a Chelsea toronymagas esélyese a párharcnak, de a Middlesbrough bizonyította, hogy nem szabad félvállról venni. A másodosztályú csapat az eddigi sikerei mellett Bamba hihetetlen történetéből is meríthet erőt, lévén, hogy bátorsággal, kitartással és küzdeni akarás a lehetetlen is elérhető cél lehet.

FA-kupa, negyedöntő:
szombat:
Middlesbrough (II.)-Chelsea 18.15
vasárnap:
Crystal Palace-Everton 13.30
Southampton-Manchester City 16.00
Nottingham Forest(II.)-Liverpool 19.00