A történelmi vereséget szenvedő Juventus megint csúfosan megbukott a BL-ben

fbl Horizontal
Juventus' Argentine forward Paulo Dybala (L) and Juventus' Serbian forward Dusan Vlahovic react after Juventus conceded its third goal during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Juventus and Villareal on March 16, 2022 at the Juventus stadium in Turin. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerda este a labdarúgó Bajnokok Ligájában lejátszották a nyolcaddöntős párharcok utolsó két mérkőzését. A Juventus hiába támadta szinte végig a Villarreal elleni meccset, a spanyol csapat a hajrában 3-0-ra kiütötte ellenfelét és 4-1-es összesítéssel jutott tovább a negyeddöntőbe. A másik mérkőzésen a Lille ugyan ráijesztett a Chelsea-re, azonban a BL-címvédő fordított, és kettős győzelemmel került be a legjobb nyolc közé. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei.

Megint elbukott a BL-ben a Juventus, a Villarreal történelmi sikert aratott

A Juventus a Villarreal elleni BL-nyolcaddöntős párharc torinói visszavágója előtt legutóbb január 12-én szenvedett vereséget tétmeccsen, így remek formában várta az összecsapást. Az első mérkőzésen 1-1-es döntetlent elérő olasz csapat hamar a kapujához szögezte spanyol ellenfelét, egymás után alakította ki a helyzeteket, de nem tudott túljárni a kiválóan védő Geronimo Rulli kapus eszén. A Juve téli sztárigazolása, a Fiorentinától több mint 80 millió euróért leigazolt Dusan Vlahovic - aki a spanyolországi meccsen már az első percben betalált - az első félidőben lőtt egy kapufát is, nagyon úgy tűnt, csak idő kérdése, mikor szerez vezetést a hazai együttes.

Dusan Vlahovic ezúttal nem tudott gólt lőni a Villarreal ellen Forrás: NurPhoto via AFP/Matteo Bottanelli/NurPhoto/Matteo Bottanelli

A Villarreal azonban végig szervezetten védekezett és kihúzta kapott gól nélkül az első félidőt, majd a második játékrészben is stabilan tartotta magát, bár akkor már fogyott a Juventus lendülete és kreativitása. A rengeteg kulcsemberét, több Eb-győztes olasz sztárját is sérülés miatt nélkülöző torinói együttes a 78. percben nehéz helyzetbe került, mert Daniele Rugani összehozott egy tizenegyest, amit Gerard Moreno gólra váltott.

Az egész meccsen többnyire csak védekező Villarreal ezek után kiütötte ellenfelét, a Juve játékosai egymás után követték el a hibákat, Massimiliano Allegri együttese percek alatt összeomlott.

Pau Torres szöglet utáni góljával, majd egy újabb tizenegyessel az Európa-liga címvédője 3-0-ra legyőzte riválisát, és ha csak az eredményt nézzük, akkor sima, 4-1-es összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé.

A Villarreal megérdemelten jutott be a legjobb nyolc közé Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A Juve kiesésével eldőlt, hogy olasz klubcsapat megint nem lesz ott a negyeddöntőben, a torinói együttes ráadásul sorozatban a harmadik idényében búcsúzott már a 16 között.

Hiába nyerték meg az Európa-bajnokságot tavaly az olaszok, a klubcsapataik az utóbbi években nem képesek meghatározó szerepet játszani a Bajnokok Ligájában, a 2015-ben és 2017-ben is - éppen Allegri vezetésével - döntőig jutó Juventus az elmúlt BL-idényekben rendre csalódást okozott.

A Juve a Villarreal elleni 0-3-mal holtversenyben a legnagyobb hazai vereségét szenvedte el az európai kupaporondon,

a Bayern Münchentől a 2008/2009-es szezon csoportkörében kapott ki három góllal, akkor a bajorok 4-1-re győztek Torinóban.

"75 percig jól játszottunk, ők a második félidőben még mélyebben védekeztek, de egyetlen momentummal, egy tizenegyessel képesek voltak jól kijönni a helyezetből.

védte meg a meccs után a játékosait Massimiliano Allegri.

"Az emberek biztosan kudarcról beszélnek majd a kiesésünk után, de ez nem túl intelligens hozzáállás. Tisztában vagyok a csapat minőségével. Két hónapja ugyanazokat a játékosokat használjuk, és harcolunk a Serie A-ban a negyedik helyért, valamint az Olasz Kupában is érdekeltek vagyunk. Nincs szemrehányás a játékosaim felé, akik kivételes dolgokat tesznek.

Most felesleges beszélni, a bajnokságra és a kupára kell koncentrálni, hogy trófeával zárhassuk a szezont" - tette hozzá a tréner.

A Juve brazil védője, Danilo az edzőjétől eltérően nem volt ilyen elnéző, szerinte a csapat sokat hibázott és kiegyensúlyozatlan teljesítményt nyújtott.

"Ez a BL, itt magas szintű csapatok futballoznak, és ilyen dolgok bármikor megtörténhetnek.

Vétettünk néhány kritikus hibát, de napról napra fejlődnünk kell, mert sokszor az apró részletek döntik el a különbséget" - mondta a Real Madriddal korábban kétszer is BL-t nyerő szélső védő.

"Nehéz megérteni, hogy mi történt.

Mindenkitől bocsánatot kell kérnünk, ez egy értékes lecke volt a BL-ben, amiből tanulnunk kell a jövőben" -

tette hozzá önkritikusan a jobbhátvéd.

A Villarrealnál érthetően elégedett és boldog volt mindenki, az előzetesen esélytelenebbnek tartott spanyol csapat bravúrt okozott a Juve kiejtésével, és fennállása során harmadszor jutott be a legjobb nyolc közé a BL-ben.

nyilatkozta a lefújást követően a Villarreal argentin kapusa, a nagyszerűen védő Geronimo Rulli, akit a meccs legjobbjának választottak.

Rulli eszén nem tudtak túljárni a Juventus sztárjai Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Isabella Bonotto

mondta az egyedüliként négyszeres Európa-liga-győztes tréner, Unai Emery.

A vezetést megszerző Gerard Moreno elmondta, mit jelentett számára, amikor belőtte a büntetőt a 78. percben. "A legutóbbi 11-esemet kihagytam, de mindenki mögöttem állt és támogatott, és én tudtam, hogy be fogom lőni. Sosem szabad kételkedni" - mondta a spanyol csatár, akinek büntetőjét majdnem kivédte a Juve kapusa, Wojciech Szczesny.

A klub nehéz helyzete sem zavarta meg a továbbjutásban a BL-címvédő Chelsea-t

Az első meccsen szerezett kétgólos előny alapján nem lehetett azt mondani, hogy túlzottan nehéz mérkőzés várt volna a BL-címvédő Chelsea-re, és az ellenfél sem a világ legjobb csapatai közé tartozott, hiszen a Lille túlzással sem nevezhető európai topklubnak. Az angol sztárcsapat az utóbbi hetekben azonban nehéz helyzetbe került, mert az orosz-ukrán háború miatt a klub tulajdonosának, Roman Abramovicsnak a vagyoneszközeit a brit kormány befagyasztotta. Jelen állás szerint arra is van esély, hogy a rivális ajánlattevők közösen szerzik meg a londoni együttes tulajdonjogát, amelynek egyelőre rendkívül bizonytalan a jövője, ráadásul semmilyen olyan tevékenységet nem végezhet a klub, ami bevételt generál, például új jegyeket sem adhat el.

Ilyen körülmények tudatában vágott neki Thomas Tuchel és Lőw Zsolt csapata a francia bajnok elleni visszavágónak, és a meccs nem indult jól számára, mert a védelem alappillérét, Andreas Christensent már a 33. percben le kellett cserélni sérülés miatt. A gondokat tetézte, hogy Burak Yilmaz 11-esével vezetést szerzett a Lille az első félidőben, szorossá téve a párharcot.

A Chelsea azonban nem omlott össze, hanem ritmust váltott, és egy gyönyörű góllal, Christian Pulisic révén még a szünet előtt kiegyenlített.

Christian Pulisic mindkét meccsen gólt lőtt a Lille-nek Forrás: AFP/Francois Lo Presti

A második félidőben is okozott kellemetlen pillanatokat a címvédőnek a francia csapat, de a Chelsea megfordította a meccset, amelyet 2-1-re meg is nyert, és 4-1-es összesítéssel magabiztosan továbbjutott.

A mérkőzés győztes gólját a klub élő legendája, a még mindig csak 32 éves Cesar Azpilicueta szerezte, aki a 459. meccsét játszotta a londoniak színeiben.

A csapatkapitány a klub egyik legsokoldalúbb játékosa, gyakorlatilag a védelem bármely posztján bevethető, ezúttal jobb oldali szárnyvédőként segítette győzelemhez csapatát.

"Már most a klub legendája, és nekünk pontosan erre van szükségünk. Azpilicueta csapatkapitányként óriási szerepet tölt be a klubnál" - méltatta egyik legjobbját Thomas Tuchel.

Megtettük, amire szüksége van ennek a klubnak ezekben a nehéz időkben" - értékelte a továbbjutást a német edző.

"Nem kezdtük jól a meccset, a Lille rendkívül aktív volt. Néha teret hagytunk nekik és hibákat vétettünk, de nagyon boldogok vagyunk, hogy továbbjutottunk.

nyilatkozta a győztes gólt szerző spanyol hátvéd.

Cesar Azpilicueta gólja végleg lezárta a Lille elleni párharcot Forrás: Belga via AFP/Virginie Lefour

A franciák vezetőedzője, Jocelyn Gourvennec a kiesés ellenére büszke volt a csapatára, amely története során másodszor jutott nyolcaddöntőbe a BL-ben, és ezúttal is angol csapattal szemben esett ki, mint 2007-ben a Manchester United ellen.

mondta a Lille trénere.

"Apró részletek döntöttek. Nagyszerű első félidőt játszottunk, ők az egyetlen lehetőségüket azonnal gólra váltották. Jól teljesítettünk, mégis kikaptunk" - tette hozzá a vesztes fél csatára, Jonathan David.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Villarreal elleni 0-3 a Juventus valaha volt legsúlyosabb hazai veresége a csapat európai kupaszereplése során, bár a 2008/2009-es idény csoportkörében a Bayern Münchentől elszenvedett 4-1-es vereség alkalmával több gólt kapott.
  • A Juve sorozatban a harmadik szezonjában esett ki a BL-ből a nyolcaddöntőben.
  • A Villarreal az előző 11 meccséből mindössze kettőt nyert meg a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában
  • A Villarreal korábban csak a 2005/2006-os és a 2008/2009-es idényben tudott negyeddöntőbe jutni a BL-ben.
A Villarreal története során harmadszor jutott BL-negyeddöntőbe Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton
  • A Chelsea a története során a 11. alkalommal jutott be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe.
  • Az edzők között Thomas Tuchel rendelkezik a legjobb győzelmi mérleggel az első 50 BL-meccset figyelembe véve. A német tréner 32 mérkőzést nyert meg, ezzel eggyel megelőzte a Real Madriddal 2016-2018 között sorozatban három BL-t nyerő Zinedine Zidane-t.
  • A Lille csatára, Burak Yilmaz lett a harmadik legidősebb játékos, aki gólt lőtt a BL egyenes kieséses szakaszában. A 36 éves török támadót Ryan Giggs és Paolo Maldini előzi meg.
  • A Chelsea mind a hat legutóbbi Bajnokok Ligája-mérkőzését megnyerte francia klubok ellen.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:

Juventus (olasz)-Villarreal (spanyol) 0-3 (0-0)
gólszerzők: Moreno (78., tizenegyesből), Torres (85.), Danjuma (91., tizenegyesből)
Továbbjutott: a Villarreal, 4-1-es összesítéssel.

Lille OSC (francia)-Chelsea (angol) 1-2 (1-1)
gólszerzők: Yilmaz (38., tizenegyesből), illetve Pulisic (45+3.), Azpilicueta (71.)
Továbbjutott: a Chelsea, kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel.

A szerdai eredményekkel eldőlt, hogy három-három angol és spanyol, valamint egy-egy német és portugál csapat alkotja a legjobb nyolc mezőnyét. A negyed- és az elődöntő sorsolását pénteken rendezik.

A negyeddöntő mezőnye:
Chelsea FC (angol, címvédő), Manchester City (angol), Liverpool FC (angol), Real Madrid (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), Villarreal (spanyol), Bayern München (német), Benfica (portugál)