Vágólapra másolva!
A labdarúgás a világ legnépszerűbb és legszórakoztatóbb sportága, amely a legmegdöbbentőbb eseteket képes produkálni, és ez különösen igaz azoknak a szurkolóknak a viselkedésére, akik mindent elkövetnek azért, hogy pár perc hírnevet szerezve beszabaduljanak a pályára. Március közepén hihetetlen jelenet zajlott le az Everton-Newcastle Premier League-mérkőzésen, ugyanis egy fiatal fiú a nyakánál fogva kötözte ki magát a kapufához. A rendhagyó eset kapcsán az alábbi összeállításban - a teljesség igénye nélkül - bemutatjuk azokat az elképesztő botrányokat, amelyeket a pályára berohanó szurkolók okoztak.

Nyakánál fogva kötözte ki magát a kapufához a fiatal drukker

Kezdjük a legfrissebb esettel, az Everton-Newcastle mérkőzésen kialakult botránnyal. Az angol bajnoki meccs alatt egy fiatal szurkoló a nyakánál fogva kötötte ki magát az egyik kapufához, és a biztonságiaknak hatalmas erőfeszítések árán sikerült csak kiszabadítaniuk a srácot, aki állítólag így akart tiltakozni az Egyesült Királyság új, fosszilis tüzelőanyaggal kapcsolatos beruházásokban való részvétele ellen.

A fiú egy műanyag gyorskötőzővel láncolta magát a kapufához, amelyet az egyik biztonsági ember egy méretes csavarvágó fogóval tudott csak kettévágni.

Miközben a drukkert felemelték a rendfenntartók, a nézőtérről egy másik szurkoló is berohant, és megpróbálta megtámadni a szemüveges fiatalembert. Végül mindkét illetéktelen behatolót levitték a pályáról és folytatódhatott a félbeszakított meccs, amely az Everton 1-0-s győzelmével ért véget.

A kapufához bilincselte magát a légitársaság ellen tüntető szurkoló

Egy korábbi Everton-mérkőzésen, 2012 januárjában is történt már egy hasonló "kapufás incidens".

A Manchester City elleni összecsapáson az egyik szurkoló a kapufához bilincselte magát, látványosan tüntetve a világhírű légitársaság, a Ryanair ellen, mert a cégtől igazságtalanul kirúgták a lányát.

A férfi egy olyan pólót viselt, amelyen az "Európa legnagyobb rablói" felirat virított, és volt nála egy laminált maszk, amely a Ryanair főnökét, Michael O'Leary-t ábrázolta.

A drukkert, aki korábban a Cheltenham Gold Cup lovas fesztiválon is produkált már egy hasonló mutatványt, később három évre eltiltottak minden sporteseménytől.

Cristiano Ronaldót megtámadták a BL-meccsen

Többször is előfordult már, hogy egy pályára berohanó szurkoló meg akart támadni egy játékost, és időnként világsztárok is az áldozatául estek már az ilyen "merényleteknek". A Bajnokok Ligája 2019/2020-as szezonjában a Juventus a Bayer Levekusen otthonában 2-0-ra nyert a csoportkörben, Ronaldo ezen a meccsen szerezte meg pályafutása 128. BL-gólját.

Ennél azonban nagyobb visszhangja volt annak, hogy a mérkőzésen három rajongó is odarohant a portugál világsztárhoz. Ronaldo az elsővel még kedves volt, hagyta, hogy megölelje, aztán a másodikat egy testcsellel átverte - még mindig jókedvűen.

A harmadik szurkoló azonban alaposan elvetette a sulykot, szelfit akart készíteni az ötszörös aranylabdással, és erőszakosan megragadta a futballista nyakát.

Ronaldo dühében kis hiján megütötte a drukkert, akit végül a biztonságiak kivezettek a pályáról.

Az Alkmaar kapusa megrugdosott, a Chelsea női focistája fellökött egy szurkolót

Voltak olyan esetek, amikor a szurkolók húzták a rövidebbet. A Holland Kupában 2011 decemberében megrendezett Ajax-Alkmaar mérkőzésen egy drukker a vendégcsapat kapusát, Esteban Alvarado Brown-t támadta meg,

ám a Costa Rica-i futballista megvédte magát, majd elkezdte rugdosni a földre kerülő szurkolót.

A botrányba fulladt mérkőzésen a bíró kiállította az agresszív kapust, a meccs 1-0-s Ajax vezetésnél félbeszakadt.

2021 decemberében a női labdarúgó Bajnokok Ligájában megrendezett Chelsea-Juventus mérkőzés vége előtt egy férfi besétált a pályára és feltartotta a játékot.

A szurkoló közelében helyezkedő Sam Kerr nem hezitált, vállal alaposan fellökte a drukkert, aki a földre zuhant.

A játékvezető nem díjazta az ausztrál futballista közbelépését és sárga lapott adott neki.

Később kiderült, hogy a fiatal rajongó csak egy szelfit szeretett volna készíteni a londoniak csapatkapitányával, Magda Erikssonnal, bár jobban tette volna, ha megvárja a meccs végét.

Gólt akart lőni, hogy lenyűgözze exbarátnőjét

2016-ban az FA-kupában rendezett Eastleigh-Bolton Wanderers mérkőzésen az egyik néző, John Dynes annak a reményében rohant be a pályára, hogy gólt lő és ezzel majd elkápráztatja és visszaszerzi exbarátnőjét.

A magáról megfeledkező drukker szürke melegítőfelsőt viselt, rajta "az álmok valóra válnak" felirattal, és az egyik hazai támadást végigkísérve futott a kapu felé, bízva abban, hogy labdához jut.

A vakmerő szurkoló terve végül nem vált valóra, a kapu előterében elcsúszott, aztán a biztonságiak azonnal kivezették.

Nem jött össze a drukkernek a gól az FA-kupában Forrás: Southern Daily Echo

Célt tévesztett az ejtőernyős

A pályára berohanó szurkolók általában alaposan megtervezik, hogyan jussanak be az adott meccsre, de akadt korábban olyan is, aki véletlenül landolt a gyepen.

2013-ban az angol ötödosztályban megrendezett Salisbury City-Chester összecsapás azért szakadt félbe, mert egy ejtőernyős kényszerleszállást hajtott végre a pályán.

Később kiderült, hogy a hívatlan vendég egy jótékonysági eseményen vett részt, de alaposan eltévesztette a célt és váratlanul megzavarta a meccset. Az ejtőernyős nem jött zavarba a félresikerült landolás miatt, komótosan lekocogott a pályáról, a párszáz fős közönség pedig tappsal jutalmazta a produkcióját.

2021 júniusában Lengyelországban is történt egy hasonlóan vicces eset, akkor az ejtőernyős nem úszta meg büntetés nélkül, mert egy sárga lapot is kapott a bírótól.

Fegyverrel ment be a pályára a klubtulajdonos

A következő botrányt nem szurkoló követte el, hanem egy csapat elnöke, de mindenképpen rendhagyó és említésre méltó. A futballklubok tulajdonosait gyakran vádolják azzal, hogy nem törődnek eléggé a pályán zajló eseményekkel, ám a görög Ivan Szavvidiszről ezt nem lehet elmondani.

A PAOK labdarúgócsapatának elnöke 2018 márciusában az AEK Athén elleni rangadó vége előtt pisztollyal az oldalán ment be a pályára, hogy elszámoltassa a játékvezetőt, amiért az les miatt nem adott meg egy gólt.

Szavvidisz - aki a fegyvert legalább nem rántotta elő - később bocsánatot kért a viselkedéséért, de a görög bajnokságot két hétre felfüggesztették az eset miatt, a meccset pedig 3-0-s eredménnyel jóváírták az AEK Athén javára.

Láttam, hogy a kezét a dereka felé mozgatja, hiszen a fegyvere ott volt. Teljesen megdöbbentem, nem értettem. Ilyeneket a Clint Eastwood-filmekben lát az ember" - mondta megrökönyödve az AEK akkori edzője, Manolo Jiménez.

Szőke bombázó a BL-döntőn

A 2019-es Bajnokok Ligája-döntőn a Liverpool 2-0-ra legyőzte a Tottenhamet, de a mérkőzés mellett bizonyára arra is sokan emlékeznek,

hogy az első félidőben egy lenge öltözetű szőke kebelcsoda rohant be a pályára.

Kinsey Wolanski a 2019-es BL-döntőben alaposan felhívta magára a figyelmet Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Később kiderült, hogy a csinos hölgy, Kinsey Wolanski annak a Vitalij Zdoroveckijnek volt a barátnője, aki a 2014-es Németország-Argentína vb-döntőn berohant a pályára és meg akarta csókolni a németek hátvédjét, Benedikt Höwedest.

Az orosz drukkert azóta szinte a világ összes futballstadionjából kitiltották, de a 2019-es BL-fináléra beküldte kedvesét, hogy reklámozza a "Vitaly Uncensored" oldalt.

Az biztos, hogy Wolanski óriási népszerűségre tett szert a merész akciója után, ugyanis a közösségi médiában rengeteg rajongóval bővült a tábora, a szőke szépségnek az Instagramon jelenleg 3,6 millió követője van.

A hírhedt Jimmy Jump balhéi

Egy ilyen összeállításból nem maradhat ki a világhírű Jimmy Jump (eredeti nevén Jaume Marquet Cot), aki többször is borsot tört már a biztonságiak orra alá, és botrányt okozott futballmeccseken.

Egyik leghíresebb akciója a 2004-es Eb-döntőn a Portugália-Görögország mérkőzésen történt, amikor a portugálok legnagyobb sztárjához, Luis Figóhoz hozzávágott egy Barcelona-zászlót,

tiltakozva a középpályás négy évvel azelőtti Real Madridba igazolása ellen.

A javíthatatlan drukker a következő, 2008-as Európa-bajnokságon a Németország-Törökország meccsen rohat be a pályára, politikai üzenetet (Tibet nem egyenlő Kínával) hirdető pólóban.

Jimmy Jump a 2008-as Eb-n is botrányt okozott Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Jimmy Jump a 2010-es világbajnokság döntője, a Spanyolország-Hollandia mérkőzés előtt is beszabadult a pályára, akkor a vb-trófeára próbált feltenni egy hagyományos katalán sapkát.

Jimmy Jump a 2010-es vb-döntő előtt Forrás: nettavisen.no

A katalán szurkoló 2010-ben egy Újpest-Ferencváros örökrangadón is feltűnt, ahol egy kisebb műsort adott elő a második félidő előtt, mire a biztonságiak levezették a pályáról.

Jimmy Jump a Barcelona korábbi magyar legandája, Kubala László előtt tisztelegve egy "Kubala forever" feliratú katalán zászlót tartott a kezében, majd több játékossal is kezet fogott, aztán egy darabig vezette a labdát és gólt rúgott a Fradi kapujába.