Társoldalunk:

Van Gaal baromságnak tartja, hogy Katarban rendezik a foci-vb-t

2022.03.22. 17:42

Louis van Gaal, a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya élesen bírálta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA), amiért 2022-ben Katarban rendezi a világbajnokságot.

A hollandok szombaton a dánokkal, kedden pedig a németekkel játszanak felkészülési mérkőzést. A találkozó előtti sajtótájékoztatón a 70 éves szakember nevetségesnek nevezte a katari foci-vb-t.

Mindenki tudja, hogy az ötletet is nevetségesnek találom. Nevetséges, hogy egy olyan országban fogunk játszani - hogy is mondja ezt a FIFA? -, ahol szerintük segítjük a futball fejlődését. Ez egy baromság. De ez nem számít. Ez a pénzről és a kereskedelmi érdekekről szól. Ez a FIFA fő motivációja" - mondta Van Gaal, aki megjegyezte azt is, hogy nem véletlenül nem tagja a FIFA bizottságának, mert mindig is távol tartotta magát az ilyen szervezetektől.

Louis van Gaal, a holland válogatott szövetségi kapitányaForrás: AFP/Robin Van Lonkhuijsen

Van Gaal elmondta, hogy Hollandiában viszont tagja a szövetségen (KNVB) belül működő bizottságnak, amely minden hónapban összeül, hogy értékelje az emberi jogok helyzetét Katarban. A KNVB egyike azon kevés nemzeti szövetségnek, amelyik felszólalt a katari munkakörülmények miatt.

Egy tavalyi Katarban tett látogatását követően Van Gaal azt mondta: "A KNVB soha nem támogatta a világbajnokság Katarban történő megrendezését, és nem helyesli azt, ahogyan a bevándorló munkavállalókkal bánnak ott."

Van Gaal egyébként a sajtótájékoztató után pozitív koronavírustesztet produkált, így elkülönítették a csapattól. Jelenleg a három segítője, Danny Blind, Henk Fraser és Frans Hoek irányítják a szakmai munkát.