Labdarúgó-Eb-t rendezne Oroszország

Russia World Cup Trophy FIFA soccer football Horizontal
A 2018-as foci-vb-t Oroszországban rendezték
Vágólapra másolva!
Oroszország a most érvényben lévő szankciók ellenére szeretné megrendezni a 2028-as vagy a 2032-es labdarúgó Európa-bajnokságot.

Alekszandr Djukov, az orosz szövetség elnöke a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta: a szándéknyilatkozatot tartalmazó dokumentumokat a szerdai határidő lejárta előtt eljuttatták az európai szövetségnek (UEFA).

A sportvezető kiemelte, Oroszországnak megvan a rutinja a nagy sportesemények megrendezésében - példaként említve a 2018-as világbajnokságot -,

ezért bíznak a pályázatuk sikeres elbírálásban.
Az UEFA közlése szerint a 2028-as és a 2032-es rendezőket szeptemberben fogják kihirdetni.

A 2018-as foci-vb-t Oroszországban rendezték Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Pesnya

A 2028-as kontinenstornára a szövetségek bejelentése szerint az oroszok mellett Nagy-Britannia és Írország közösen, valamint Törökország nyújtott be rendezési szándéknyilatkozatot, míg a 2032-es viadallal kapcsolatban az olaszok érdeklődnek.

Az UEFA októberben azt közölte, hogy március 23-áig kell jelezni a rendezési szándékot, a kandidálókat pedig áprilisban jelentik be. Minimális követelmény tíz stadion, közülük egynek legalább 60 ezer, kettőnek pedig 50 ezer férőhelyesnek kell lennie. Amennyiben kettőnél több ország rendezné közösen a kontinensviadalt, úgy a házigazdák nem kapnának automatikusan indulási jogot.

A 2024-es Eb-nek Németország ad otthont.

Jelenleg az orosz válogatottak az ukrajnai háború miatt szinte semmilyen sportágban, így labdarúgásban sem szerepelhetnek, az országban pedig nem tarthatnak nemzetközi versenyeket.