Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 1-0-ra kikapott a vb-résztvevő szerbektől a Puskás Arénában. Az első félidő kiegyenlített küzdelmet hozott, helyenként Marco Rossi együttese jobban is játszott ellenfelénél, ám Nagy Zsolt balszerencsés öngóljának köszönhetően a vendégcsapat szerzett vezetést a 35. percben. A második félidőben próbálta fokozni a nyomást a magyar csapat, az utolsó percben kapufát is lőtt, de egyenlíteni nem tudott, így első idei mérkőzésén vereséget szenvedett.

A magyar labdarúgó-válogatott a szerbek elleni barátságos találkozóval kezdte meg felkészülését a júniusi és szeptemberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre, valamint a jövő évi Európa-bajnoki selejtezőkre.

Marco Rossi szövetségi kapitány ugyan három újoncot is meghívott, de alapjaiban nem változtatott a megszokott keret összetételén.

A lehetséges debütálók között ott volt a Paks csatára, az NB I góllövőlistáját vezető Ádám Martin, az angol másodosztályban szereplő Burnley futballistája, a honosított Callum Styles, valamint a Debrecen 20 éves középpályása, Baráth Péter. A védelembe Szalai Attila sérülése miatt Spandler Csabát (Puskás Akadémia) hívta be az olasz szakember, a kapus poszton harmadik számúként pedig Szappanos Péter (Budapest Honvéd) kapott helyet a keretben. Szalai Attila mellett a másik nagy hiányzó az RB Leipzig védője, Willi Orbán volt, aki fogászati problémája miatt nem állhatott a szövetségi kapitány rendelkezésére, viszont két klubtársa, Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik ott volt a keretben.

Rossi a meccs előtti sajtótájékoztatón már jelezte, hogy a kezdőcsapatba nem állít újoncot, így a magyar válogatott az alábbi összeállításban futott ki a Puskás Aréna gyepszőnyegére:

Gulácsi - Botka, Lang, Fiola - Nego, Schäfer, Nagy Á., Nagy Zs. - Sallai, Szoboszlai, Szalai Á.

A magyar nemzeti csapat az elmúlt másfél évben kétszer is összecsapott a szerbekkel, és egy döntetlen mellett egyszer le is győzte a szomszédos ország válogatottját.

Azóta azonban rengeteget erősödött a szerb válogatott, Dragan Stojkovic irányításával az együttes 12 meccséből nyolcat megnyert és csak egyszer kapott ki, ráadásul Portugáliát is megelőzve kijutott a katari világbajnokságra.

Budapesten sérülés miatt nem léphetett pályára a Juventus téli sztárigazolása, a Fiorentinától rekordösszegért szerződtetett Dusan Vlahovic, de így is bombaerős kerettel érkezett az ellenfél, amelynek egyik legjobbja, Dusan Tadic természetesen ott volt a kezdőben. Stojkovic az alábbi kezdőcsapatnak szavazott bizalmat a magyarok ellen: V. Milinkovic-Savic - Velkovic, Nastasic, Pavlovic - Lukic, Gudelj - Zivkovic, Tadic, S. Milinkovic-Savic, Kostic - Mitrovic.

Tiszta pirosban lépett pályára a magyar válogatott a szerbek ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A mérkőzés előtt a Vasas legendás labdarúgója, a 94 évesen elhunyt Raduly József tiszteletére tartottak megemlékezést, majd a szlovák Filip Glova sípjelére a tiszta fehérben játszó szerbek kezdték a meccset a piros mezes magyarok ellen.

Kisebb kavarodás után Lang fejelte ki a labdát Gulácsi kapuja előteréből a második percben, majd próbálta stabilizálni a játékát a magyar csapat. A 8. percben Szalai fejelte szép mozdulattal kapura Sallai beadását, de a Basel csatára lesen volt.

A szurkolók fantasztikus hangulatot teremtettek már a kezdetektől fogva, a B-közép felől zúgott a Ria, ria, Hungária, mintegy 30000 néző látogatott el a Puskás Arénába csütörtök este.

Szenzációs hangulatot teremtettek a magyar szurkolók Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 11. percben Kostic bombázott a magyar kapuba, de Mitrovic előtte már szabálytalan volt, aztán a túloldalon a szerbek kapusának kellett hatalmas bravúrral védenie Sallai lövését, aki lesen volt.

A szerb válogatott birtokolta valamivel többet a labdát, de Marco Rossi csapata is harcosan futballozott, nagy küzdelem zajlott a pályán az első 20 percben. A 21. percben az Ajax sztárja, Tadic lőhetett kis híján kapura, de odaért a védelmünk, aztán Szoboszlai adott remek labdát a jobb szélen felfutó Negónak, ám a Fehérvár játékosa már nem tudta megjátszani a középen kilépő Szalait.

Az Ajax sztárját, Dusan Tadicot szorosan fogták Fiola Attiláék Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 29. percben egy bal oldalon vezetett tetszetős támadás után Nagy Zsolt passzolt középre, Szalai labdához is jutott, majd nagy nehezen felszabadítottak a szerbek.

A 35. percben feszült jelenetek zajlottak a pályán, Mitrovic lövése után Gulácsi hatalmas bravúrral a felsőlécre tolta a labdát, amely aztán Nagy Zsolt mentési kísérletének köszönhetően áthaladt a gólvonalon. Az esetet percekig vizsgálta a videobíró, mert nagyon úgy tűnt, hogy a szerbek csatára kézzel ért a labdához a lövés előtt.

Végül számunkra kedvezőtlen ítélet született, és a játékvezető megadta a találatot, amelyet Nagy Zsolt öngóljának könyveltek el.

Fiola sem tudott menteni, balszerencsés öngóllal került hátrányba a magyar válogatott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szerbek furcsa körülmények között szereztek vezetést, de Marco Rossi csapata azonnal fokozta a nyomást és Szalai kis híján hamar egyenlíthetett volna. A túloldalon Sergej Milinkovic-Savic duplázhatta volna meg a szerb előnyt, ám a Lazio középpályásának szabadrúgása kevéssel elkerülte a jobb felső sarkot.

A szünet előtt újabb helyzet már nem alakult ki a felek előtt, 1-0-s szerb vezetés tudatában vonulhattak pihenőre a csapatok.

A félidőben nem cserélt Rossi, Stojkovic viszont három helyen is változtatott, többek között a Real Madrid csatárát, Luka Jovicot is behozta a szerbek szövetségi kapitánya. A magyar szurkolók továbbra is lelkesen és hangosan biztatták a csapatot, a hangulatra egyáltalán nem lehetett panasz.

Nehezen találta a fogást a magyar csapat a szerbeken Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második játékrész elején nem találta a ritmust a magyar válogatott, többnyire a szerbek akarata érvényesült, akik tartották a labdát és igyekeztek uralni a játékot.

Az 53. percben aztán Sallai előtt adódott egy nagy lehetőség, a 16-os előteréből, a kapuval szemből lőhetett, de jócskán célt tévesztett a Freiburg támadója.

Az 59. percben Rossi is cserélt, Gazdagot és Bollát küldte be Nagy Ádám és Nego helyére. Próbálta fokozni a nyomást a hazai együttes, de az utolsó passzokba rendre hiba csúszott, és nem igazán sikerült helyzeteket kialakítani a szerb kapu előtt.

A 69. percben újabb gólt lőhetett volna a szerb válogatott, Radonjic húzott el a jobb oldalon, ám közepre tett labdája után nem tudott tisztán lőni az érkező társ, Gulácsi a helyén volt és hárított.

Ha kezdőként nem is, csereként két újonc is pályára léphetett nemzeti csapatunkban, Rossi Callum Stylest és Ádám Martint is becserélte Szalai és Nagy Zsolt helyére a 71. percben.

A 77. percben eldönthette volna a meccset Szerbia, de Mitrovic ziccerét fantasztikusan védte lábbal Gulácsi.

Gulácsi Péter nagyszerűen védett a szerbek ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 79. percben Sallai lőtt kapu mellé, majd a hajrára Vécsei és Kecskés is pályára lépett, de az idő egyre fogyott, és még mindig a szerbek vezettek. Egyre jobban kitámadtak Szoboszlaiék, Tadicék pedig egy kontra után végleg lezárhatták volna a meccset, de Radonjic nagy helyzetben a jobb alsó sarok mellé helyezett.

Az utolsó percekben a lelátóról is egyre hangosabb buzdítást kapott a csapat, és egy gyönyörű támadás után Schäfer a kapufát is eltalálta, Szoboszlai pedig a kapu mellé lőtte a kipattanót, így az egyenlítés már nem jött össze.

A magyar válogatott hatalmasat küzdött a szerbek ellen, ám egy balszerencsés öngólnak köszönhetően elveszítette idei első mérkőzését.

Marco Rossi együttese március 29-én Belfastban, Észak-Írország ellen játszik újabb felkészülési mérkőzést, majd júniusban megkezdi szereplését a Nemzetek Ligája A-divíziójában, amelyben Anglia, Németország és az Eb-címvédő Olaszország lesznek a csoportellenfelei. A távlati és sokkal fontosabb cél azonban a 2024-es, németországi Európa-bajnokság selejtezősorozatának sikeres megvívása. A kvalifikációs csoportokat október 9-én sorsolják ki.

Eredmény:
Magyarország-Szerbia 0-1 (0-1)
Puskás Aréna, 30 ezer néző, v.: Filip Glova (szlovák)
gólszerző: Nagy Zs. (35., öngól)
sárga lap: Schäfer (66.), Gazdag (87.)