Társoldalunk:

A macedónok szerint ironikus, hogy Olaszországot a saját fegyverükkel győzték le

2022.03.25. 09:58

Roberto Mancini szövetségi kapitány élete csalódásaként élte meg, hogy az Európa-bajnok olasz válogatottja 1-0-ra kikapott a vendég Észak-Macedóniától a csütörtöki pótselejtezőn, így sorozatban másodszor lemaradt a labdarúgó-világbajnokságról.

"Nem tudom, mit mondhatnék.
Ahogy a júliusi Eb-diadal profi pályafutásom legnagyobb eredménye volt, úgy a mostani a kudarc a legnagyobb csalódás. Szeptember óta több hibát elkövettünk, amelyekért megfizettünk"- nyilatkozott a szakvezető, aki hozzátette, túl nagy a fájdalom ahhoz, hogy közvetlenül a meccs után a jövőjéről beszéljen. 

Mancini élete csalódásaként élte meg az olaszok kiesésétForrás: NurPhoto via AFP/Gabriele Maricchiolo/NurPhoto/Gabriele Maricchiolo

Az 57 éves tréner azt viszont elismerte, hogy szövetségi kapitányként elsősorban őt terheli a felelősség a kudarc miatt, illetve megvédte játékosait, mert szerinte fényes jövő áll előttük a nemzeti együttesben. Hozzátette, nem érdemeltek vereséget.

A játékosok közül a rangidős, a 90. percben becserélt Giorgio Chiellini úgy fogalmazott, a vereség ellenére büszke a csapatra, mert mindent kiadott magából, ugyanakkor a játékosok teljesen összetörtek, hatalmas űr tátong bennük.

"Jó esélyünk lett volna a világbajnokságon. A veretlenségi rekord után nehéz elfogadni, ami most történt. Mindent kiadtunk magunkból, de most itt az ideje, hogy feltegyünk magunknak néhány kérdést" - mondta Marco Verratti, aki igazi rémálomnak nevezte a vereséget.

Az Európa-bajnok olasz labdarúgó-válogatott a 2018-as oroszországi vb után Katarba sem jutott kiForrás: AFP/Alberto Pizzoli

A 2018 és 2021 között világcsúcsot jelentő módon 37 találkozón át veretlen Squadra Azzurra úgy maradt le a világbajnokságról, hogy a selejtezősorozat utolsó előtti fordulójában a 90. percben 11-eshez jutott Svájc ellen, de Jorginho kihagyta a büntetőt, majd a zárókörben a csapat nem tudta legyőzni Észak-Írországot. A csütörtöki pótselejtezőn pedig hiába próbálkoztak 32 kapura lövéssel az olaszok, gólt nem sikerült szerezniük, a macedónok viszont a 92. percben Aleksandar Trajkovski 22 méteres lövésével megnyerték az összecsapást.

Blagoja Milevski, a macedónok szakvezetője
ironikusnak találta, hogy Olaszországban az olasz stílussal diadalmaskodtak úgy, hogy végig védekezték a meccset, majd a hajrában a második kaput eltaláló lövésükkel megszerezték a győzelmet."Boldog vagyok, hogy nyertünk, büszke vagyok a srácokra" - mondta Milevski, akinek csapata kedden Portugália vendége lesz a vb-részvételért, de a kapitány szerint már így is történelmet írtak a hatalmas Olaszország kiejtésével.

Óriási meglepetésre Észak-Macedónia kiejtette Olaszországot, amely így biztosan nem lesz ott a vb-nForrás: NurPhoto via AFP/Gabriele Maricchiolo/NurPhoto/Gabriele Maricchiolo

Észak-Macedónia még sosem szerepelt vb-n, Olaszország viszont mindössze negyedszer maradt le a tornáról, de most először kétszer egymás után. Szintén negyedszer fordul elő, hogy az Európa-bajnoki címvédő együttes nem jut ki a vb-re: az 1976-ban kontinensbajnok csehszlovákok, az 1992-ben aranyérmes dánok és a 2004-ben diadalmaskodó görögök nem kvalifikálták magukat a soron következő vb-re.