Vágólapra másolva!
Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) elnöke bízik abban, hogy Roberto Mancini marad a válogatott szövetségi kapitánya, annak ellenére, hogy a nemzeti csapat lemaradt az év végi katari világbajnokságról.

Az Európa-bajnok csütörtöki pótselejtezőjén 1-0-ra kikapott a vendég Észak-Macedóniától, így sorozatban másodszor hagyja ki a vb-t. Gabriele Gravina ennek ellenére bízik a közös munka folytatásában.

"Remélem Mancini velünk marad" - hangsúlyozta. - "Remélem, hogy az összes olaszhoz hasonlóan ő is maga mögött tudja hagyni ezt a búcsút, és továbbra is a csapat élén marad, hogy folytassuk a közös munkát".

Hozzáfűzte: ahogy megérdemelték a dicséreteket a tavaly nyári kontinensbajnoki aranyérem után, úgy most a jogos kritikákkal is szembe kell nézniük.

Roberto Mancinit megvédte Gabriele Gravina Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Claudio Pasquazi

"Ezzel együtt meg kell védenem a nemzeti csapatot" - szögezte le, megemlítve: emelt fővel kell menniük előre, és nem szabad, hogy elveszítsék a tavaly nyári Eb eufóriáját.

Mancini élete csalódásaként aposztrofálta a vereséget, és leszögezte: túl nagy a fájdalom ahhoz, hogy közvetlenül a meccs után a jövőjéről beszéljen. Egyben elismerte: szövetségi kapitányként elsősorban őt terheli a felelősség a kudarc miatt, illetve megvédte játékosait, mondván, fényes jövő áll előttük a nemzeti együttesben.

Észak-Macedónia még sosem szerepelt vb-n, Olaszország viszont mindössze negyedszer maradt le a tornáról, de most először kétszer egymás után. Szintén negyedszer fordul elő, hogy az Európa-bajnoki címvédő együttes nem jut ki a vb-re: az 1976-ban kontinensbajnok csehszlovákok, az 1992-ben aranyérmes dánok és a 2004-ben diadalmaskodó görögök nem kvalifikálták magukat a soron következő vb-re.

Az észak-macedónok kedden Portugália vendégei lesznek a világbajnoki szereplésről döntő összecsapáson.