Társoldalunk:

Robert Lewandowskiért aggódnak, a Bayern sztárja lemaradhat a vb-ről döntő csatáról

2022.03.27. 14:25

Elsősorban, de nem csak Robert Lewandowski egészsége miatt aggódnak a lengyelek a katari világbajnoki szereplésről döntő, Svédország elleni ütközet előtt. A Bayern München lengyel klasszisa térdproblémával küzd.

A lengyel sztár kihagyta csapata csütörtöki, Skócia elleni felkészülési mérkőzését (1-1), a beszámolók szerint rossz mozdulatot követően meg kellett szakítania a találkozó előtti bemelegítést, és fájdalmas arccal hagyta el a pályát. Bár az állapotával kapcsolatos első visszajelzések szerint nincs ok pánikra, a jelek nem biztatók. A skótok elleni mérkőzés utáni regeneráló edzést is kihagyta pénteken, a szállodában maradt, ahol erősítő gyakorlatokat végzett - írja az nso.hu.

„Már a klubjából sem a legjobb állapotban érkezett hozzánk. A hátralévő időben azon dolgozunk, hogy játékra alkalmas állapotba hozzuk a térdét"– vázolta a helyzetet Jacek Jaroszewski, a lengyel válogatott csapatorvosa a sport.fakt.pl oldalának.

Robert Lewandowski sérüléssel bajlódikForrás: AFP/Valentine Chapuis

A lengyel média ugyanakkor attól tart, erre nincs sok esély. Az interia.pl arról ír, hogy pénteken reggeli közben hatalmas jeges tömlő volt Robert Lewandowski térdén, és azóta sem vett részt edzésen. A lengyelek felkészülését ráadásul további sérülések nehezítik. A Skócia elleni felkészülési meccsen Bartosz Salamont és Arkadiusz Miliket is le kellett cserélni, ráadásul mint utólag kiderült, Krzysztof Piatek sem úszta meg. A Fiorentina csatára mentette büntetőből lőtt góljával döntetlenre a találkozót, s a lefújást követően adott interjújánál sokaknak feltűnt, hogy véres a cipője. Amikor rákérdeztek, azt mondta, csak horzsolás, az orvosi vizsgálatok viszont kimutatták, hogy az Achilles-ina sérült meg, hét öltéssel kellett összevarrni a sebet, három hétig biztosan nem léphet pályára.

„A Skócia elleni mérkőzés előtt féltem a sérülésektől, de sajnos lehetetlen előre látni az eseményeket – nyilatkozta sajtótájékoztatón Czeslaw Michniewicz szövetségi kapitány, aki Paulo Sousa helyét vette át a kispadon, és csütörtökön irányította először a lengyel együttest. – Bartosz Salamon kiesése nagy érvágás, neki biztos helyet szántunk a kezdőcsapatban Svédország ellen, a háromvédős felállást vele képzeltük el. Most meg kell találnunk a helyettesét, és lehet, hogy a taktikán is változtatnunk kell. Arkadiusz Milikről tudtuk, hogy nem teljesen egészséges, tervben is volt a lecserélése a második félidőben, de a sors közbeszólt. Svédország ellen minden erőnkre szükség lesz, a sérülések és a felkészülés nehézségeinek ellenére mindent megteszünk annak érdekében, hogy kivívjuk a katari részvételt, és ismét ott lehessünk a világbajnokságon."

Lengyelország - amely kedden Svédországgal játszik a vb-részvételért - játék nélkül jutott tovább a második körbe, mivel ellenfelét, az orosz nemzeti csapatot a nemzetközi szövetség (FIFA) az ukrajnai háború miatt kizárta minden versenysorozatból.