Társoldalunk:

Még nyolc hónap van a világbajnokságig, de az angolok már a 11-eseket gyakorolják

2022.03.29. 17:42

Gareth Southgate szövetségi kapitány a tizenegyeseket gyakoroltatja az angol labdarúgó-válogatottal az év végi katari világbajnokságra készülve.

Az angolok a 2018-as oroszországi világbajnokságon a nyolcaddöntőben tizenegyesekkel búcsúztatták Kolumbiát, egy évvel később pedig Svájc ellen ugyancsak szétlövéssel szerezték meg a harmadik helyet a Nemzetek Ligájában. A tavalyi - részben budapesti rendezésű - Európa-bajnokság londoni fináléjában viszont nem hozott szerencsét nekik a tizenegyespárbaj, 3-2-re alulmaradtak az olaszokkal szemben. 

Az angolok 11-es párbajban bukták el az olaszok elleni Eb-döntőtForrás: AFP/Facundo Arrizabalaga

A szövetségi kapitány már többször hangsúlyozta, hogy a tizenegyesek sokkal inkább a képességekről szólnak, mint a szerencséről, így már a felkészülés jelenlegi szakaszában hangsúlyt helyez a gyakorlásra.

Sokféle részlettel foglalkozunk, amelyeknek a fejlesztésére szükség van ahhoz, hogy világbajnokok lehessünk" - fogalmazott Southgate, aki egyedüliként rontott a tizenegyesek során az 1996-os kontinensviadal elődöntőjében a németek ellen. Hozzáfűzte, változtatnak azon a felfogáson, hogy elég, ha a játékosok a klubjukban gyakorolják ezeket, ezért immár a nemzeti csapat edzőtáborában is időt szakítanak rá.

Az angol válogatott kedden (ma) este az elveszített Eb-döntő helyszínén, a Wembley Stadionban fogadja felkészülési mérkőzésen Elefántcsontpart együttesét.