Vágólapra másolva!
A magyar minifutball-válogatott gőzerővel készül a június 4–11. között Kassán megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra. A nemzeti együttes bő keretébe három új játékos is meghívót kapott Nagy Lajos szövetségi kapitánytól, akik közül a két korábbi felnőtt válogatott labdarúgót, Juhász Rolandot és Czvitkovics Pétert senkinek nem kell külön bemutatni.

A magyar minifutball válogatott a csepeli bázisán folytatta a felkészülését az Eb-re, ahol

többek között két korábbi magyar válogatott játékos, Juhász Roland és Czvitkovics Péter is csatlakozott a csapathoz. Az együtt több mint száz felnőtt válogatott mérkőzéssel büszkélkedő labdarúgók már túl vannak az első edzésen is,

a jövőben pedig azért küzdenek, hogy bekerüljenek az utazó keretbe.

Juhász Roland és Czvitkovics Péter is Nagy lajos szövetségi kapitány utasításait figyeli Forrás: Vaszkó Viktor/Országos Minifutball Szövetség

"Évek óta gondolkodom azon, hogy lehetne magyar minifutball-válogatottat még erősebbé tenni.

A válogatásai elvek itt is megvannak. Elsősorban a különböző tornákon feltűnő tehetségeket figyeljük, de ezt megpróbáltam továbbgondolni. Vannak előttem nemzetközi példák is. 2017-ben például egy olyan orosz minifoci-válogatott nyerte meg az Európa-bajnokságot, amely tele volt korábbi orosz válogatott játékosokkal, akik például megfordultak a Bajnokok Ligájában is. Juhász Rolandot és Czvitkovics Pétert is évek óta személyesen ismerem, így egyáltalán nem ismeretlen számomra a kvalitásuk. Mivel a profi futballt már abbahagyták,

- mondta Nagy Lajos szövetségi kapitány, aki hozzátette, a két korábbi felnőtt válogatott labdarúgó kispályás játékosként sem ismeretlen számára.

"Czvitkovics Péter korábban többször láttam kispályás tornákon, míg Juhász Rolandot székesfehérváriként jól ismerem, tudom, mire képes a kis területű játékokban. Roland akár edzőként is beszállt az ilyen jellegű feladatokba. És egyáltalán nem lógott ki lefelé, sőt" - zárta a szavait a kapitány.

Czvitkovics Péter és Juhász Roland újra a válogatottban Forrás: Vaszkó Viktor/Országos Minifutball Szövetség

A 95-szörös felnőtt válogatott játékos, Juhász Roland nagyon boldog, hogy ismét a magyar nemzeti színekért küzdhet majd.

"A szövetségi kapitánytól, Nagy Lajostól érkezett a megkeresés, hogy szerepelnék-e a válogatottban. Nagyjából fel lett vázolva, hogy hol játszik a csapat, milyen eredményeket ért el korábban és milyen szabályok szerint játsszák a kispályás focit. Azért

számomra sem volt ismeretlen a minifoci-válogatott, ugyanis tévében többször láttam őket játszani.

Hiába léptem amatőr státuszba, a mozgással nem akartam leállni, így minden érdekelt, ami ezzel kapcsolatos. A lábtenisz is nagyon közel állt hozzám az elmúlt időszakban, de nyilván azárt hiányzott az a típusú játék, amikor kapura játszhatok. Nagyon szimpatikus volt, hogy a futsalhoz képest nagyobb a pálya és a kapu is, a minifoci a szabályait nézve is közelebb áll a nagypályás futballhoz. Sok ütközés, test a test elleni harc van. Örülök neki, hogy tudok újra mozogni, itt lehetek egy olyan csapatban, ahol vannak célok. Számomra ez nagyon fontos volt mindig is. Ha csak egymás között játszunk, akkor is szeretem, ha van tét. Itt azért jóval nagyobb, és

- mondta Juhász Roland, aki hozzátette, amikor az NB I-ben a téli szünetben teremtornákon vehettek részt, azt nagyon élvezték.

Juhász Roland keményen edzett a magyar minifutball-válogatottban is Forrás: Vaszkó Viktor/Országos Minifutball Szövetség

Elárulta, gyerekként sokat kispályázott, de a felnőtt pályafutása alatt a sérülések elkerülése miatt nem hódolhatott a minifocinak, mivel azzal a karrierjét kockáztathatta volna. Azonban most készen áll erre a megmérettetésre is, és kíváncsian várja, hogyan tud majd teljesíteni. A klasszis játékos kiemelte, hiába az eredményes múlt, mivel ők érkeztek újoncként a csapathoz, nekik kell beállni a sorba.

Czvitkovics Péter is örömmel vette a meghívást, mint elárulta, imádja a futball, így nem is szeretné még abbahagyni.

"Engem is Nagy Lajos szövetségi kapitány keresett meg ezzel az ötlettel. Jelenleg a BLSZ I.-ben is játszom, mivel nem tudom abbahagyni ezt a sportágat. Ameddig a testem bírja, addig akarom csinálni minden hangszeren. Akár nagypályán, akár kispályán. A III. Kerületnél másodedző vagyok, az edzésekbe ott is be szoktam szállni.

Nagyon örültem ennek a felkérésnek. A címeres mez az szent, így nem kérdés, ha jön egy ilyen felkérés, akkor azt el kell vállani. Persze tenni is kell majd azért, hogy sikeresek legyünk.

Nyilván a pályfutásunk alatt nem a minifociban ismert pályaméretkehez voltunk szokva, de azért anno a teremtornákon is siekeresek voltunk. Az sem hátrány, hogy Rolival együtt kezdtük el a felnött futballt az MTK-ban, így ez most szép keretet adhat a történetnek.

és mennyit tudunk segíteni a válogatottnak" - mondta Czvitkovics Péter.

Czvitkovics Péter szép megoldásaiból az edzésen sem volt hiány Forrás: Vaszkó Viktor/Országos Minifutball Szövetség

Nagy Lajos a két válogatott mellett egy tehetséges fiatalnak, az Odin Fiaiban kispályázó Dunai András is lehetőséget ad a bizonyításra.

"Öt-hat éve kezdtem el kispályás tornákra járni, jelenleg az Odin Fiai nevű csapatban játszom. Idén március végén jött a megkeresés Nagy Lajos szövetségi kapitánytól, hogy legyek a válogatott bő keretének a tagja.

Természetesen hatalmas örömmel fogadtam a meghívót, és mindent megteszek a jövőben azért, hogy bekerüljek az Európa-bajnokságra utazó szűk keretbe is.

Óriási megtiszteltetés lenne egy kontinenstronán képviselni és segíteni a magyar válogatottat" - árulta el Dunai András, a minifutball-válogatott harmadik újonca.

Juhász Rolanddal, Czvitkovics Péterrel és Dunai Andrással egészült ki a keret Forrás: Vaszkó Viktor/Országos Minifutball Szövetség

Nagy Lajos csapatára az edzések mellett felkészülési mérkőzések is várnak az Eb-ig. A válogatott legközelebb

április 17-én utazik Bécsbe egy nemzetközi tornára, ahol Ausztria és Szlovákia legjobbjaival mérkőzik majd meg.

A magyar minifutball-válogatott Ukrajnával, Törökországgal és Portugáliával találkozik majd a kassai kontinensviadalon.