Megint kitiltották a nőket a labdarúgó-stadionokból az ázsiai országban

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL SPORTS FAN BUST STAND FLAG WOMAN MIDDLE EAST
Iránban ismét tilos a nőknek labdarúgó-stadionba járni
Vágólapra másolva!
Irán szerdán ismét megtiltotta a nőknek, hogy a stadionban nézzék meg az iráni és a libanoni nemzeti válogatott labdarúgó-mérkőzését - jelentette az iráni média.

A mérkőzést, amelyen az iráni tizenegy győzött 2-0-ra, a meshedi Reza imámról elnevezett stadionban játszották.

Az iráni válogatott is ott lesz a katari labdarúgó-világbajnokságon Forrás: AFP/-

Az ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint mintegy

kétezer nő, aki jegyet vásárolt a mérkőzésre, nem mehetett be a stadionba.

A hírügynökség szerint 12 500 jegyet adtak el, ebből volt mintegy kétezer nőké.

Meshed kormányzója, Mohszen Davari az IRIB közszolgálati televízióban elnézést kért azoktól, akik nem tudtak bejutni a stadionba.

Az iráni nőknek januárban engedélyezték, hogy három év után először részt vegyenek a nemzeti válogatott mérkőzésén, az iráni-iraki világkupa selejtezőn.

Iránban ismét tilos a nőknek labdarúgó-stadionba járni Forrás: AFP/Atta Kenare

Az iszlám köztársaságban a nőknek negyven éve általában tilos futballmeccsekre járniuk.
A döntésben fontos szerepet játszó mollahok (moszlim szerzetesek) szerint a nőket meg kell védeni a férfias légkörtől és a testet részlegesen feltáró sportöltözékben lévő férfiak látványától.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 2019 szeptemberében utasította Iránt, hogy tegye korlátozás nélkül látogathatóvá a stadionokat a nők számára.

A FIFA azután fogadta el a 2019-ben az Irán tagságának felfüggesztésével fenyegető irányelvet, hogy a szurkolók közül egy nő felgyújtotta magát félelmében, hogy börtönbe kerül, amiért meg akart nézni egy meccset. 2018-ban állították elő, mert fiúnak öltözve megpróbált bejutni egy stadionba. A halála nagy vihart váltott ki, és sokan felszólították Iránt, hogy vessen véget a tilalomnak. A FIFA nyomása ellenére Teherán 2019-ig csak korlátozott számban engedett be nőket a stadionba.