Társoldalunk:

Teljesült Klopp vágya, fontos szabályváltozások a Premier League-ben

2022.03.31. 16:52

A következő szezontól az angol labdarúgó-bajnokságban ismét öt cserelehetőségük lesz mérkőzésenként a vezetőedzőknek.

A Premier League honlapjának beszámolója szerint a részvényesek csütörtökön döntöttek a témában, és abban is megállapodtak, hogy cserék miatt egy csapatnak legfeljebb három játékmegszakításra lesz lehetősége, amibe a szünet nem számít bele.

Egy csapat maximum kilenc cserejátékost nevezhet egy mérkőzésre.

Az öt csere szabályát a nemzetközi szövetség (FIFA) azért vezette be 2020-ban, hogy a koronavírus-járvány miatti körülbelül három hónapos kényszerszünet után a játékosok ne kapjanak extrém terhelést. A lehetőséggel a következő szezonban a spanyol, az olasz, a német és a francia élvonalban is éltek, az angol bajnokság klubjai viszont elvetették.

Jürgen Klopp volt az öt cserelehetőség egyik legnagyobb támogatójaForrás: AFP/Paul Ellis

Korábban a Liverpool edzője, Jürgen Klopp szólalt fel a leghangosabban, hogy vissza kellene állítani az öt cserelehetőséget. A német szakember azzal érvelt, hogy a sűrű versenynaptár és a járvány alaposan próbára teszi a játékosokat, akik így sokkal fáradtabbak és könnyebben megsérülnek.

Klopp hangsúlyozta, hogy a karácsonyi időszakban van, hogy egy csapatnak 48 órán belül két mérkőzést is le kell játszania, ami szintén az öt csere mellett szól.

A Premier League csütörtöki ülésén megállapodás született arról is, hogy idén a nyári átigazolási időszak június 10-én kezdődik és szeptember 1-ig tart a többi európai élbajnoksággal összhangban.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elhangzott, hogy a liga jövő hétfőtől megszünteti a játékosok és a stábtagok heti kétszeri tesztelési kötelezettségét, és csak azokat kell majd vizsgálni, akik tüneteket produkálnak.