Spanyolország és Németország már a csoportkörben találkozni fog egymással a foci-vb-n

fbl Horizontal
The FIFA World Cup trophy and the official 2022 World Cup ball called Al-Rihla, which means "the journey" in Arabic, are seen on stage during the draw for the 2022 World Cup in Qatar at the Doha Exhibition and Convention Center on April 1, 2022. (Photo by KARIM JAAFAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Pénteken Dohában kisorsolták a 2022-es katari világbajnokság csoportbeosztásait.

A labdarúgó-világbajnokságok 92 éves történetében példa nélküli sorsolást tartottak, ugyanis a 32 kiadó helyből egyelőre csak 29 kelt el, további három a koronavírus-járvány, valamint az ukrajnai háború következményeként a tervezettnél jóval hosszabbra nyúló selejtezősorozat miatt kérdőjeles. A három kiadó helyre még nyolcan pályáznak, a mezőny pedig csak június 14-én lesz teljes, pont aznap, amikor 2018-ban az oroszországi vb-n már a nyitómérkőzést rendezték.

A még ki nem jutottakat a négyes kalapból sorsolták, a többi válogatottat pedig a legfrissebb világranglistán elfoglalt helyezés alapján osztották be négy kalapba. Kivétel volt ez alól a házigazda Katar, amely automatikusan az 1-es kalap első helyére került.

A sorsolásnál fontos volt, hogy az európaiak kivételével azonos zónából érkezettek nem kerülhettek egy csoportba.

Ezért a trófeáért száll versenybe a kijutott 32 csapat Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mohammed Dabbous

A sorsolás lebonyolításából fakadóan most nem jöhetett össze hasonló halálcsoport, mint 2014-ben, amikor három korábbi vb-győztes, Uruguay, Anglia és Olaszország került össze. Ennek ellenére így is születtek izgalmas csoportok.

Az esemény műsorvezetője az angol színész, Idris Elba és a bangladesi újságíró, Resmin Csoduri volt, akiknek a húzásnál olyan legendás labdarúgók segítettek, mint Cafú, Lothar Matthäus, Ali Daei, Bora Milutinovic, Jay-Jay Okocha, Rabah Madzser és Tim Cahill, míg a címvédő Franciaország részéről Didier Deschamps szövetségi kapitány vitte a színpadra a világbajnoki trófeát. A házigazdáktól az 1984-es olimpián részt vett Adel Ahmed Malalla sorsolt.

Az E-csoportban rögtön a nyitókörben Spanyolország-Németország meccset rendeznek, ami azt jelenti, hogy a 2010-es és a 2014-es világbajnok ismét találkozik egymással.

A két elit csapat mellé Japán és a Costa Rica-Új-Zéland interkontinentális pótselejtező győztese kerül.

Ugyancsak klassziskus párosításnak számít a Belgium-Horvátország vagy a Portugália-Uruguay.

2010-ben nem bírt Anglia az amerikai válogatottal Forrás: AFP/Paul Ellis

Az angolok az amerikai válogatott ellen kezdik meg a szereplést, csakúgy mint az 2010-es vb-n, akkor 1-1-es döntetlen lett a végeredmény. Melléjük csatlakozott Irán és az európai pótselejeztőből kijutó válogatott a B jelű kvartettbe.

A vb-címvédő Franciaországnak van talán a legkönnyebb dolga, amely Dániával, Tunéziával illetve került össze. Hollandiának ugyancsak nem lehet oka a panaszra, amely a házigazda Katarral, az Afrika-Kupa-győztes Szenegállal és Ecuadorral szerepel az A-csoportban.

A világbajnoksára 36 év után kijutott Kanada nevét húzták ki utoljára, amely Belgium, Hotvátország és Marokkóhoz csatlakozott az F-csoportba.

A 2022-es világbajnokság csoportbeosztása:

Érdekesség, hogy amikor Peru kijutott a vb-re, mindig a végső győztessel volt egy csoportban. Ez alapján Franciaország, Dánia vagy Ausztrália örülhet majd. Vagy megszakad a sor.

A világversenyt 2022. november 21. és december 18. között rendezik.