Társoldalunk:

45 év után véget ér egy korszak az UEFA-nál

2022.04.06. 11:51

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 45, míg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 52 év után szakít a Panini céggel, így a katari világbajnokság után már az olaszok fogják gyártani az Európa- és a világbajnokságok matricás albumait.

A Panini helyét a téli világbajnokság után a válogatott sorozatok tekintetében is átveszi a Topps nevű cég, amelyik az elmúlt években a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és újabb a Konferencia-liga sorozataiban már kiszorította az olaszokat.

Most pedig azt követően, hogy januárban 500 millió dollárért felvásárolta őket a világ legnagyobb sportrelikva cége, a Fanatics, a FIFA és az UEFA részéről egyértelmű volt a döntés, hogy lényegesen nagyobb tőkeerővel bíró cégnek adják oda a nemzeti csapatok küzdelemsorozataira készítendő matricák és albumok gyártásának jogát is.

Így a Topps fogja gyártani a 2024-es és a 2028-as férfi Eb, a 2025-ös női Eb, valamint 2028-ig valamennyi Nemzetek Ligája-sorozat matricás albumát. 

A Panini az 1970-es mexikói világbajnokság óta volt a FIFA partnere, míg az UEFA-val 1977 óta dolgoztak együtt. 

A Topps már a reklámarcát is megtalálta: a márka nagykövete az AS Roma jelenlegi - a Porto, a Chelsea, az Inter, a Real Madrid és a Manchester United korábbi - edzője, a portugál sztártréner, José Mourinho lesz.