Benzema egyedül kivégezte a BL-címvédő Chelsea-t

775788783 fbl Horizontal CHAMPIONS LEAGUE FOOTBALL
Real Madrid's French striker Karim Benzema celebrates after scoring a goal past Chelsea's French-born Senegalese goalkeeper Edouard Mendy during the UEFA Champions League Quarter-final first leg football match between Chelsea and Real Madrid at Stamford Bridge stadium in London, on April 6, 2022. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének szerdai játéknapján a Real Madrid a három gólt szerző Karim Benzema vezérletével 3-1-re legyőzte a címvédő Chelsea-t idegenben, így hatalmas előnyből várhatja a madridi visszavágót. A másik meccsen a Villarreal óriási meglepetésre 1-0-ra legyőzte odahaza a Bayernt, amelynek sokkal jobban kell játszania Münchenben ahhoz, hogy továbbjusson.

Chelsea - Real Madrid

A BL-címvédő Chelsea és a 13-szoros győztes Real Madrid tavaly az elődöntőben találkozott egymással, akkor a Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató londoni együttes a spanyol fővárosban 1-1-es döntetlent ért el, majd a Stamford Bridge-en rendezett visszavágón 2-0-ra nyert, ezzel továbbjutott.

Idén a nyolcaddöntőben mindkét csapat francia riválist ejtett ki, a Real Madrid a világsztárokkal felálló Paris Saint-Germain, a Chelsea pedig a bajnoki címvédő Lille ellen járt sikerrel.

A két csapat korábban mindössze öt alkalommal találkozott egymással a nemzetközi kupaporondon, a Chelsea pedig veretlennek mondhatta magát ezeken a meccseken.

A Real Madridot irányító Carlo Ancelotti - aki sikeresen leküzdötte a koronavírust és végül leülhetett a kispadra - 2009 és 2011 között 109 mérkőzésen irányította a Chelsea-t, 68 győzelem, 17 győzelem és 24 döntetlen volt a mérlege a csapattal, amellyel bajnoki címet és FA Kupát nyert.

Thomas Tuchel, az angolok vezetőedzője korábban még soha sem kapott ki spanyol csapattól, négy győzelem és öt döntetlen volt a mérlege a meccset megelőzően. Carlo Ancelottival még a Bundesligában találkozott először a német tréner, aki a 2016/2017-es idényben a Borussia Dortmund edzőjeként 1-0-s hazai sikert ünnepelhetett, a Bayern München otthonában viszont 4-1-es vereséget szenvedett. Legutóbbi párharcukat tavaly március 8-án rendezték, akkor a Premier League-ben a Chelsea 2-0-ra győzte le Ancelotti akkori csapatát, az Evertont.

Mindkét sztárcsapat szinte a legerősebb összeállításában léphetett pályára, a hazaiaknál Ben Chilwell és Callum Hudson-Odoi hiányzott sérülés miatt, míg a vendégeknél Eden Hazard-nak, Iscónak és Luka Jovicnak kellett kihagynia a mérkőzést.

A Chelsea kezdte aktívabban a szakadő esőben játszott rangadót, az 5. percben Kai Havertz kapott egy jó kiugratást, ám lövése a kapu fölé szállt. A 10. percben a Real is villant, Vinícius Junior került nagy helyzetbe, szép cselek után lőtt, de a keresztlécet találta telibe.

Tuchel csapata dominált a meccsen, mégis a Real szerzett vezetést a 20. percben, méghozzá egy csodás góllal.

Vinícius kényszerítőzött Karim Benzemával, a brazil szélső gyönyörűen ívelt középre, a francia csatár pedig fantasztikus mozdulattal fejelt a léc alá.

Szinte fel sem ocsúdott az első gól okozta sokkból a Chelsea, mindjárt kapta a másodikat. Ezúttal Luka Modric ívelt középre, ahol megint Benzema varázsolt, ezúttal két védő között fejelt nagyon okosan a kapu bal oldalába. A Real klasszisa már a 9. gólját szerezte a mostani BL-idényben, korábban francia játékos még nem lőtt ennyit egy szezonban az elitsorozatban.

A 30. percben Toni Kroos szöglete után Eder Militao veszélyeztetett, továbbra is a Real volt aktívabb a kapu előtt. A 33. percben az előrekeveredő jobbhátvéd, Dani Carvajal került helyzetbe, de Edouard Mendy bele tudott kapni a lövésbe.

A 38. percben a Chelsea is életjelet adott magáról, Mason Mount szöglete után Thiago Silva fejese kevéssel szállt a kapu fölé. A következő lehetőségét már kihasználta a címvédő és szépített.

A 40. percben Jorginho beadását Havertz fejelte kapura, Thibaut Courtois csak beleérni tudott, a labda a kapuban kötött ki.

Kai Havertz góljával szépített a Chelsea Forrás: AFP/Javier Soriano

Nem sokkal később Benzema a harmadik gólját is megszerezhette volna, de nagy helyezetben a jobb alsó mellé helyezett. A kiváló színvonalú első félidő 2-1-es Real-előnnyel ért véget.

A második félidő megint egy Benzema-villanással indult, egy előre vágott labda után a francia csatár kihasználta Mendy és Antonio Rüdiger hatalmas hibáját, és 22 méterről az üresen maradt kapuba gurított,

megszerezve önmaga és a Real harmadik gólját a meccsen.

Benzema tarthatatlan volt a Chelsea ellen Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 49. percben majdnem újra szépített a Chelsea, de Cesar Azpilicueta lövését óriási bravúrral védte Courtois. A 69. percben a csereként beálló Romelu Lukaku teljesen tisztán az ötösről fejelhetett, de célt tévesztett. Közel volt az újabb gólhoz a hazai együttes, Ancelotti csapata jobbára védekezett.

A 78. percben Havertz lőtt a 16-os előteréből, de Courtois magabiztosan fogta a labdát. Nagy elánnal támadott a hajrában Tuchel csapata, de nem akart összejönni az újabb gól, nem volt meg az átütő erő a címvédő játékában.

A hosszabbításban még Lukaku lekészítése után Hakim Ziyech lőhetett volna gólt, de kimaradt a helyzet. A Real a mesterhármast szerző Benzema vezérletével 3-1-re nyert Londonban, így kétgólos előnyből várhatja a madridi visszavágót, a BL-címvédő a kiesés szélére sodródott.

1. félidő
40Kai Havertz
40Jorginho
24Karim Benzema
24Luka Modric
21Karim Benzema
21Vinicius Junior
19Antonio Ruediger
14Eder Militao
2. félidő
86Karim Benzema
86Federico Valverde
74Toni Kroos
64Jorginho
64Christian Pulisic
64Eder Militao
46Karim Benzema
46N'Golo Kante
46Andreas Christensen
Összeállítások
Chelsea3-4-2-1
Real Madrid4-3-3
Football Pálya
10
Luka
Modric
8
Toni
Kroos
1
Thibaut
Courtois
2
Daniel
Carvajal
3
Eder
Militao
4
David
Alaba
23
Ferland
Mendy
14
15
Federico
Valverde
9
Karim
Benzema
20
Vinicius
Junior

Chelsea

Kezdők
16Edouard Mendy
4Andreas Christensen
46
6Thiago Silva
2Antonio Ruediger
19
24Reece James
7N'Golo Kante
46
5Jorginho
64
40
28Cesar Azpilicueta
19Mason Mount
10Christian Pulisic
64
29Kai Havertz
40
21Ben Chilwell
20Callum Hudson-Odoi
1Kepa Arrizabalaga
13Marcus Bettinelli
3Marcos Alonso
8Mateo Kovacic
9Romelu Lukaku
11Timo Werner
12Ruben Loftus-Cheek
14Trevoh Chalobah
17Saul Niguez
22Hakim Ziyech
23Kenedy
31Malang Sarr
Cserék

Real Madrid

Kezdők
10Luka Modric
24
8Toni Kroos
74
1Thibaut Courtois
2Daniel Carvajal
3Eder Militao
64
14
4David Alaba
23Ferland Mendy
14Casemiro
15Federico Valverde
86
9Karim Benzema
86
46
24
21
20Vinicius Junior
21
7Eden Hazard
22Isco
13Andriy Lunin
40Toni Fuidias
5Jesus Vallejo
6Nacho Fernandez
11Marco Asensio
12Marcelo
17Lucas Vazquez
18Gareth Bale
19Daniel Ceballos
21Rodrygo
24Mariano Diaz
25Eduardo Camavinga
Cserék

Villarreal - Bayern München

A szerdai játéknap másik negyeddöntőjén a 2020-ban győztes Bayern München a Villarreal otthonába látogatott. A Bundesligában sorozatban a tizedik bajnoki címükre hajtó, remek formában futballozó bajorok egyértelmű esélyesként várhatták a párharcot, még úgy is, hogy az előző körből az Európa-liga-címvédő spanyol csapat a Juventus 3-0-s idegenbeli kiütésével jutott tovább a negyeddöntőbe.

Julian Nagelsmann a legerősebb kezdőcsapatát küldte a pályára, amelyben természetesen ott volt a BL-góllövőlistát 12 találattal vezető Robert Lewandowski, aki minden sorozatot figyelembe véve már 45 gólnál jár a mostani idényben.

Unai Emery leginkább a szilárd védekezésben bízhatott, a Juventus ellen fantasztikusan teljesítő Geronimo Rulli védte ezúttal is a spanyolok kapuját, a hátvédsorban pedig ott volt a tehetséges Pau Torres és a rutinos Raúl Albiol is.

A Bayern azonnal nekirontott a Villarrealnak, nagy lendülettel kezdte a meccset a német sztárcsapat, ám óriási meglepetésre a spanyolok szereztek vezetést a 8. percben.

Egy tetszetős, jobb oldali akció után Dani Parejo törte el a labdát, a lecsúszott lövés azonban pont lábra jött a kapu előtt helyezkedő Arnaut Danjumának, aki közelről a bal alsóba helyezett.

Arnaut Danjuma szerzett vezetést a Villarrealnak Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Próbálta felpörgetni a játékát a Bayern, de a Villarreal szívós ellenfélnek bizonyult, Unai Emery csapata jól futballozott és támadásban is veszélyes volt. A spanyol csapat a 41. percben újra betalált, ám les miatt érvénytelen volt a gól, a szünetben 1-0 állt az eredményjelzőn.

Élesebb Bayern futott ki a pályára a második játékrészben, de a Villarreal is közel volt az újabb gólhoz, Gerard Moreno a kapufát találta el az 53. percben.

Nyomtak a németek, de a spanyolok is jól kontráztak, a vártnál jóval nehezebb volt a dolga Nagelsmann csapatának. A 69. percben Kingsley Coman tekert szépen a hosszú sarok irányába, de nem találta el Rulli kapuját.

A hajrában sem volt meg a kellő kreativitás a bajorok játékában, a Villarreal taktikusan kivédekezte az utolsó perceket, és akár még újabb gólt is szerezhetett volna. Unai Emery csapata meglepte a Bayernt, és 1-0-s győzelmének köszönhetően előnyből várhatja a müncheni visszavágót.

A Villarreal a Bayern fölé nőtt ezen az estén Forrás: AFP/Christof Stache

1. félidő
41Francis Coquelin
8Arnaut Danjuma
8Daniel Parejo
2. félidő
94Leon Goretzka
81Arnaut Danjuma
81Juan Foyth
74Pervis Estupinan
71Benjamin Pavard
62Thomas Mueller
62Serge Gnabry
59Francis Coquelin
Összeállítások
Villarreal4-4-2
Bayern München4-2-3-1
Football Pálya
17
Giovani
Lo Celso
5
Daniel
Parejo
13
Geronimo
Rulli
8
Juan
Foyth
3
Raul
Albiol
4
Pau
Torres
12
Pervis
Estupinan
6
Etienne
Capoue
19
Francis
Coquelin
7
Gerard
Moreno
15
Arnaut
Danjuma
1
Manuel
Neuer
5
Benjamin
Pavard
2
Dayot
Upamecano
21
Lucas
Hernandez
19
Alphonso
Davies
6
Joshua
Kimmich
42
Jamal
Musiala
11
Kingsley
Coman
25
Thomas
Mueller
7
Serge
Gnabry
9
Robert
Lewandowski

Villarreal

Kezdők
17Giovani Lo Celso
5Daniel Parejo
8
13Geronimo Rulli
8Juan Foyth
81
3Raul Albiol
4Pau Torres
12Pervis Estupinan
74
6Etienne Capoue
19Francis Coquelin
59
41
7Gerard Moreno
15Arnaut Danjuma
81
8
16Boulaye Dia
18Alberto Moreno
1Sergio Asenjo
2Mario Gaspar
9Paco Alcacer
10Vicente Iborra
11Samuel Chukwueze
14Manuel Trigueros
20Ruben Pena
21Yeremi Pino
22Aissa Mandi
23Moi Gomez
24Alfonso Pedraza
25Serge Aurier
Cserék

Bayern München

Kezdők
1Manuel Neuer
5Benjamin Pavard
71
2Dayot Upamecano
21Lucas Hernandez
19Alphonso Davies
6Joshua Kimmich
42Jamal Musiala
11Kingsley Coman
25Thomas Mueller
62
7Serge Gnabry
62
9Robert Lewandowski
13Eric Maxim Choupo-Moting
24Corentin Tolisso
26Sven Ulreich
36Christian Fruechtl
3Omar Richards
4Niklas Suele
8Leon Goretzka
94
10Leroy Sane
14Paul Wanner
18Marcel Sabitzer
22Marc Roca
23Tanguy Nianzou
40Malik Tillman
44Josip Stanisic
Cserék