Több tucatnyi légiós távozott az orosz bajnokságból

Russia Soccer Premier-League Khimki - Krasnodar football RPL Horizontal
Több tucatnyi külföldi labdarúgó távozott az orosz élvonalból
Vágólapra másolva!
Csaknem négy csapatra való külföldi futballista távozott az orosz élvonalbeli bajnokságból annak a márciusi FIFA-rendelkezésnek a nyomán, amellyel a nemzetközi szövetség lehetővé tette, hogy a légiósok egyoldalúan felfüggesszék vagy felbontsák szerződésüket klubjukkal Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

Az egy hónapja április 7-i záródátummal meghirdetett azonnali eligazolási lehetőséggel a vendégjátékosok közül a leginkább a Krasznodarnál, az FK Rosztovnál és a Rubin Kazanynál éltek, e három klubtól összesen 21-en köszöntek el - derült ki a TASZSZ pénteki összegzéséből. A legtöbben - nyolcan - a krasznodari együttest, a Premjer Liga hatodik helyezettjét hagyták ott, s nem maradt a német vezetőedző, Daniel Farke sem.

Az élcsapatok ugyanakkor szinte senkit sem veszítettek el - írta az orosz állami hírügynökség. A listavezető Zenitnél egyedül az ukrán Jaroszlav Rakickijjal bontottak szerződést, ugyanakkor Anatolij Timoscsuk ukrán vezetőedző továbbra is a szentpétervári bajnokaspiránsnál dolgozik. Azt, hogy maradt, Ukrajnában nagyon rossz néven vették, az egykori országos kedvencet megfosztották edzői engedélyétől, a nemzeti színekben válogatott labdarúgóként kiérdemelt összes címét és elismerést visszavették tőle. A tabellán második Dinamo Moszkvát irányító német Sandro Schwartz sem állt fel a kispadról, ahogyan maradt posztján a 10. pozíciót elfoglaló Szpartak Moszkva olasz vezetőedzője, Paolo Vanoli is. Otthagyta viszont együttesét, a jelenleg ötödik helyezett Lokomotiv Moszkvát német trénere, Markus Gisdol.

Több tucatnyi külföldi labdarúgó távozott az orosz élvonalból Forrás: Sputnik via AFP/Ramil Sitdikov

A TASZSZ kiemelte még, hogy a 16 csapatos élvonalban harmadik CSZKA Moszkva és negyedik Szocsi csapataiból egyetlen külföldi játékos sem távozott.

A FIFA ideiglenes rendelkezésének hatálya az átigazolási időszak lezárása után is, egészen június 30-ig érvényben maradhat, a külföldi játékosok addig még felfüggeszthetik megállapodásukat orosz klubjukkal, hogy átigazolhassanak egy másik - nem orosz - csapathoz. Annyi a korlátozás, hogy az új klub legfeljebb két játékost hívhat meg a Premjer Ligából.