Tömegverekedés, fetrengő focisták, hisztiző edző: hatalmas botrány a BL-ben

Horizontal
Atletico Madrid's Uruguayan forward Luis Suarez reacts during the UEFA Champions League quarter final second leg football match between Club Atletico de Madrid and Manchester City FC at the Wanda Metropolitano stadium in Madrid on April 13, 2022. (Photo by Pierre-Philippe MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
A Manchester City gól nélküli döntetlent ért el az Atlético Madrid otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján, így a hazai pályán kiharcolt előnynek köszönhetően jutott a legjobb négy közé, míg a Liverpool hazai pályán 3-3-as döntetlent játszott a Benfica csapatával, ezzel Klopp együttese 6-4-es összesítéssel jutott az elődöntőbe.

Atlético Madrid – Manchester City

A Premier League-ben címvédő Manchester City az első mérkőzésen Kevin De Bruyne góljával 1-0-ra nyert az Atlético Madrid ellen az Etihad Satidonban. A spanyol bajnok gyakorlatilag végig védekezett Manchesterben, viszont a madridi visszavágón már mindenképpen a támadásokra is fókuszálnia kellene az Atléticónak, amely legutóbbi hat hazai BL-mérkőzésén nyeretlen maradt.

Az Atlético története során 23-szor került hátrányba egy európai kupapárharc idegenbeli első meccsén, ezekből 12-szer jutott tovább. Az 1-0-s idegenbeli vereségek esetében hasonló a mérleg, hat párharcban pontosan 50 százalékos.

Az UEFA felfüggesztette az Atlético büntetését, így a madridi szurkolók ott lehettek a stadionban Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Pep Guardiola, a Manchester City katalán edzője cseppet sem tartalékolt, ám két helyen változtatott a múlt heti összecsapáshoz képest, így bekerült a kezdőbe Phil Foden, aki az első mérkőzésen csereként beállva adott új lendületet a Citynek.

Guardiola az Ederson – Walker, Stones, Laporte, Joao Cancelo – De Bruyne, Rodri, Gündogan – Mahrez, Foden, Bernardo Silva összeállításban küldte pályára csapatát, míg Diego Simeone csupán egy helyen változtatott, így az Atlético az Oblak – Szavics, Felipe, Reinildo – Llorente, Koke, Kondogbia, Lemar, Renan Lodi – Griezmann, Joao Félix tizeneggyel kezdet.

Az Atlético Madrid az első mérkőzéshez képest sokkal bátrabban és vállalkozóbban kezdett, agresszív letámadásokkal igyekezett meglepni a manchesterieket, de helyzetig az első tíz percben egyik csapat sem jutott el. Ezt követően hosszú percekig állt a játék Phil Foden fejsérülése miatt, végül a fiatal angol támadó folytatni tudta. A játék képe a folytatásban sem változott, a City birtokolta többet a labdát, és több helyzetet alakított ki, a hazaiak pedig a kontratámadásokra rendeződtek be.

Az első félidőben egyedül Geoffrey Kondogbia lövése talált kaput Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A 29. percben csupán hajszálra volt a Manchester City, hogy megszerezze a vezetést, a gólhelyzetben lévő Foden önzetlenül passzolt Gündogánhoz, aki középről a kapufát találta el, a kipattanót pedig Szavics blokkolta. A túloldalon

Kondogbia vette célba a bal alsó sarkot mintegy 18 méterről, de Éderson vetődve fogta a labdát. Így a párharc első spanyol kapura lövésére 125 percet kellett várni.

A félidő végére teljesen beszorította az Atléticót az angol együttes, ám ez csupán meddő mezőnyfölénynek bizonyult.

A második félidőben többet tett a győzelemért az Atlético Madrid, de a City jutott az eldődöntőbe Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A fordulás után aktivizálta magát az Atlético, és jelentősen változott a játék képe. Az 58. percben Griezmann hagyott ki hatalmas helyzetet. Majd ezt követően is a hazaiak percei következtek. Guardiola és Simeone is cserékkel igyekezett frissíteni csapatán, az Atlético argentin középpályása, Rodrigo de Paul pedig kis híján góllal hálálta meg a bizalmat, de tíz méterről mellé tekert.

Az utolsó húsz percre mindent egy lapra feltéve rohamozott az Atlético, a City pedig beszorult és úgy tűnt, kifogyott a szuflából.

A hajrára egyre nőtt a feszültség, így elképesztő izgalmakat hozott az utolsó tíz perc. Az Atlético pedig egyre közelebb járt a gólhoz, de Cunha és Szavics nagy helyzetben rontott.

Az utolsó percekre elszabadult a pokol és hatalmas lökdösődés tört ki a pályán a játékosok között. A tömegverekedésért a bíró meglepetésre csak két sárgát adott, viszont a jelenetet megelőző szabálytalanságért egy harmadikat: ez volt Felipe második sárgája, így kiállította őt a játékvezető.

A bíró eredetileg kilenc percet hosszabbított, de végül 13 perc lett belőle, mert az indulatok nem csillapodtak, röpködtek a sárga lapok mindkét oldalon, a City játékosok percenként fetrengtek, Simeone pedig folyamatosan őrjöngve hisztizett. A 96. percben eldönthette volna a City a találkozót és a továbbjutást, de Gündogan Oblakba lőtte a ziccert. Az utolsó percekben az Atlético előtt is adódott egy nagy lehetőség, de kimaradt, így végül a Manchester City kiharcolta az elődöntőt, ahol a Real Madriddal fog találkozni.

1. félidő
24Felipe
2. félidő
97Joao Cancelo
96Phil Foden
94Riyad Mahrez
91Stefan Savic
91Felipe
91Nathan Ake
85Rodri
82Joao Felix
82Thomas Lemar
80Marcos Llorente
79Bernardo Silva
73Kyle Walker
69Antoine Griezmann
69Koke
69Renan Lodi
65Kevin De Bruyne
Összeállítások
Atletico Madrid5-3-2
Manchester City4-3-3
Football Pálya
2
Jose
Gimenez
16
Hector
Herrera
13
Jan
Oblak
14
Marcos
Llorente
15
Stefan
Savic
18
23
12
Renan
Lodi
6
4
Geoffrey
Kondogbia
11
Thomas
Lemar
9
Gabriel
Jesus
31
Ederson
Moraes
2
Kyle
Walker
5
John
Stones
14
Aymeric
Laporte
27
Joao
Cancelo
17
Kevin
De Bruyne
16
8
Ilkay
Gundogan
26
Riyad
Mahrez
47
Phil
Foden

Atletico Madrid

Kezdők
2Jose Gimenez
16Hector Herrera
13Jan Oblak
14Marcos Llorente
80
15Stefan Savic
91
18Felipe
91
24
23Reinildo
12Renan Lodi
69
6Koke
69
4Geoffrey Kondogbia
11Thomas Lemar
82
8Antoine Griezmann
69
7Joao Felix
82
1Benjamin Lecomte
5Rodrigo De Paul
9Luis Suarez
10Angel Correa
17Daniel Wass
19Matheus Cunha
21Yannick Carrasco
22Mario Hermoso
24Sime Vrsaljko
26Javier Serrano
Cserék

Manchester City

Kezdők
9Gabriel Jesus
31Ederson Moraes
2Kyle Walker
73
5John Stones
14Aymeric Laporte
27Joao Cancelo
97
17Kevin De Bruyne
65
16Rodri
85
8Ilkay Gundogan
26Riyad Mahrez
94
47Phil Foden
96
20Bernardo Silva
79
80Cole Palmer
13Zack Steffen
33Scott Carson
3Ruben Dias
6Nathan Ake
91
7Raheem Sterling
10Jack Grealish
11Oleksandr Zinchenko
25Fernandinho
90Romeo Lavia
48Liam Delap
53Samuel Edozie
87James McAtee
Cserék

Liverpool-Benfica

A másik szerdai összecsapáson a Liverpool idegenbeli 3-1-es sikerét követően az Anfielden fogadta a Benficát. A portugál csapat történelmi győzelemre készült, ugyanis a Liverpool története során nem vesztett olyan európai kupapárharcot, amelynek az első mérkőzésén vendégként nyert, mind a 35 ilyen alkalommal továbbjutott.

Ugyanakkor a Benfica esélyeit növelte az a tény, hogy a lisszaboni együttes az egyetlen portugál csapat, amely valaha nyerni tudott már az Anfielden, a BL 2005/06-os szezonjának nyolcaddöntőjében 2-0-ra diadalmaskodott, és akkor kettős győzelemmel jutott tovább.

A kétgólos előny birtokában

Jürgen Klopp meglehetősen felforgatott csapattal lépett pályára, a legnagyobb sztárjai közül Mohamed Szalah, Sadio Mané, Trent Alexander-Arnold, Andrew Robertson és Virgil van Dijk sem kezdett.

A Liverpool az Alisson – Gomez, Konaté, Matip, Tsimikas – Keita, Milner, Henderson – Jota, Firmino, Luis Díaz összeállításban lépett pályára, míg a Benfica a Vlahodimosz – Gilberto Júnior, Otamendi, Vertonghen, Grimaldo – Everton, Weigl, Taarabt, Goncalves – Ramos, Núnez tizeneggyel kezdett.

Ahogy az várható volt, liverpooli fölénnyel kezdődött a mérkőzés, az első húsz percben igazán komoly helyzetet nem tudott kidolgozni Klopp együttese, aztán Milner ziccerét még védte a kivetődő Vlahodimosz, de egy perccel később már a görög kapus is tehetetlen volt.

Egy szöglet után a mélységből érkező Konaté fejelt a bal kapufa belső oldala mellé, onnan pedig a hálóban kötött ki a labda.

Érdekesség, hogy az első mérkőzésen is a francia védő góljával szerzett vezetést a Liverpool.

Ibrahima Konaté szerzett ismét vezetést a Liverpoolnak Forrás: AFP/Paul Ellis

Szinte azonnal egyenlíthetett volna a Benfica, ám Núnez gólját les miatt érvénytelenítette a játékvezető. Alig tíz perccel később viszont már szabályos találatig is eljutottak a portugálok. Goncalo Ramos maradt teljesen üresen, Diogo Goncalves kiugratása után pedig gyönyörű gólt lőtt a jobb felső sarokba.

A Liverpool akár még a szünet előtt visszavehette volna a vezetést, de Keita távoli bombája centikkel mellé ment, így döntetlennel fordultak a csapatok.

A második félidő elejét aztán már góllal kezdte Klopp együttese, így visszavette a vezetést. Vertonghen rossz felszabadítása után Jota elé került a labda, a portugál beadása után pedig Firmino értékesítette a ziccert. A brazil támadó szűk tíz perccel később aztán megszerezte saját maga második, csapata harmadik gólját, ezzel végképp eldöntve a továbbjutás kérdését.

Roberto Firmino két gólja sem volt elég a győzelemhez Forrás: AFP/Paul Ellis

A portugálok viszont nem adták fel, és Jaremcsuk révén szépítettek, majd Darwin Núnez a 83. percben kiegyenlített, sőt az uruguayi csatár akár a győztes gólt is megszerezhette volna, ám a hosszabbítás perceiben szerzett találatát les miatt érvénytelenítette a játékvezető.

A hátralévő időben újabb találat már nem született, így a Benfica emelt fővel távozott az Anfieldről, míg a Liverpool 6-4-es összessítéssel jutott az elődöntőbe.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágók:
Atlético Madrid (spanyol)-Manchester City (angol) 0-0 (0-0)

Liverpool (angol)-Benfica (portugál) 3-3 (1-1)
gól: Konaté (21.), Firmino (55., 65.), illetve (Ramos (32.), Jaremcsuk (74.) Núnez (82.)

1. félidő
32Goncalo Ramos
21Ibrahima Konate
21Konstantinos Tsimikas
2. félidő
91Roberto Firmino
91Gilberto Junior
91Everton
82Darwin Nunez
82Joao Mario
78Goncalo Ramos
73Roman Yaremchuk
73Alejandro Grimaldo
66Luis Diaz
66Adel Taarabt
65Roberto Firmino
65Konstantinos Tsimikas
57Diogo Jota
57Jordan Henderson
57James Milner
55Roberto Firmino
55Diogo Jota
46Diogo Goncalves
Összeállítások
Liverpool4-3-3
Benfica4-2-3-1
Football Pálya
1
Alisson
Becker
12
Joseph
Gomez
32
Joel
Matip
5
Ibrahima
Konate
21
Konstantinos
Tsimikas
7
James
Milner
14
Jordan
Henderson
8
Naby
Keita
23
Luis
Diaz
9
Roberto
Firmino
20
Diogo
Jota
4
Lucas
Verissimo
18
Rodrigo
Pinho
99
Odisseas
Vlachodimos
2
Gilberto
Junior
30
Nicolas
Otamendi
5
Jan
Vertonghen
3
Alejandro
Grimaldo
28
Julian
Weigl
49
Adel
Taarabt
27
Rafa
Silva
88
Goncalo
Ramos

Liverpool

Kezdők
1Alisson Becker
12Joseph Gomez
32Joel Matip
5Ibrahima Konate
21
21Konstantinos Tsimikas
65
21
7James Milner
57
14Jordan Henderson
57
8Naby Keita
23Luis Diaz
66
9Roberto Firmino
91
65
55
20Diogo Jota
57
55
62Caoimhin Kelleher
3Fabinho
4Virgil van Dijk
6Thiago Alcantara
10Sadio Mane
11Mohamed Salah
15Alex Oxlade-Chamberlain
17Curtis Jones
26Andrew Robertson
27Divock Origi
66Trent Alexander-Arnold
67Harvey Elliott
Cserék

Benfica

Kezdők
4Lucas Verissimo
18Rodrigo Pinho
99Odisseas Vlachodimos
2Gilberto Junior
91
30Nicolas Otamendi
5Jan Vertonghen
3Alejandro Grimaldo
73
28Julian Weigl
49Adel Taarabt
66
27Rafa Silva
88Goncalo Ramos
78
32
17Diogo Goncalves
46
9Darwin Nunez
82
7Everton
91
77Helton Leite
11Soualiho Meite
14Haris Seferovic
15Roman Yaremchuk
73
20Joao Mario
82
22Valentino Lazaro
23Nemanja Radonjic
31Gil Dias
34Andre Almeida
55Paulo Bernardo
89Pedro Alvaro
91Morato
Cserék