Minden idők egyik legbotrányosabb BL-meccsén ölték meg a focigyilkos Atlético Madridot

Atletico Madrid v Manchester City Quarter Final Leg Two - UEFA Champions League soccer Atletico de Madrid Chelsea FC UEFA Champions League Quarter Final Leg Two match Manchester City Wanda Metropolitano Jose Breton Atletico Madrid Players April Horizontal
Players argues during the UEFA Champions League Quarter Final Leg Two match between Atletico Madrid and Manchester City at Wanda Metropolitano on April 13, 2022 in Madrid, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Szerda este a labdarúgó Bajnokok Ligájában az utolsó két negyeddöntős párharc visszavágóját rendezték. A Manchester City Madridban harcolta ki az elődöntőt egy elképesztően feszült mérkőzésen, míg a Liverpool hazai pályán kétgólos hátrányból bukta el a győzelmet a hősiesen futballozó Benfica ellen, de Jürgen Klopp csapata így is biztosította helyét a legjobb négy között. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei.

Kockázat nélkül nincs győzelem - a City kivédekezte az elődöntőt

Egy héttel korábban az Etihad Stadionban Kevin de Bruyne találatával 1-0-s előnyt szerzett a Manchester City az Atlético ellen, amelynek kapura lövése sem volt az első meccsen. Így a spanyol bajnoknak a madridi visszavágóra már a támadásokra is fókuszálnia kellett volna, ehhez képest Diego Simeone csapata egyáltalán nem vállalt kockázatot az első félidőben, így jobbára csak a Manchester City próbálkozott. A fordulás után nagyot változott a játék képe, az Atlético támadóbb szellemben játszott, és több lehetősége is adódott, de rendre kimaradtak a helyzetek.

A hajrára egyre feszültebbé váltak a spanyolok, miután pedig Felipe alattomos módon odarúgott Phil Fodennek elszabadultak az indulatok. Az Atlético montenegrói védője

Sztefan Szavics több City-játékossal is összetűzésbe került, lerángatta a pályáról Fodent, Jack Grealishnek pedig meghúzta a haját.

Tömegverekedéssel ért véget a Manchester City és az Atlético Madrid csatája Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Ennek ellenére mégsem őt, hanem Felipét állította ki a játékvezető második sárga lappal, így az Atlético az utolsó percekre emberhátrányba került. Érdekesség, de a statisztika alapján Szavics egyetlen szabálytalanságot sem követett el a negyeddöntős párharc során. A botrányos végjáték miatt több mint tíz percet hosszabbított a bíró, ráadásul Simeone csapatának még tíz emberrel is volt gólszerzési lehetősége az utolsó pillanatban, ám ezzel sem tudtak élni a spanyolok.

A végére a City Simeone taktikáját alkalmazta: masszívan védekezett és akkor húzta az időt, amikor csak tudta,

így végül gól nélküli döntetlennel ért véget a meccs, amelyen kaput eltaláló lövés is csak négy volt összesen. Az Atlético Madrid így sorozatban a hetedik hazai BL-mérkőzésén maradt nyeretlen.

Összességében a spanyolok csak magukat hibáztathatják a kiesés miatt, mivel ha már az elejétől fogva egy kicsit többet mertek volna kockáztatni, és úgy játszottak volna, mint tették azt a második félidőben, akkor talán nagyobb esélyük lett volna a győzelemre.

Az Atlético Madrid vezetőedzője, Diego Simeone érthető módon csalódottan értékelt a lefújást követően, de úgy véli, csapata emelt fővel búcsúzhatott a sorozattól.

Végig hatalmas feszültség jellemezte az Atlético és a City összecsapását Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

"Győzni akartunk, de ez lehetetlennek bizonyult, nagyon fáj a kiesés. Ugyanakkor egy rendkívül jó csapattól kaptunk ki, rendszerint három vagy négy gólt szereznek, de csak nagyon kevés helyzetig jutottak ellenünk, és megakadályoztuk a szokásos zseniális támadásépítéseiket. Nem szereztük meg azonban a szükséges gólt, így gratulálnunk kell az ellenfélnek a továbbjutáshoz. Büszke vagyok arra, hogy megtettük azt, amire képesek vagyunk, a szurkolóink csodálatosak voltak, hajtották előre a csapatot, és még jobban buzdítottak minket, amikor közel álltunk a győzelemhez. Kétség nem fér hozzá, a szurkolóink büszkék ránk, büszkék a teljesítményünkre, ugyanakkor a lényeg mégiscsak az, hogy nem nyertünk. Ezer arca van a futballnak, nem fogok elkezdeni arról beszélni, hogyan játszottak ellenünk ma.

– mondta a mérkőzés után Diego Simeone.

A második félidőben többet tett a győzelemért az Atlético Madrid, de a City jutott az eldődöntőbe Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Bár a Manchester City, amely története századik BL-meccsén szerepelt, finoman fogalmazva sem brillírozott, de teljes mértékig elérte a célját, hiszen kiharcolta a továbbjutást, ráadásul még gólt sem kapott. Az angol sztárcsapat a legutóbbi nyolc idegenbeli meccséből hetet hozott le kapott gól nélkül.

"Tudtuk, hogy ennél kényelmetlenebb helyszínre nem is jöhettünk volna egy ilyen téttel bíró párharc visszavágóján. Én ugyan először léptem pályára itt, de a srácok mondták, hogy milyen lesz, nem tévedtek. Az utolsó percig küzdöttünk és elképesztően védekeztünk. Rendkívül boldog vagyok és büszke a társakra, remek este volt. Hat év óta, amióta itt vagyok, azért tudunk sikeresek lenni, mert mindenki teszi a dolgát, és szerepet vállal a kulcspillanatokban" – mondta a mérkőzés legjobb játékosának megválasztott John Stones.

A mérkőzés legjobbjának megválasztott John Stones biztos pontja volt a manchesteri védelemnek, amely ezúttal sem kapott gólt Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Guardiola rekordot jelentő kilencedik alkalommal jutott be aktuális csapatával a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, a Barcelona edzőjeként négyszer, a Bayern Münchennel háromszor, míg a Manchester City csapatával másodszor van ott a legjobb négy között. A katalán edző a lefújás után az ellenfelet méltatta, és a szerencsének tudta be, hogy nem került hátrányba a csapata.

"A második félidőben jobbak voltak nálunk, és szerencsénk volt, hogy nem kaptunk gólt.

Kemény meccs volt, de összességében megérdemelten jutottunk az elődöntőbe. Ez hihetetlen eredmény ez számunkra. Foggal-körömmel védekeztünk, Fernandinho pedig egyszerűen fantasztikus volt. Elképesztő lökést adott nekünk a hajrára. Nem szándékosan vettünk vissza, de alkalmazkodnunk kellett, mert amikor egy csapat úgy játszik, mint az Atlético Madrid a második félidőben, akkor nem tudjuk a saját játékunkat játszani... szenvedtünk, mert elfelejtettünk játszani, de azért is, mert az ellenfél nagyon jó volt" – mondta a lefújás után a Manchester City vezetőedzője, Pep Guardiola.

Pep Guardiola rekordot jelentő kilencedik alkalommal jutott be aktuális csapatával a Bajnokok Ligája elődöntőjébe Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

"Büszke vagyok a társaimra és a szurkolókra is. Éhesek voltunk a sikerre, nagyon szerettünk volna továbbjutni, mindent meg is tettünk ennek érdekében, mégsem vagyunk ott az elődöntőben. A fordulás után az első félidőhöz képest semmin sem változtattunk a taktikán, talán csak egy kicsit feljebb játszottunk, és több rizikót vállaltunk, de alapvetően nem változott az elképzelés. Az utolsó másodpercekig mindent megpróbáltunk, de hiányzott az az egyetlen egy találat, amivel hosszabbításra menthettük volna a párharcot.

Már az első meccs előtt tudtuk, hogy egy gól menyire sokat érhet. Könnyű most kritizálni minket, de büszkén távozunk"

– mondta érhetően csalódottan az Atlético Madrid középpályása, Koke.

"Kár, hogy nem jutottunk tovább. Fájó a búcsú, mert tényleg úgy hiszem, hogy ma jól játszottunk és jobb eredményt érdemeltünk volna" – fogalmazott csalódottan az Atlético szlovén válogatott kapusa, Jan Oblak.

Csalódott Atlético-játékosok a lefújás után Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Hősies Benfica, megállíthatatlan Liverpool

A Liverpool kényelmes helyzetből, kétgólos előnnyel várta a hazai visszavágót, így Jürgen Klopp több sztárját is pihentette, többek között Mohamed Szalah, Sadio Mané, Trent Alexander-Arnold, Andrew Robertson és Virgil van Dijk sem kezdett. A kevésbé összeszokott liverpooli csapat első lövésére közel húsz percet kellett várni. Majd alig egy perccel később megszerezte a vezetést a Liverpool, Ibrahima Konaté fejesével. Érdekesség, hogy az első meccsen is a francia védő találatával került előnybe a Pool.

A Benfica még a szünet előtt egyenlíteni tudott, Goncalo Ramos révén, aki pályafutása első találatát szerezete a legrangosabb európai kupasorozatban.

– mondta Goncalo Ramos, a Benfica támadója.

A Benfica támadója, Goncalo Ramos és a Liverpool középpályása, Naby Keita küzd a labdáért Forrás: AFP/Paul Ellis

A fordulás után Roberto Firmino két góllal biztossá tette a Vörösök továbbjutását, akik a hátralévő időre kiengedtek, a portugálok pedig ezt kihasználva egyenlítettek. Sőt, az utolsó percekben még akár fordíthattak is volna, de Núnez gólját les miatt nem adta meg a játékvezető, így végül 3-3-as döntetlennel ért véget a találkozó. A bravúros döntetlen ellenére a portugál csapatnak nem volt reális esélye a továbbjutásra, ám szégyenkeznivalójuk nem lehet, mivel méltó ellenfelei voltak a végső győzelemre is esélyes Liverpoolnak, amely így 6–4-es összesítéssel jutott elődöntőbe, ahol a spanyol Villarreal lesz az ellenfele.

A Liverpool története során 12. alkalommal jutott elődöntőbe, ennél többször még egyetlen angol klub sem jutott a legjobb négy közé.

Roberto Firmino kétszer is betalált, de ez sem volt elég a Liverpool győzelméhez Forrás: AFP/Paul Ellis

"Igyekeztünk a legjobb formánkat nyújtani, mint mindig. Szinte a semmiből lőttek egy gólt, aztán volt egy szakasza a meccsnek, amikor összesítésben már 6-2-re vezettünk, akkor talán elkezdtünk lazítani és túlságosan kiengedtünk, amit nem szabadott volna. A célunk továbbra is változatlan, még mindig három fronton küzdünk a végső győzelemért. Mindig vannak változások az összeállítást illetően, így mindenki részese lehet a harcnak. Szombaton a Manchester City következik az FA-kupában, így most már arra a meccsre kell fókuszálnunk" – mondta Diogo Jota, a Liverpool portugál válogatott támadója.

Jürgen Klopp ezzel negyedik alkalommal jutott be aktuális csapatával a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ezzel pedig Ottmar Hitzfelddel és Jupp Heynckesszel holtversenyben rekorder lett a német edzők között.

Klopp az első három alkalommal a döntőbe is bejutott, erre pedig idén is minden esélye megvan.

"Az sem befolyásolta volna az elődöntőbe jutásunkat, ha az idény legjobb meccsét játsszuk ma este. A lényeg, hogy továbbjutottunk, boldog vagyok. Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz. A rotáció sohasem okozott nekünk problémát. Ma az egyetlen probléma az volt, hogy a védelmünk nem volt tökéletes. Nem láttam, hogy működött volna a lestaktikánk.

Jürgen Klopp negyedszer jutott be edzőként az Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ezzel német rekorder lett Forrás: AFP/Paul Ellis

– mondta a mérkőzést követően a Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp, aki szót ejtett a Villarreal elleni párharcról is. "Természetesen követtem az eredményeket és láttam a tegnap esti meccset. Azt kell, hogy mondjam, a Villarreal lenyűgöző volt. Megérdemlten van ott a négy között, hiszen olyan csapatokat ejtett ki, mint a Juventust és a Bayern München. Kell egy kis idő, hogy felkészüljünk ellenük, de készen fogunk állni. Most nagyon-nagyon boldog vagyok, de soha nem veszem természetesnek az ilyesmit, és tudom, hogy a Villarreal ellen viszont nagyon-nagyon nehéz lesz" - fogalmazott a német tréner.

Klopphoz hasonlóan a Liverpool csapatkapitánya, Jordan Henderson is úgy véli, nehéz párharc vár rájuk az elődöntőben.

"A Villarreal erős csapatokat ejtett ki. Nagyon jó együttes, így nehéz mérkőzésre számítok. Készen kell állnunk és mindent bele kell adnunk, ha döntőbe akarunk jutni" - mondta Henderson.

"Remek szezont zártunk a Bajnokok Ligájában. Nehéz meccs volt, de küzdöttünk a címerért és a szurkolóinkért. Úgy érzem emelt fővel távozhatunk. Ők olyan játékosok, akik a Premier League-ben szerepelnek, elképesztően magas szinten, és ez érezhető volt végig a párharc során, egy percre sem álltak le" - mondta Alejandro Grimaldo, a Benfica védője az Eleven Sportsnak.

Darwin Núnez megdöntötte Nuno Gomes gólrekordját a BL-ben Forrás: AFP/Paul Ellis

"Tudtuk, hogy nehéz feladat vár ránk a világ egyik legjobb csapata ellen. Mindig kötelességünk a legjobbunkat nyújtani. Nyilvánvalóan szomorúak vagyunk, hogy nem nyertünk, de jól helytálltunk egy kiváló csapat ellen, szóval nagyszerű este volt. Minden Benfica szurkoló büszke lehet arra, amit idén elértünk a BL-ben. Továbbjutottunk egy nehéz csoportkörből, majd kiejtettük az Ajaxot és a Liverpoollal is partiban voltunk" – értékelte a Benfica idei BL-szezonját a portugál csapat vezetőedzője, Nélson Verissimo.

"Ma megmutattuk, hogy a Benfica nagyszerű csapat. Mindent bele adtunk a pályán. Döntetlen lett a vége, ami nem volt elég a továbbjutáshoz, de emelt fővel megyünk haza.

Az Anfielden mindig nehéz játszani, nem mindenki képes arra, amit mi most elértünk. Gratulálok a Liverpoolnak, de magunknak is. Hihetetlen volt ez a szezon"

- értékelt a mérkőzés után Darwin Núnez, aki a Benfica leredményesebb játákosaként zárt az idei BL-szezonban.

A Benfica hősiesen küzdött, Klopp csapata pedig kis híján ráfázott, hogy a végén kiengedett Forrás: AFP/Paul Ellis

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Josep Guardiola csapata spanyol riválissal szemben a legutóbbi öt meccsén veretlen, ezeken négyszer győzött.
  • Darwin Núnez az idei szezonban hat gólt szerzett a BL-ben, ez a valaha volt legtöbb, amit Benfica-játékos lőtt egy szezonban, az eddigi rekordot Nuno Gomes tartotta, aki az 1998/1999-es idényben ötször talált be.
  • Tavaly nyári érkezése óta Ibrahima Konaté eddig két gólt szerzett a Liverpoolban, mindkettőt a Benfica elleni BL-negyeddöntőben.
    Ezúttal is Ibrahima Konaté szerzett vezetést a Liverpoolnak Forrás: AFP/Paul Ellis
  • Roberto Firmino a negyedik Liverpool-játékos, aki elérte a 20 gólt a BL-ben. Ezt a mérföldkövet eddig csak Mohamed Szalah (33), Sadio Mané (22) és Steven Gerrard (21) tudta elérni.
  • Roberto Firmino a 10. gólját szerezte az idei szezonban. A brazil csatár legutóbb 2020 márciusában lőtt gólt az Anfielden BL-meccsen, akkor az Atlético Madrid kapuját vette be.
  • A Manchester City még nem kapott gólt az UEFA Bajnokok Ligája idei kieséses szakaszában. Legutóbb a három magyar válogatott futballistát foglalkoztató RB Leipzigtől kaptak gólt az angolok, vagyis immáron 334 perce nem vették be Ederson kapuját.
  • Ibrahima Konaté a negyedik Liverpool-játékos, aki gólt szerzett egy BL-negyeddöntős párharc mindkét meccsén. Korábban ez Peter Crouchnak (2006/2007-es szezonban a PSV ellen), Mohamed Szalah-nak (2017/2018-as szezonban a Manchester City ellen) és Roberto Firminónak (2018/2019-es idényben a Porto ellen) sikerült.
  • James Milner 36 évesen és 99 naposan a második legidősebb angol játékos lett, aki a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában kezdőként lépett pályára. A rekordot David Beckham tartja, aki 2013-ban 37 évesen és 335 naposan lépett pályára a PSG színeiben a Barcelona ellen.
  • A Manchester Citynek ez volt a 100. meccse a Bajnokok Ligájában, ez idő alatt 55 győzelmet aratott, ami a legjobb mutató az angol csapatok között, de összességében is csak a Real Madrid nyert többször (57) az első száz Bl-meccsén.
    A Manchester City története századik BL-meccsén harcolta ki a továbbjutást Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton
  • Az Atlético de Madriddal 23 év után fordult elő ismét, hogy azonos nemzetbeli csapat ejtette ki egymás után a BL-ből, ugyanis idén a City, tavaly a Chelsea búcsúztatta a spanyolokat. Legutóbb 1999-ben az olasz Parma, illetve 1998-ban a Lazio ejtette ki.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágók:
Liverpool (angol)-Benfica (portugál) 3-3 (1-1)
gól: Konate (21.), Firmino (55., 65.), illetve Ramos (32.), Jaremcsuk (74.), Nunez (83.)
Továbbjutott: a Liverpool 6-4-es összesítéssel.

Atlético Madrid (spanyol)-Manchester City (angol) 0-0
piros lap: Felipe (92., Atlético Madrid)
Tj.: a Manchester City 1-0-s összesítéssel.

Az elődöntőben a Liverpool a Bayern Münchent kiejtő Villarreallal találkozik, míg Manchester City a BL-rekorder Real Madriddal csap össze a fináléba kerülésért, azaz spanyol-angol párharcok lesznek. Az első mérkőzéseket április 26-án és 27-én, míg a visszavágókat egy héttel később rendezik. A döntőre május 28-án, Párizsban kerül sor.