Tizenöt Premier League-játékosnak lett pozitív a doppingtesztje

athletics marathon doping sports health Horizontal ANTI-DOPING MEASURES ANTIDOPPING CONTROL DRUG-TAKING MEDICAL LABORATORY
Lab-technicians logs biological samples at Lancet laboratories, the only World Anti Doping Agency (WADA) accredited facility for eastern Africa, in the Kenyan capital of Nairobi on June 7, 2019. - Between 2004 and August 2018, 138 Kenyan athletes tested positive, according to a report by the World Anti-Doping Agency (WADA) and thirty-four kenyan athletes are currently suspended, under Anti-Doping Agency of Kenya (ADAK)and/or Athletes International Federation rules for testing positive for performance enhancing drugs. (Photo by TONY KARUMBA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Mail on Sunday brit lap tényfeltáró cikke szerint 2015 és 2020 között 15 Premier League-játékosnak lett pozitív a doppingtesztje, de közül egyetlen egy sem kapott büntetést.

A lap információi szerint a 15 futballista közül 12-en tiltott teljesítményfokozóval buktak le, és most is van egy játékos, aki ellen vizsgálat folyik, öt hónappal azt követően, hogy pozitív mintát adott.

Egy focista esetében amfetaminszármazékot mutattak ki, három játékosnál pedig azt a teljesítményfokozót (triamcinolon), amit az ötszörös olimpiai és nyolcszoros világbajnok kerékpáros legendánál, Sir Bradley Wigginsnél a 2012-es Tour de France-győzelme után, és, amit elmondása szerint szénanáthára szedett. De akadt, aki tesztoszteronszint-fokozóval, míg más szteroidszármazékokkal bukott meg.

Megtalálják a tiltott szert, de a PL-ben meg lehet úszni a hibázást Forrás: AFP/Tony Karumba

A brit doppingellenes ügynökség, az UKADA, a lapnak a büntetések elmaradását firtató kérdésér azt válaszolta, azért nem marasztaltak el egyetlen sportolót sem, mert a kérdéses esetekben mindannyiszor bebizonyosodott, hogy vagy véletlenül került a szervezetükbe a tiltott anyag, vagy olyan szerrel, amelynek használatára orvosi engedélyük volt.

Az újság közérdekű adatigénylésére az UKADA elárulta, hogy összesen 88 angol, skót és walesi játékos adott pozitív mintát 2015 és 2020 között, de közülük csak 39-ről, a 15 PL-játékos mellett tovább 24 focistáról adtak részletesebb információt. Közülük már nem is keveset, 15 tiltottak el három hónaptól egészen négy évig terjedő időszakra.