Társoldalunk:

A foci hátborzongató oldala: Maradona bosszúja, Zidane-fejes, egymást verő sztárok - videó

2022.04.23. 06:02

Az Atlético Madrid és a Manchester City negyeddöntős párharcának egyébként is feszült hangulatú BL-visszavágója botrányosan ért véget, a lefújás után pedig az öltözőfolyosón folytatódott a csetepaté. A balhé odáig fajult, hogy szét kellett választani a vitatkozó feleket, amiben a rendőrség is segédkezett. Bár a focinak természetesen elsősorban játék szépségeiről kell szólnia, de a labdarúgás történelmében azért nem egyedi eset, hogy a focisták ölre menő küzdelmet vívnak egymással a pályán. A botrányos BL-meccs kapcsán szedtük össze a világ legemlékezetesebb futballbunyóit.

A rendőrség is megjelent a madridi öltözőfolyosón

Elsőként érdemes kicsit feleleveníteni az Atlético Madrid és a Manchester City meccsén történteket. Először a rendes játékidő utolsó percében szabadultak el az indulatok, amikor a csapatok szinte minden tagja részt vett a kakaskodásban. A bíró végül a hazaiaktól Felipét kiállította, illetve további két sárga lapot osztott ki. A hosszabbítás 12 perce leginkább a durva belépőkről és összeakaszkodásokról szólt, nem a folyamatos játékról.

A meccs lefújása után sem nyugodtak le a kedélyek, az öltözőfolyosón szét kellett választani a vitatkozó feleket, amiben a rendőrség is segédkezett. A tévékamerák felvételei szerint a spanyolok pályára sem lépett védője, Sime Vrsaljko valamivel megdobta a Manchester City játékosait. Josep Guardiola, a vendégek spanyol mestere szerint mindenki láthatta, mi történt, ezért arról nem kívánt beszélni a meccset követő sajtótájékoztatón.

Amit soha nem felejtünk: a santiagói csata

Az összeállítást nem is lehet mással folytatni, mint  a „santiagói csataként" emlegetett Chile-Olaszország mérkőzéssel, amely a futballbunyók egyik legnagyobb klasszikusként vonult be a történelembe.  Az 1962-es chilei világbajnokság csoportmeccsén inkább háborút láthatott a közönség, mintsem focimeccset. A házigazda által 2-0-ra megnyert találkozón minden volt, ami nem a pályára való: birkózás, boksz, orrtörés és nyakonrúgás. Csoda, hogy a bírót két piros lapot mutatott csak fel.

Diego Maradona bosszúja

1984. május 5-én az Athletic Bilbao 1-0-ra legyőzte a Barcelonát a Király Kupa döntőjében. Azonban az eredmény helyett mindenki csak arra emlékszik, ami a lefújás után történt a gyepen. Ünneplés helyett ugyanis brutális tömegverekedés zárta le a meccset, amiben ezúttal nem a szurkolók, hanem a két csapat játékosai vettek részt, élükön a Barca sztárjával, Diego Maradonával. Az argentin klasszis nem ápolt jó viszonyt az akkoriban csak "bilbaói hentesek" néven emlegetett baszk csapattal, ugyanis 1983 szeptemberében egy bajnoki mérkőzés hosszabbításában Andoni Goikoetxea hátulról becsúszva eltörte Maradona bokáját.

Ilyen előzmények után akkor szakadt el végleg a cérna a két csapat következő találkozása alkalmával, amikor Miguel Ángel Sola a középső ujját felmutatva köszöntötte Maradonát, akinek ettől teljesen elborult az agya, brutálisan fejbe térdelte a földre került Solát, akit hordágyon kellett levinni a pályáról, ahogy Miguel De Andrést is, akibe meg a barcelonai hátvéd, Migueli szállt bele.

Balhéval kezdődött a PL-óriások rivalizálása

Minden idők egyik legnagyobb verekedését a Premier League két óriása, a Manchester United és az Arsenal "szállította". 1990. október 20-án rendezett bajnokin egyik pillanatról a másikra elszabadultak az indulatok. Az Arsenal védője, Nigel Winterburn belépője után Brian McClair és Denis Irwin rugdosni kezdte a földön fekvő játékost, végül az összes futballista egymásnak esett. Sokak számára ez a meccs jelentette a fordulópontot, amikor is a két klub között elkezdődött az igazi rivalizálás.

Eric Cantona nekifutásból repült bele lábbal egy szurkolóba

1995. január 25-én rendezték a Premier League-ben a Crystal Palace-Manchester United mérkőzését, amelyen Eric Cantona örökre beírta magát a futball történelemkönyvébe, bár talán nem így szerette volna. Cantona a Crystal Palace ellen végig frusztráltan játszott, a hazaiak védője, Richard Shaw mindent megtett azért, hogy megkeserítse az életét. Cantonánál a második félidő elején telt be a pohár, amikor egy előreívelt labdánál megrúgta ellenfelét. Pechjére ezt látta a játékvezető is, aki azonnal felmutatta neki a pirosat. A francia sztár egy ideig még kóválygott a pályán, majd elindult lefelé. Ekkor "találkozott" a Palace egyik huligánjával, Matthew Simmonsszal, aki mintegy tízsornyit rohant lefelé a lelátón, hogy az elsőből üdvözölje Cantonát, szabad fordításban így: Takarodj haza Franciaországba, te mocskos francia!"

A támadó a diskurzust gyorsan tettlegességre cserélte, és nekifutásból lerúgta Simmonst, majd elkezdte ütni is, mielőtt a rendezők elrángatták a nézőtér mellől, majd bekísérték az öltözőbe.

Egymást verték a Newcastle sztárjai, az eset nem egyedi

A focitörténelem egyik legfurább bunyóját a Newcastle játékosai hozták össze. Az ugyanis nem szokatlan látvány, ha a rivális csapatok játékosai esnek egymásnak, viszont az már a szurkolók számára is nehezebben emészthető, amikor csapattársak ugranak össze, ráadásul nem egy edzésen, hanem egy meccsen. Kieron Dyer és Lee Bowyer verekedése ezért is különleges, na meg azért is, mert az Aston Villa ellen 3-0-ra elveszített találkozón mindkét játékost kiállította a játékvezető az eset miatt.

Nem teljesen egyedi eset azonban, hogy csapattársak esnek egymásnak. 1995-ben a Blackburn Rovers éppen élvezte a története egyetlen Bajnokok Ligája-szereplését, amikor a Szpartak Moszkva elleni meccsen David Batty és Graham Le Saux verekedett össze.

Neymar tömegverekedést robbantott ki

A 2015-ös Copa America során a brazil szupersztár, Neymar a labdával hátba rúgta a kolumbiai riválisát, ami után kisebbfajta tömegbunyó alakult ki a pályán. Az akkor a Barcelonában játszó klasszis brutálisan összecsapott Carlos Baccával, végül mindketten piros lapot kaptak.

Romániában egy szurkoló nyitotta meg a pokol kapuját

2011-ben a Petrolul Ploiesti és a Steaua Bukarest összecsapása során egy szurkoló berontott a pályára, és megütötte a bukaresti George Galamazt.  Ennek eredményeként a többi bukaresti játékos nekiesett a drukkernek, végül mindkét csapatból két-két játékos piros lapot kapott. Az események sora itt nem ért véget, a balhé továbbgyűrűzött a lelátóra, végül a mérkőzést félbe kellett szakítani.

A világ leghíresebb balhéja: a Zidane-fejes

Végül jöjjön talán a focivilág egyik, ha nem leghíresebb balhéja, amikor egészen pontosan 2006. július 9-én Zinadine Zidane lefejelte Marco Materazzit a labdarúgó-világbajnokság döntőjében. Olaszország és Franciaország a rendes játékidőben 1-1-et játszott, a büntetőpárbajt az olaszok nyerték 5-3-ra. A meccs legemlékezetesebb jelenete azonban nem a gólokhoz vagy a világbajnok győzelmi mámorához, esetleg a vesztes csalódottságához fűződik, hanem Zidane és Materazzi kakaskodásához. A 110. percben akadtak össze: az olasz addig provokálta a franciát, míg utóbbi le nem fejelte ellenfele mellkasát. Több hónapnyi titkolózás után Materazzi bevallotta, hogy Zidane húgáról beszélt, és indokolatlannak tartotta a francia reakcióját. A történtek miatt Zidane piros lapot kapott, így egy kiállítással és egy góllal fejezte be karrierjét.

Dél-Amerikában mindig forró a hangulat

És akiknek esetleg ennyi erőszak még nem lenne elég, a teljesség igénye nélkül íme néhány talán kevésbé híres, ám de igazán komoly balhé Dél-Amerikából.

Az uruguayi klasszikus 1990-ből: Nacional-Penarol

1995-ös Szuperkupa-balhé: Flamengo-Velez, avagy Zandona és Edmundo csatája

Copa Mercosur 1999-es kiírás: a Flamengo és a Penarol harca

Brazíliában sem jobb a helyzet: Potiguar-Baraúnas

Irány Paraguay: Teniente Farina-Libertad

Nem érdemes "színezni": Palmeiras-Corinthians, a Sao Pauló-i derbi