Vágólapra másolva!
A spanyol Király-kupa-döntőben a Real Betis rendes játékidőben 1-1-es döntetlent játszott a Valencia csapatával, majd hosszabbítást követően tizenegyespárbajban nyert a sevillai csapat, amely története során harmadszorra hódította el a trófeát.

A bajnoki forma alapján a találkozó esélyese a Betis volt, amely az ötödik helyen áll a La Ligában és a BL-szereplésért harcol, míg a Valencia a 10. helyen áll a La Ligában. Ráadásul az elmúlt két szezonban a két csapat háromszor találkozott a bajnokságban, kétszer a Betis nyert, egyszer pedig döntetlen született. Legutóbb a sevilla csapat könnyed, 4-1-es sikert aratott a Valencia fölött a Benito Villamarín Stadionban.

Szintén a Betis mellett szólt, hogy Manuel Pellegrini csapata a Copa del Rey idei kiírásában meccsenként 2,86-os gólátlagot produkált, ami a legerősebb mutató az összes csapat között.

A sevillai együttes már a meccs elején nekiment a Valenciának, hogy tartani tudja a remek gólátlagát, és már a 11. percben meg is szerezte a vezetést. Egy szép támadás végén a jobbhátvéd Héctor Bellerín tekert középre, a berobbanó Borja Iglesias pedig négy méterről védhetetlen gólt fejelt a léc alá.

Borja Iglesias a nyolacadik meccsén az ötödik gólját szerezte a kupában Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A folytatásban a Valencia feljebb tolta a védekezését, és beszorította a Betist, de a sevillai csapat védelem átvészelte a rohamokat. A 21. percben aztán kis híján növelte az előnyét a Betis. Ezúttal a bal oldalról, Alex Morenótól érkezett egy hajszálpontos beadás, azonban a középen teljesen egyedül érkező Juanmi méterekkel a kapu mellé fejelt.

A Betis kihagyott helyzete a 30. percben került igazán sokba, mert egy gyönyörű góllal egyenlített a Valencia.

Egy parádés labdakihozatal után Ilaix Moriba ugratta ki a leshatárról kilépő Hugo Durót, a spanyol támadó pedig a kifutó Claudio Bravo fölött átnyeste a labdát.

Hugo Duro (jobbra) a hatodik meccsén a harmadik gólját lőtte a Király-kupában Forrás: AFP/Cristina Quicler

A folytatásban kiegyenlített játék zajlott, majd a 43. percben majdnem gólt lőtt a Betis. Egy egyérintős labdakihozatal után Sergio Canales indult meg a kapu felé, majd 15 méterről megcélozta a bal alsó sarkot, de a kísérlete a kapufán csattant.

A második félidő elején a Valencia azonnal nekiment a Betisnek, és az 51. percben majdnem megfordította a meccset.

A spanyol válogatott balhátvéd, José Gayà kapott egy kiugratást, éles szögből kapura lőtt, de Claudio Bravo menteni tudott, azonban a kipattanóra Duro érkezett, akinek csak az üres kapuba kellett volna lőnie, de hat méterről a kapu mellé belsőzött.

A folytatásban a Betis lassan feljött és átvette a játék irányítását, a 65. percben pedig majdnem betalált. Egy bedobás után Borja Iglesias tartott meg a labdát a kapunak háttal, majd egy védővel a nyakában elképesztő labdát tett Juanmi elé, de az első félidőben nagy helyzetet hibázó támadó ezúttal Giorgi Mamardashvilibe lőtte a labdát.

Borja Iglesias és Carlos Soler egymásnak feszülése Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A 78. percben megint közel került a gólhoz a Betis. Juanmi indult meg a kapu felé, 19 méterről megcélozta a jobb alsót, de a lövése a kapufán csattant.

A 81. percben aztán Alejandro Hernández Hernández játékvezető lett a főszereplő.

A Valencia sárga lapos játékosa, Hugo Guillamon kaszálta el Juanmit, de a bíró nem adott második sárga lapot a belépőért, majd néhány másodperc múlva egy remek összjáték után Nabil Fekír került helyzetbe a tizenhatoson belül, de Carlos Soler letarolta a francia támadót, de bíró nem ítélt tizenegyest a Betisnek.

Ennek ellenére a 83. percben így is megnyerhette volna a meccset a Betis, de ziccerbe kerülő Fekír közeli lövését Mamardashvili bravúrral védte, ezzel meccsben tartotta a Valenciát.

Nabil Fekír lábában maradt a Betis győztes gólja Forrás: AFP/Cristina Quicler

A 86. percben aztán megtörtént, amire a Betis-szurkolók a legjobban vártak: Juanmi helyére pályára lépett Joaquín Sánchez, a klub 40 éves ikonja, aki 2005-ben a Betisszel, 2008-ban pedig a Valenciával is megnyerte a Király-kupát.

A hajrában már egyik csapat sem kockáztatott, így jöhetett a kétszer 15 perc hosszabbítás, amelynek az első felvonásában a Betis volt aktívabb, de igazán komoly helyzetet nem tudott kialakítani. A hosszabbítás második félidejében a Valencia ragadta magához a kezdeményezést, a Betis pedig teljesen beszorult a saját térfelére, ráadásul a csapat két legkreatívabb játékosát, Fekírt és Canalest is le kellett cserélni. A hajárban a Valencia mindent megtett a győzelemért, de nem tudott betalálni, így jöhetett a tizenegyespárbaj.

A portugál Goncalo Guedest és a brazil Gabriel Paulistát is gyúrták a 11-espárbaj előtt Forrás: AFP/Jorge Guerrero
  • A Valencia kezdte a lövést. Elsőként Carlos Soler érkezett, aki a jobb felső sarokba bombázott. A Betistől Willian José jött, aki a kapu bal oldalába helyezett, 1-1.
  • A második körben a Valenciából Uros Racic a bal alsóba jött, majd a Betistől érkezett Joaquín, aki félmagasan a kapu jobb oldalába lőtt, 2-2.
  • A Valencia harmadik lövője Guedes volt, aki higgadtan a bal alsóba helyezett, a Betis részéről pedig Guardado érkezett, aki szintén a bal alsóba lőtt, 3-3.
  • A Valencia negyedik rúgója az amerikai Musah volt, de jócskán a kapu fölé lőtt, míg a Betisben Tello állt a labda mögé, és a kapu bal oldalába lőtt, 3-4.
  • A Valencia utolsó lövője Gayá volt, aki a kapu közepébe helyezett, a Betistől pedig jött Miranda, aki higgadtan a kapu jobb oldalába lőtt, ezzel a Betis 5-4-re megnyerte a tizenegyespárbajt.

A Betis ezzel története során harmadszorra hódította el a trófeát.

Király-kupa. döntő:
Real Betis-Valencia 1-1 (1-1) - tizenegyesekkel 5-4
Sevilla, Estadio de La Cartuja, 53 387 néző
gólszerzők: Borja Iglesias (11.), ill. Hugo Duro (30.)