Társoldalunk:

Az UEFA és az Europol együtt küzd a fogadási csalások ellen

2022.04.26. 20:16

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egyesíti erőit az Európai Unió (EU) rendőrségi együttműködési szervezetével, az Europollal a korrupció és a fogadási csalások elleni küzdelemben.

A kedden Hágában rendezett konferencián 49 ország bűnüldöző hatóságai, igazságügyi szervei és labdarúgó-szövetségei képviseltették magukat. A résztvevők a sportág tisztaságának védelme érdekében arról tárgyaltak, hogyan dolgozhatnak ki új módszereket a korrupció és az eredmények jogellenes befolyásolása elleni harcban.

Burkhard Mühl, az európai pénzügyi és gazdasági bűnözés elleni központ (EFECC) vezetője szerint a szervezett bűnözés igyekszik kihasználni, hogy sok labdarúgóklubot komoly anyagi veszteségek értek a koronavírus-járvány idején.

Az UEFA és az Europol együtt küzd a fogadási csalások ellen (illusztráció)Forrás: AFP/Adrian Dennis

"Amikor kevesebb pénz áll rendelkezésre, a játékosok, az edzők, a játékvezetők, sőt még a klubvezetők is kiszolgáltatottabbak a manipulációval szemben" - magyarázta.

Az év elején megjelent UEFA-tanulmány kimutatta, hogy a világjárvány miatt két szezon során körülbelül hétmilliárd eurós veszteséget kellett elkönyvelniük az európai kluboknak, legfőképpen a zárt kapus mérkőzések és az átigazolási bevételek csökkenése miatt.