Vágólapra másolva!
Csütörtök este az Európa Konferencia-liga elődöntő visszavágó mérkőzésein az AS Roma 1-0-ra legyőzte az angol Leicester City csapatát a Stadio Olimpicóban, míg az Olympique de Marseille 0-0-s döntetlent játszott a holland Feyenoord csapatával a Vélodrome-ban, így az olasz és a holland csapat jutott be a sorozat döntőjébe, amelyet május 25-én rendeznek, Tiranában

A José Mourinho által irányított és a végső győzelemre is esélyesnek tartott AS Roma kis híján nyerni tudott egy hete Angliában, ám Lorenzo Pellegrini korán megszerzett vezető gólja után az FA Kupa előző kiírásában diadalmaskodó Leicesternek sikerült kiegyenlítenie a hivatalosan Gianluca Mancini 67. percben szerzett öngóljának elkönyvelt találattal.

A Romának a bajnokságban nem jött össze az igazán jó szereplés, a legutóbbi forduló után - melynek vasárnapi játéknapján a fővárosiak otthon játszottak 0-0-t a Bolognával - biztossá vált, hogy ötödiknél jobb pozícióban már nem végezhet a Serie A idei kiírásában. Trófeát csak a Konferencia-ligában nyerhetnek Mourinho tanítványai, de hasonló a helyzet Leicesterben is, a Rókák ugyanis csupán a 11. helyen állnak a Premier League tabelláján, miközben az FA Kupában nem tudták megvédeni címüket, s a Ligakupában is csak a negyeddöntőig jutottak.

Az AS Roma remekül kezdte a meccset és már a 11. percben megszerezte a vezetést.

Lorenzo Pellegrini jobb oldali szögletére az angol válogatott Tammy Abraham robbant be, és hét méterről védhetetlen gólt fejelt a léc alá.

  • Abrahamnek ez volt a kilencedik gólja az Európa Konferencia-ligában. Csak két angol játékos van, akik ennél többet szereztek egy szezonban egy európai versenysorozatban: Alan Shearer (11 gól a 2004/05-ös UEFA-kupában) és Stan Bowles (11 gól az 1976/77-es UEFA-kupában).
Tammy Abraham minden sorozatot figyelembe véve a 25. gólját lőtt az idei szezonban Forrás: AFP/Isabella Bonotto

A Roma vezetőgólja után a kiegyenlített játék zajlott, ugyan a Leicester City többet birtokolta a labdát, de az angol csapat igazán nagy helyzetet nem tudott kialakítani az olasz együttes kapuja előtt. A fordulás után a Leicester City nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, az előnyben lévő Roma pedig kontrajátékra rendezkedett be.

A második félidőben a Leicester City folyamatosan nyomás alatt tartotta a Romát, de az angol csapat játékéban nem volt átütőerő, sem kreativitás, így Mourinho együttese tartani tudta az előnyét.

A hajrában az angol csapat már a kapuja elé szögezte a Romát, de az olasz csapat rutinosan húzta az időt és a védelme is jól zárt, így az AS Roma megnyerte a meccset és 1991 után újra bejutott egy európai kupasorozat döntőjébe.

José Mourinho az AS Romát is bejutatta egy európai kupadöntőbe Forrás: AFP/Isabella Bonotto

José Mourinho pedig történelmet írt, ugyanis a portugál szakember lett az első edző, aki négy különböző klubbal is bejutott egy európai kupasorozat döntőjébe, ráadásul ő az első, aki az UEFA-Kupában, az Európa-ligában, a Bajnokok Ligájában és az Európa Konferencia-ligában is döntőbe vezette aktuális csapatát.

Konferencia-liga, elődöntő
AS Roma (olasz)-Leicester City (angol) 1-0 (1-0)
gólszerző: Abraham (11.)
Továbbjutott: a Roma, 2-1-es összesítéssel

A május 25-én, Tiranában sorra kerülő döntőbe jutásra a másik párharcban a Feyenoord és az Olympique Marseille pályázott, csütörtöki összecsapásukat 3-2-es holland előnyről kezdték a francia kikötővárosban. Az első találkozó szórakoztató, fordulatos csatát hozott, a rotterdami együttes 20 perc alatt kétgólos előnyben volt, de a Marseille - szintén 20 perc alatt - kiegyenlített, hogy aztán közvetlenül a szünet után a duplázó Cyriel Dessers megszerezze a győzelmet érő gólt a Feyenoordnak.

A Marseille-szurkolók félelmetes hangulatot teremtettek Forrás: AFP/Nicolas Tucat

A holland csapat március 20. óta nem veszített tétmérkőzést, vendégként sorozatban három sikernél járt, és november 28. óta minden idegenbeli szereplése alkalmával betalált legalább egyszer a rivális kapujába. Ezzel szemben a franciák egymás után két meccsen kaptak ki, a múlt csütörtöki rotterdami vereséget követően ugyanis vasárnap bajnoki találkozón otthon verte el őket az Olympique Lyon 3-0-ra. A Konferencia-liga egyenes kieséses szakaszában ugyanakkor egyetlen rivális sem tudott még döntetlent sem elérni Marseille-ben, ahol a Qarabag 3-1-re, a svájci Basel és a görög PAOK pedig egyformán 2-1-re kapott ki.

A dél-franciaországi meccs feszült körülmények között indult, mivel a városban számos összecsapás tört ki a két tábor között, a vascsövekkel felszerelt huligánok autókat rongáltak meg, a rendőrség könnygázt is bevetett.

Arne Slot, a hollandok vezetőedzője arról számolt be, hogy egy tégla találta el a csapatbuszt, és csak kerülőúton tudtak eljutni a Stade Velodrome-hoz.

A Marseille kezdte jobban a mérkőzést, azonnal magához is ragadt a kezdeményezést, és már a 10. percben megszerezhette volna a vezetést, de a korábbi francia válogatott Dimitri Payet közeli lövése elkerülte a kaput. A folytatásban is a francia csapat dominált, a 21. percben ismét Payetnek volt egy helyzete, de a 35 éves támadó nem sokkal a jobb kapufa mellé lőtt. Ráadásul tíz perccel később meg is sérült a Marseille sztárja, a helyére pedig a lengyel válogatott Arkadiusz Milik érkezett. A Feyenoord az első félidőben a biztonságra helyezte a hangsúlyt, nem is volt kaput eltaláló lövése az első 45 percben.

A Feyenoord játékosok a "Road to Tirana" feliratú zászlóval ünnepeltek Forrás: AFP/Nicolas Tucat

A második félidőben a Feyenoord sokkal veszélyesebben futballozott, több nagy helyzetet is kialakított, de nem született gól, így a francia csapat végig meccsben maradt. A 81. percben a Marseille ledolgozhatta volna egygólos hátrányát, amikor egy szabadrúgás után William Saliba került helyzetbe, de a francia válogatott védő közeli fejese néhány centivel elkerülte a kapu jobb oldalát. A hajrában a francia csapatnak már nem volt helyzete, így a Feyenoord megtartotta egygólos előnyét, és 3-2-es összesítéssel bejutott a döntőbe.

Konferencia-liga, elődöntő
Olympique Marseille (francia)-Feyenoord (holland) 0-0
Továbbjutott: a Feyenoord, 3-2-es összesítéssel