Szánalmas csődtömeggé vált a Manchester United

fbl Horizontal FOOTBALL DISAPPOINTED HEADSHOT PORTRAIT-AMERICAN SHOT
Manchester United's Portuguese striker Cristiano Ronaldo reacts during the English Premier League football match between Manchester United and Manchester City at Old Trafford in Manchester, north west England, on November 6, 2021. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Egészen döbbenetes, hogy lassan tíz év telt el úgy, hogy az angol rekordbajnok Manchester United komolyabb trófeát tudott volna nyerni. Az új edzővel, Erik ten Haggal az angol sztárcsapat biztos, hogy jövőre nem lesz ott a Bajnokok Ligájában, legjobb esetben is csupán az Európa-ligában szerepelhet. Az újabb kudarccal felérő szezon után ismét újjáépülhet a csapat, ám a BL hiánya miatt nem lesz könnyű megerősíteni a szebb napokat is megélt klub keretét. Megnéztük kik érkezhetnek és kik távozhatnak a nyáron.

Közel tíz év koncepció és siker nélkül

Sir Alex Fergusonnal a Manchester United nem csak Anglia, hanem a világ egyik legsikeresebb topcsapata volt évtizedeken át. A MU 2013-ban nyerte meg utoljára a bajnokságot, még a legendás skót edző irányításával, azóta viszont soha nem látott mélységbe került, amiből képtelen kikecmeregni. Az elmúlt kilenc évben öt edző (David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho, Ole Gunnar Solskjaer, Ralf Rangnick) próbálta meg ismét sikerre vezetni a szebb napokat is megélt klubot, de ez idő alatt csupán három trófeát tudott elhódítani: az FA- és a Ligakupa mellett egy Európa-liga került a vitrinbe, ami az előző két évtized után meglehetősen szerény teljesítmény.

Pedig azt nem lehet mondani, hogy ne lettek volna ebben az időszakban is csúcsminőségű játékosai a MU-nak, amely közel annyit költött igazolásokra az elmúlt kilenc évben, mint a Manchester City.

A Vörös Ördögök 1,21 milliárd fontot, míg a City 1,36 milliárdot költöttek. A különbség annyi, hogy Pep Guardiola együttese Anglia topcsapata lett, míg a United szégyenszemre semmit nem tud felmutatni és reálisan nézve nagyon úgy tűnik, hogy ez egy ideig még így is lesz.

A United-korszakot a City-éra váltotta fel a Premier League-ben Forrás: AFP/Oli Scarff

A szurkolók számára már-már unalmassá válhat, hogy Ferguson visszavonulása óta folyamatosan az a téma az Old Traffordon, hogy miért nem megy a csapatnak. Pedig az idei szezonnak szép reményekkel vágtak neki, hiszen visszatért az ötszörös aranylabdás klublegenda, Cristiano Ronaldo, megszerezték a Real Madridtól a világbajnok és négyszeres BL-győztes védőt, Raphael Varane-t, valamint 85 millió euróért érkezett az angol futball egyik nagy tehetsége, Jadon Sancho. Papíron tehát minden jött, amire szükség volt: tapasztalat, minőség és potenciál. Ole Gunnar Solskjaer mégis kudarcot vallott, így már a szezon közben menesztették, helyét a kispado pedig a német futball reformere, Ralf Rangnick vehette át ideiglenesen. Azonban az Atlético Madrid elleni BL-búcsúval

már márciusban eldőlt, hogy ezt a szezont is trófea nélkül zárja a Manchester United, immár sorozatban ötödik éve.

Mondani sem kell, ez abszolút kudarc, már csak azért is, mert ilyen hosszú böjtje legutóbb 48 éve volt az egyesületnek. Kijelenthető, hogy a német szakemberrel sem tudott szintet lépni a manchesteri együttes.

Rangnickkal sem tudott szintet lépni a Manchester United Forrás: AFP/Paul Ellis

Tény, hogy manapság eurószázmilliók nélkül lehetetlenség komoly eredményeket elérni a topfutballban hosszabb távon, ám a pénz nem mindig elég, sokkal fontosabb a koncepció. Úgy tűnik a MU-nál végre belátták, hogy rövid időn belül senkivel sem lesznek komoly eredmények, így a Liverpool példáját követve kezdhetik újjáépíteni a csapatot.

– fogalmazott a Ralf Rangnick a jövőt illetően.

Problémák, kudarcok, sokadszori újjáépítés

Az már Ralf Rangnick kinevezésekor is biztos volt, hogy a következő szezont új edzővel kezdi meg a klub, a német szakember pedig a jövőben tanácsadóként dolgozik majd. Az Ajaxot irányító Erik ten Hag ülhet le nyártól a MU kispadjára, ami több szempontból is reményteljes lehet. Eddig ugyanis az volt a koncepció, hogy nagynevű topedzőket neveznek ki, akik kedvükre hozhattak sztárokat óriási pénzekért. Legalábbis Van Gaal és Mourinho mindenképp ebbe a trendbe illik, David Moyes már kevésbé, bár őt Sir Alex Ferguson javasolta utódjául. Solskjaernál és Rangnicknál már érezhető volt, hogy kirakatcsapat helyett igazi csapatot akarnak építeni, de a tapasztalat hiánya miatt egyik tréner sem volt tökéletes megoldás. Ten Hag viszont az lehet. A Unitednél ezúttal nem egy másik sztárcsapat sztáredzőjének elcsábításában gondolkoztak, hanem egy kevésbé ismert, de már a nemzetközi szinten is bizonyító szakemberében.

Az Ajax sikerkovácsa, Erik ten Hag lesz nyártól a MU edzője Forrás: AFP/Maurice Van Steen

A MU-nál a legnagyobb probléma, hogy még mindig a múltban élnek.

Természetesen fontos a múlt, de legalább ennyire fontos a jelen. A történelmi múlt arra predesztinálja a klubot, hogy fényes sikereket érjen el, de jelenleg ennek semmi realitása nincsen. Az első lépés, hogy felismerjék a tényt, hogy az angol elit második vonalához tartoznak, akik nem tudják felvenni a versenyt Európa legjobbjaival.

A modern labdarúgásban elképesztő eredménykényszer van az edzőkön, de ha a holland trénernek megadják az időt, és a bizalmat, akkor szép jövő állhat a klub előtt. A realitások talaján maradva azt látni kell, hogy legalább öt-hat évbe is telhet, mire a Manchester United olyan ütőképes csapattá válhat, amely képes lehet harcba szállni a bajnoki címért a Liverpoollal és a Manchester Cityvel.

– ezt még a Pool elleni kínos vereség után mondta Ralf Rangnick.

Nagy mozgolódás várható a klubnál, a csapat fele lecserélődhet a nyáron Forrás: AFP/Oli Scarff

Ten Hag érkezésével tehát az biztos, hogy ismét komoly változások jönnek a klubnál, 6-7, de akár 10 új szerzeményre is szükség lehet, miközben a szezon végén féltucat játékos, többek között Paul Pogba, Jesse Lingard, Edinson Cavani, Nemanja Matic, Juan Mata és Lee Grant szerződése is lejár. Ráadásul egyikük sem marad a csapatnál, mivel Ten Hag nem ragaszkodik hozzájuk. Viszont

egy ilyen pocsék szezon után senki sem érezheti igazán biztonságban magát.

A tisztogatás áldozata lehet Aaron Wan-Bissaka, Eric Bailly, Phil Jones, Alex Telles és Marcus Rashford is.

Nemanja Matics biztosan távozik, Ronaldo jövője még bizonytalannak tűnik Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Mélyen hiszem, hogy ha mindenki együtt dolgozik, akkor képesek lehetünk újra arra a szintre juttatni a klubot, ahova való. Más csapatoknak csak két-három átigazolási időszakra volt szükségük ahhoz, hogy bajnokesélyesekké lépjenek elő. Nekünk most már olyan magas színvonú játékosokat kell szerződtetnünk, akikkel tényleg képesek lehetünk szintet lépni. Ha ez megtörténik, akkor nem gondolom, hogy ez az időszak sokáig tartana" – nyilatkozta Ragnick.

Az egyik legnagyobb kérdés viszont Cristiano Ronaldo jövője. A portugál klasszis ugyan a közösségi médiában már utalt arra, hogy nem igazol el a klubtól, de erre azért nem vennénk mérget.

Már csak azért sem, mert

a portugál klasszis 12 év után először zár egy szezont trófea nélkül.

Pedig 37 éves kora ellenére Ronaldo mindent megtett, hogy ez ne így legyen, 24 gólt lőtt és többször is szorult helyzetben mentette meg szeretett csapatát. Azonban az ötszörös aranylabdás nem biztos, hogy Ten Hag érkezésével állandó játéklehetőséghez fog jutni, ráadásul a legrangosabb európai kupasorozat helyet legjobb eseten is csak az Európa-ligában szerepelhet, ami Ronaldo számára nem a legvonzóbb. Így akár annak ellenére, hogy még egy év van hátra a szerződéséből, idő előtt távozhat. Ronaldo ide vagy oda, egy-két új támadó biztosan érkezni fog, lévén a nemi erőszakkal vádolt Mason Greenwood már nem a keret tagja, Cavani folyton sérült, Rashford hosszú ideje nem nyújt jó teljesítményt, Anthony Martial pedig már az idei szezont is a Sevillánál töltötte kölcsönben, így nem lenne meglepő, ha többé már nem húzná magára a United mezét.

Sztárok helyett ígéretes tehetségek

Ten Hag az a típusú edző, aki bátran nyúl a fiatalokhoz és rendszeresen biztosít nekik játéklehetőséget. A nyári átigazolások is ebbe az irányba mehetnek el, de várhatóan a United akadémiájáról is felkerülhetnek tehetségek.

Angol sajtóhírek szerint napirenden van a Benficával remek idényt záró Darwin Núnez szerződtetése. Az uruguayi csatár az idei szezonban 40 mérkőzésen 34 gólt lőtt, ebből hatot a Bajnokok Ligájában. A kiszemeltek között szerepel a River Plate 19 éves játékosa, Enzo Fernandez, akit a klub játékosmegfigyelői többször is személyesen néztek meg és a hírek szerint jó benyomást keltett.

A Benfica újdonsült sztárja, Darwin Núnez is a United célkeresztjében Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Ám elnézve a csapat idei teljesítményét, elsősorban a védelemre férne rá az erősítés, amely meglehetősen bizonytalan volt idén. Harry Maguire-t rengeteg kritika érte az idei szezonban, ugyanis elképesztő mennyiségű hibát vétett, amiből rendre gólt kapott csapata.

A hírek szerint Ten Hag az Ajaxból több fiatal játékosát is magával vinné, többek között a brazil Anthonyt és a holland válogatott Jurrien Timbert, akik meghatározó tagjai a holland címvédőnek. Mindketten a hosszú távú építkezés okán lehetnek stratégiai igazolások. Timber hihetetlen tempóban fejlődik, képes középhátvédként és védekező középpályásként is játszani. Utóbbi pozíció egyébként meglehetősen kritikus. Ha megnézzük,

minden topcsapatnak van legalább egy világklasszis védekező középpályása, aki képes megtartani a labdát. A Manchester Citynek ott van Rodri, a Liverpoolnak Fabinho, a Real Madridnak Casemiro, viszont a Manchester Unitednek nincs hasonló minőségű játékosa erre a posztra.

Az Ajax holland védője, Jurrien Timber már Erling Haalandot is megállította idén a BL-ben Forrás: AFP/Francois Walschaerts

Egyedül talán Nemanja Matics, de rajta kívül mivel minden középpályás támadószellemű, a szerb pedig a szezon végén biztosan távozik. A West Ham United Eb-ezüstérmes focistája, Declan Rice megszerzése idén is prioritás lehet, viszont a londoniak 150 millió font alatt nem engedik el a középpályást. Egy másik angol, Jude Bellingham is ott van a kívánságlistán. A Dortmund sokoldalú játékosának remek idénye van, azonban a szerződése 2025-ig érvényes a német klubbal, így mélyen a zsebébe kellene nyúlnia a Unitednek érte, Jadon Sanchóhoz hasonlóan 80-90 millió eurót fizethet a Borussiának.

Szoboszlai Dominik, Gulácsi Péter és Willi Orbán csapattársa, Christopher Nkunku félelmetesen jó szezont produkál, szinte egymaga cipeli hátán az RB Leipziget, amely idén az Európa-liga-elődöntőjéig menetelt. A francia szélső már 31 gólnál jár és kiosztott emellett 20 gólpasszt. Természetesen a 24 éves játékost is összeboronálták már a Uniteddel. A megszerzése nem lesz egyszerű, mivel 2024-ig szól a szerződése a lipcseiknél, akik nem szívesen válnának meg egyik legjobbjuktól.

Christopher Nkunkut több európai sztárcsapat is kiszemelte magának Forrás: AFP/Uwe Kraft

Ráadásul a Leipzig jó eséllyel jövőre is indulhat a Bajnokok Ligájában, míg a United szinte biztosan a Premier League hatodik helyén fog zárni, ami csupán Európa-liga-indulást ér. Ez a tény pedig nem könnyíti meg az ambiciózus terveket szövögető csapat dolgát, hiszen minden játékos a legmagasabb szinten akar játszani, így nem lesz könnyű minőségi igazolásokat szerződtetni a nyáron.

Az viszont boritékolható, hogy a Manchester United idén nyáron is mindent megfog tenni azért, hogy a lehető legerősebb csapatot tudja pályára küldeni a következő szezonban, mint ahogy az is biztosra vehető, hogy ismét több száz millió eurót költ erre, de hogy kidobott pénz lesz-e, azt majd csak az idő tudja megmondani.