Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája második elődöntőjének visszavágó mérkőzésén az angol bajnok Manchester City a 90. percig 1-0-ra vezetett a Real Madrid ellen a Santiago Bernabéu Stadionban, de a 13-szoros győztes spanyol csapat Rodrygo 90., és 91. percben szerzett góljával fordított, és hosszabbításra mentette a párharcot, ezzel pedig újabb csodát tett a sorozat idei kiírásában. A Real aztán a hosszabbításban sem állt meg, három perc után kiharcolt egy tizenegyest, amit Karim Benzema értékesített, ezzel pedig a Real Madrid a Bajnokok Ligája-történelem egyik legnagyobb fordítását vitte véghez és 6-5-ös összesítéssel bejutott a párizsi döntőbe, ahol a Liverpool lesz az ellenfele. A találkozó után a madridiak a klub történelmét emelték ki, ami mindenkit késztet, hogy az utolsó pillanatig küzdeni kell a győzelemért. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei.

A két csapat egy héttel ezelőtt Manchesterben az év egyik legjobb meccsét játszotta, amelyen Pep Guardiola csapata 4-3-ra nyert. A hét gól ráadásul rekordnak számít a BL elődöntőinek történetében, ugyanis korábban csak két alkalommal született ennyi találat a legjobb négy között: az Ajax-Bayern München találkozón 1995. április 19-én, illetve a Liverpool-AS Roma meccsen 2018. április 24-én egyformán 5-2-es hazai siker született.

A City ugyan előnyt szerzett az odavágón, de Guardiola nem lehetett elégedett a végeredménnyel, mert a csapata rengeteg ziccer elrontott, és a játék képe alapján már az első félidőben eldönthette volna a továbbjutást. A Real Madridra pokolian nehéz feladat várt, és nem csak azért, mert a világ egyik legjobb csapata volt az ellenfele, hanem azért is, mert a BL-történetében csak hatszor fordult elő az a bravúr, hogy egy csapat döntőbe jutott, miután elveszítette az elődöntős párharc első felvonását.

A Real-szurkolók bizakodóan várták a meccset Forrás: AFP/Paul Ellis


Carlo Ancelotti csapatának pedig klubtörténeti sikerre lett volna szüksége a Santiago Bernabeu Stadionban, mivel korábban nyolc olyan BEK/BL-elődöntőből sem tudott továbbjutni, amikor a párharc első mérkőzését elvesztette.

Az első mérkőzésen tapasztalt adok-kapok érezhetően nyomot hagyott Pep Guardiolán, aki a visszavágóra sokkal visszafogottabb taktikát dolgozott ki.

A katalán mesternek az volt a fontos, hogy csapata kontrollálja a mérkőzést és ne engedjen teret a Real Madrid gyors kontráinak. Működött is az angol csapat taktikája, hiszen egy félidőnyi játék után gólnélküli döntetlennel mehettek a csapatok a szünetre, azonban intő jel lehetett, hogy Vinícius Júnior többször is helyzetbe került, de a brazil támadó gyenge napot fogott ki, a lehetőségeit pedig elügyetlenkedte. Úgy tűnt, a második félidő sem fog óriási izgalmakat hozni, ugyanis a Manchester City a 73. percben Rijad Mahrez gyönyörű góljával megszerezte a vezetést, ekkor pedig már kétgólos volt az angol csapat előnye, míg a Realnak továbbra sem volt kaput eltaláló lövése a meccsen. A 87. percben a City kétszer is lezárhatta volna a meccset. A csereként beállt Jack Grealish egy remek szóló végén elpöckölte a labdát Courtois mellett, azonban a labdáját Ferland Mendy becsúszva kivágta a gólvonalról, majd néhány másodperc múlva ismét ziccerbe került az angol válogatott támadó, de a közeli lövését a belga kapus lábbal védeni tudta.

A kétgólos Rodrygo alig akarta elhinni, mekkor csodát vitt véghez Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Az angol csapat uralta a meccset, és valószínűleg a legelvakultabb Real Madrid-szurkolók sem bíztak abban, hogy a 90. és a 91. percben a csereként beállt Rodrygo két gólt is berámol, amivel kiharcolta a hosszabbítást és lelkileg teljességgel megsemmisítette az angolokat.

A kétszer 15 perces hosszabbítás elején aztán Karim Benzema kiharcolt egy tizenegyest, amit hidegvérrel értékesített, ezzel pedig a Real Madrid kiharcolta a továbbjutást, és az 1999-es Manchester United-Bayern München BL-döntő után a sorozat történetének legnagyobb fordítását produkálta és fennállása során 17. alkalommal jutott be a legrangosabb kupasorozat fináléjába.

Ezúttal is Benzema lőtte a mindent eldöntő gólt Forrás: AFP/Javier Soriano

A Real-mez kötelez!

A találkozó után Calo Ancelotti, a Real Madrid edzője kiemelte, hogy a csapat sokadik nagy fordításában fontos szerepet játszik a klub fantasztikus történelme, ami arra sarkallja a játékosokat, hogy sose adják fel.

Ha mondanom kéne valamit, hogy ez miért történhet meg, akkor a klubnak a történelmét emelném ki, ami mindig segít nekünk tovább küzdeni, amikor már úgy tűnik, hogy nincs tovább. Az egész világ azt hitte, hogy mindjárt vége a meccsnek, de egy apró részlet, egy jó kombináció, Rodrygo gólja, és onnantól kezdve minden energiánkat beleadtuk. Persze, kellett egy kis szerencse is. A City nagyon erős ellenfél volt, a meccs is küzdelmes volt. Nem dobtuk be a türközőt. Kemény munka, áldozatvállalás, energia kellett hozzá. A változtatások sokat segítettek. Amikor sikerült egyenlítenünk, a hosszabbításban lélektani előnyünk volt" – értékelt az olasz mester, aki az első edző lett, aki ötször jutott be a Bajnokok Ligája-döntőbe, ezzel megelőzte a négy döntős szerepléssel büszkélkedő Marcelo Lippit, Sir Alex Fergusont és Jürgen Kloppot.

Carlo Ancelotti, az aranylabdás Luka Modric és a jövendőbeli aranylabdás Karim Benzema Forrás: AFP/Gabriel Bouys

„Boldog vagyok, hogy bejutottunk a párizsi döntőbe, ahol egy újabb nagyszerű ellenfél vár ránk. De már hozzászoktunk ehhez. Fantasztikus mérkőzés lesz.

– tette hozzá Ancelotti, aki tavaly nyáron a Liverpool városi riválisától, az Everton csapatától érkezett a Real Madrid kispadjára.

A találkozó legjobbjának a Real Madrid kapusát, a belga Thibaut Courtois-t választották, aki szenzációs védésekkel tartotta meccsben a spanyol csapatot.

„Ez a Real Madrid. Ez a klub mindenre képes.

Az utolsó pillanatig hittünk magunkban. Tudtuk, hogy hat perc lesz a hosszabbítás, és ott bármi lehetséges. Pedig nem álltunk jól, mert az ellenfél kapuja előtt az utolsó passzokat rendre elrontottuk, Vinícius is kihagyott egy nagy helyzetet a második félidő elején. A gól, a pillanat, a szurkolók és a Bernabéu hangulata nagyban hozzájárult a fordításhoz. Tudtuk, hogy megcsinálhatjuk, mert már bekövetkezett a Paris Saint-Germain és a Chelsea ellen is. Hatalmas csapatokat ejtettünk ki, mert itt hazai pályán mindenre képesek vagyunk.

– értékelt a belga kapus, aki 2014-ben az Atlético Madrid kapusaként már védett egy Bajnokok Ligája-döntőben, de az akkori csapata egy drámai meccsen hosszabbítás után 4-1-re kikapott pont a Real Madridtól, amelyet akkor is Carlo Ancelotti irányított.

A belga Thibaut Courtois fantasztiksan védett Forrás: AFP/Paul Ellis

Pep Guardiola, a Manchester City edzője hatodszor esett ki az aktuális csapatával a Bajnokok Ligája elődöntőjében, José Mourinhóval együtt a legtöbbször.

„Közel voltunk, de a végén nem tudtunk bejutni a döntőbe. Ez egyszerű. Az első félidőben nem működött játékunk.

Miután gólt lőttünk, elkezdtünk jobban játszani. Megtaláltuk a tempónkat, és a játékosok jól érezték magukat a pályán. A vezetőgólunk után támadhattak volna, de nem így történt. Nem kellett szenvednünk, de a futball kiszámíthatatlan.

A végén jó pár játékosuk felment a tizenhatoson belülre, Éder Militao, Rodrygo, Vinícius Júnior, Benzema. Beívelték a labdákat, és szereztek két gólt. Nem nyújtottuk a legjobbunkat, de ez természetes egy elődöntőben, amikor a játékosok érzik a nyomást. Ez egy ilyen játék. Ezt el kell fogadnunk. Időre van szükségünk, hogy feldolgozzuk ezt" – értékelt a katalán edző, aki korábban a Barcelonával kettő, míg a Bayern Münchennel három elődöntőt is elbukott.

Pep Guardiola továbbra sem tud BL-t nyerni a Barcelona nélkül Forrás: AFP/Paul Ellis

A 21 éves Rodrygo a BL-történelem első játékosa lett, aki két gólt lőtt a 90. percben után egy egyenes kiesés mérkőzésen.

„Nem tudom megmagyarázni. Ez a mez megtanít arra, hogy mindig küzdeni kell a végsőkig. Nincsenek szavaim arra, ami történt.

- mondta 21 éves Rodrygo, aki úgy érzi, hogy az első góljával feltámasztotta a halálból a Real Madridot.

A brazil válogatott Casemirónak az első félidőben volt két olyan belépője is, melyek után könnyen sárga lapot kaphatott volna, de a játékvezető mindkét esetben megkegyelmezett neki, a folytatásban pedig a Real egyik legjobbja volt.

Rodrygo belépője egészen látványos volt. A kulcsmondat, hogy nem adjuk fel. A végsőkig megyünk" – értékelt a 30 éves középpályás, aki az ötödik BL-trófeáját nyerheti a Real Madriddal.

Casemiro rengeteg manchesteri akciót akadályozott meg az első félidőben Forrás: AFP/Gabriel Bouys

„Egy újabb őrült éjszaka. A végsőkig kitartottunk, mert volt bennünk lélek és győzni akarás. Amikor a City gólt szerzett, úgy éreztem, hogy minden szétesik. Úgy éreztem, elveszett az a sok erőfeszítés és küzdelem, amit minden körben beletettünk.

– mondta az uruguayi Federico Valverde, aki úgy érzi, hogy a Real Madrid a Chelsea elleni negyeddöntőben szenvedett a legjobban a három párharca során.

Ennyi szerencse a világon nem létezik

A Real Madrid úgy jutott be a Bajnokok Ligája-döntőbe, hogy a nyolcaddöntőben a Paris Saint-Germain, a negyeddöntőben a Chelsea, míg az elődöntőben a Manchester City is sokkal jobban futballozott, mint a spanyol csapat.

A PSG ellen a Real kétgólos hátrányban volt, de egy párizsi rövidzárlat után 18 perc alatt lőtt hármat.

A Chelsea elleni visszavágón az angol csapat fantasztikus játékkal már 3-0-ra is vezetett Madridban, mégis Modric álompassza után Benzema hosszabbításra tudott menteni egy olyan meccset, amiben egyáltalán nem volt benne a Real Madrid, a ráadásban pedig ki is harcolta a győzelmet.

A City elleni meccset meg ragozni sem kell, mert ami Guardiola csapata ellen történt, az a Bajnokok Ligája történetének egyik legnagyobb csodája.

Modric szerint a Real sikerének semmi köze a szerencséhez Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A szakértők nagy része azt mondta, hogy a Real Madridnak óriási szerencséje volt a Paris Saint-Germain ellen. Majd a Chelsea elleni továbbjutást követően is ezt harsogták. Most pedig ugyanez elmondható lenne a Manchester City elleni továbbjutásról is. Azonban Luka Modric, a Real aranylabdás horvát játékosa valamit megérezhetett a meccs előtt, mert amikor egy újságíró felhozta neki, hogy micsoda mázlisorozata van a madridi csapatnak, a következőket mondta:

„Szerencsések vagyunk? Ne nevettessen.

Gondoljanak, amit csak akarnak. Ez egy igazságtalan vélemény és csak nevetni tudunk rajtuk. Mindenki úgy vélekedik, ahogy akar. Mi a munkára koncentrálunk, nem arra, ki mit mond.

Modric szavaival nem lehet vitába szállni, ugyanis a Real Madrid története során 17. alkalommal jutott be a Bajnokok Ligája döntőbe, 13-szor pedig meg is nyerte azt, így kijelenthető, hogy a siker kódolva van a klub DNS-ében.

A Real Madrid legutóbb 2018-ban nyert meg a Bajnokok Ligáját, akkor egy elképesztő gólokkal tarkított mérkőzésen 3-1-re győzte le a Liverpoolt. A Királyi Gárda legutóbb 1981-ben veszített el BEK-döntőt, akkor viszont pont a Liverpooltól kapott ki.

A két csapat május 28-án harmadszorra fog találkozni a legrangosabb európai kupasorozat fináléjában, és ha Real Madrid ugyanolyan drámai meccset fog játszani, mint ahogy azt az idei kiírásban megszokhattunk, akkor egész biztosan emlékezetes döntőben lesz részünk.

HOSSZABBÍTÁS

Végezetül lássuk az elődöntő érdekesebb statisztikáit:

  • Phil Foden a Real Madrid ellen 36. alkalommal lépett pályára a Bajnokok Ligájában. Csak Cesc Fàbregas (42) és Kylian Mbappé (40), akik 21 éves korukig ennél több meccset játszottak a BL-ben.
  • Carlo Ancelotti még soha nem veszített sorozatban három mérkőzést a Bajnokok Ligájában.
  • Toni Kroos 16. alkalommal lépett pályára BL-elődöntőben, ennél többször csak Cristiano Ronaldo (21) elődöntőzött a sorozatban.
  • Carlo Ancelotti lett az első edző, aki ötször jutott be a Bajnokok Ligája-döntőbe, ezzel megelőzte Marcelo Lippit, Sir Alex Fergusont és Jürgen Kloppot, akik mindhárman négyszer jutottak be a fináléba.
  • Karim Benzema 10 gólt lőtt a Bajnokok Ligája egyenes kiesés szakaszában, ezzel beállította Cristiano Ronaldo 2017-es rekordját.
  • Pep Guardiola hatodszor esett ki a Bajnokok Ligája elődöntőjében, José Mourinhóval együtt a legtöbbször.
  • A 2003/04-es szezon óta, amikor bevezették a legjobb 16 közé jutást, a Real Madrid az első olyan csapat, amely egy szezonban elveszített egy mérkőzést a legjobb 16 között (0-1 a PSG ellen), a negyeddöntőben (2-3 a Chelsea ellen) és az elődöntőben (3-4 a Man City ellen), és mégis bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.
  • A 21 éves Rodrygo az első játékos a BL-ben, aki két gólt lőtt a 90. perc után egy egyenes kieséses mérkőzésen.
  • Gareth Bale 2018-as Liverpool elleni döntős duplája óta Rodrygo az első Real játékos, aki csereként beállva két gólt szerzett egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Real Madrid (spanyol)-Manchester City (angol) 3-1 (0-0, 2-1, 3-1) - hosszabbítás után
Madrid, Santiago Bernabeu Stadion, v.: Orsato (olasz)
gólszerzők: Rodrygo (90., 90+1.), Benzema (95.), illetve Mahrez (73.)
Továbbjutott: a Real Madrid 6-5-ös összesítéssel.

A sorozat fináléját május 28-án Párizsban rendezik.