Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy 2024-től megújítja a Bajnokok Ligáját, amelynek mezőnye 32-ről 36 csapatosra fog bővülni, a kupasorozat lebonyolításában pedig komoly változások lesznek.

Kedden megszületett a megállapodás arról, hogy 2024 őszétől a jelenlegi 32 helyett 36 csapatosra bővítik a legrangosabb európai klubsorozat főtábláját, ezáltal az UEFA növelni tudja a mérkőzésszámokat.

Változás lesz az eddigiekhez képest, hogy megszűnik a csoportkör, vagyis a négycsapatos csoportokat egy nagy tabella váltja majd fel. A párosításokat pedig úgy alakítják majd ki, hogy a közel azonos teljesítményt nyújtó csapatok kerüljenek össze. A sorsolásról még konkrét részletek nem derültek ki, egyelőre annyi biztos csak, hogy minden csapat nyolc különböző ellenféllel találkozik majd, és négy mérkőzést hazai pályán, négyet pedig idegenben vív meg.

Továbbá a szövetségnél döntöttek arról is, hogyan töltsék fel a plusz négy főtáblás helyet.

Az aktuális UEFA-rangsor ötödik helyén álló ország bajnoki harmadik helyezettje automatikusan főtáblás lesz, miként a BL-selejtezőből a mostanihoz képest eggyel több, vagyis öt csapat kvalifikálhatja magát, valamint plusz egy-egy kvótát kap az előző európai kupaidényben legjobb teljesítményt nyújtó két ország,

méghozzá mindkettőnek az a csapata, amelyik az aktuális bajnoki tabellán a BL-be jutó csapatok mögött végez.

Megszűnik a csoportkör a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Paul Ellis

A 36 csapatos végtabella első nyolc helyezettje automatikusan a nyolcaddöntőbe jut, a 9–24. helyezettekre pedig rájátszás vár majd a 16 közé kerülésért.

Az UEFA bejelentése szerint az Európa-liga és a Konferencia-liga egyaránt 36 csapatosra bővül, s küzdelmeik lebonyolítása is a BL-vel megegyező lesz, az El-ben nyolc, a Kl-ben pedig hat-hat mérkőzést vívnak majd a csapatok.

Az új rendszerben is hétköznap rendezik majd mindhárom sorozat mérkőzéseit, s ősszel a mostani rendszerhez hasonlóan tíz héten lesznek nemzetközi kupameccsek, ám 2024-től mindhárom sorozatnak lesz egy-egy olyan hete, amikor a másik két sorozatban nem rendeznek találkozót.