Vágólapra másolva!
Az UEFA végrehajtó bizottsága kedden nyilvánosságra hozta azt a reformot, amely a világ legnézettebb labdarúgó kupasorozatának szinte teljes szétverését eredményezi. A totális káoszt hozó döntések mozgatórugója kettős volt. Egyrészt a pénz és a minél több bevétel, másrészt a Szuperligától való félelem. A két év múlva esedékes változtatások nemcsak első ránézésre tűnnek teljesen érthetetlennek.

A tények

  • A 2024-25-ös szezontól a Bajnokok Ligája főtábláján az eddigi 32 csapat helyett 36 együttes szerepel majd.
  • Az eddig ismert csoportkör megszűnik, helyére a 36 csapatot felvonultató óriás tabella lép.
  • Az eredeti tervek szerint egy csapat 10 meccset játszott volna a csoportkörben, de ezt 8 mérkőzésre csökkentették.
  • A lebonyolítás a sakkból ismert "svájci rendszer" lesz, ami azt jelenti, hogy a közel azonos játékerőt képviselő együtteseket húzzák össze. Minden csapat 8 különböző ellenféllel játszik (tehát mindenkivel csak egyszer) és 4 meccset vív otthon, 4 meccset meg idegenben.
  • A 36 csapatos tabella első nyolc helyezettje automatikusan a legjobb 16 közé jut. A 9-24. helyezettek páros meccseken, rájátszásban döntenek arról, hogy mely együttesek jutnak a nyolcaddöntőbe.
  • A Bajnokok Ligája meccseket továbbra is hétköznap játsszák le.

A Szuperligától való félelem irányít mindent

Amióta felröppent az a lehetőség, hogy néhány szakadár klub megalakítja a Szuperligát, az UEFA azon dolgozott, hogyan tudná a kezdeményezés vezérfonalát elvágni.

Szavazzon!

Mit gondol az UEFA reformelképzeléseiről?

Az európai élcsapatok régi és visszatérő problémája volt az, hogy ezeknek az együtteseknek semmi kedvük nem volt az adott BL-csoport leggyengébb csapatai ellen pályára lépni. Nagyon sokszor fordult elő olyan, hogy egy sztárcsapat már a csoportkör negyedik fordulója után továbbjutott a legjobb 16 közé, majd az ötödik, vagy a hatodik körben idegenben kellett pályára lépnie az addigra már tök utolsó együttesek otthonában.

A Premier League, vagy épp a spanyol bajnokság élcsapatai ilyenkor a B-kerettel vágtak neki a túrának, s cseppet sem érdekelte őket, ha netán vereséget szenvednek.

Nos, az új rendszerben ilyen meccsek már biztosan nem várnak a Manchester Cityre, vagy a Real Madridra. Hogy miért nem? Mert nem, vagy alig lesz esély arra, hogy a svájci rendszerben lebonyolított BL-ben egy nagycsapat összekerüljön egy kicsivel. A Fradi legutóbbi BL-főtáblás szereplése alkalmából álomsorosolást kapott, hiszen a csoportjában a Lionel Messi által vezetett Barcelona és a Cristiano Ronaldo fémjelezte Juventus is helyet kapott.

Fradi-Barcelona meccs a BL főtábláján. 2024 után csökken az esélye annak, hogy ez a párosítás létrejöjjön Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez azonban csak a magyar szurkolóknak jó, a sztárcsapatoknak nem.

Ha a 2024-25-ös szezonban a magyar bajnok feljutna a legjobb 36 közé, azaz a főtáblára, csak abban az esetben találkozhatna ilyen szintű csapatokkal, ha extra jó teljesítményeket és győzelmeket ér el az első két-három fordulóban. Ekkor a teljesítménye "felugrana" arra a szintre, amelyre a sztárcsapatok képesek, s ekkor már összejöhetne a magyar bajnoknak egy álomellenfél, amely a szurkolóknak és mindenkinek óriási dolog lenne.

Ami talán a magyar focinak is kedvező hír lehet - de valójában ez az egyetlen ilyen -, hogy a selejtezőben a bajnokok ágáról nem négy, hanem öt csapat mehetne fel a főtáblára. A francia bajnokságnak 2024-től nem kettő, hanem három hely jár automatikusan a főtáblán.

Ezeket a változásokat az is generálta, hogy a jelenlegi rendszerben sok esetben a csoportmeccsek utolsó fordulói teljes érdektelenségbe fulladtak.

A továbbjutók megvoltak, s innentől kezdve nagyon kevés embert érdekeltek a csoportküzdelmek. Az UEFA most azt reméli, hogy az új rendszerben mindez megváltozik, de erre most még semmi garancia nincsen. A kis országok bravúrral a főtáblára jutó együtteseit megfosztják attól, hogy világsztárokat köszöntsenek saját pályájukon. Ehhez ugyanis olyan teljesítményt kellene nyújtaniuk, amire szintén semmi garancia nincsen.

Kit érdekelnek a szurkolók?

A Bajnokok Ligája főtáblájának sorsolását eddig minden év augusztusának végén ejtették meg. A sorsolás után pár nappal kialakult a napra lebontott menetrend, így a szurkolók december közepéig tudtak tervezni, olcsóbb repülőjegyeket venni, meccsjegyekhez hozzájutni. Ez az új rendszerben azért nem lesz így, mert minden egyes lejátszott forduló után sorsolnak - már amennyiben hinni lehet a híreknek, ugyanis ennek a részleteit még nem ismerjük.

A Liverpool-szurkolók majd kitalálják, miként oldják meg az utazásokat Forrás: AFP/Oli Scarff

De ha a sakkolimpiákon látott szisztémából indulunk ki, akkor ott is úgy van, hogy lemegy egy forduló és utána válik ismertté a következő ellenfél. Ha ez a BL-ben is így lesz, akkor a drukkerek tényleg meg lesznek lőve, hiszen nem tudnak előre tervezni, nem tudják, hogy a következő meccset hol játssza le a kedvenc csapatuk.

Ez tényleg nem nézőbarát intézkedés, de azt már megszokhattuk, hogy ilyen esetben a drukkerek kívánságai az utolsó helyeken szerepelnek.

Változás az Európa és Konferencia Ligában is

A változások nemcsak a Bajnokok Ligáját, hanem a két másik kupasorozatot, az Európa-ligát és a Konferencia Ligát is érintik. Az előbbi sorozatban a főtáblán nyolc, a Konferencia Ligában hat meccset játszik egy-egy csapat a főtáblán. Itt is a főtáblákon 36-36 csapat szerepelhet majd. A két kupasorozat teljes lebonyolítását később teszik közzé.

Vegyes fogadtatás Európában

Amint az várható volt, az UEFA döntései vegyes visszhangokat váltottak ki szerte Európában. Angliában az első nyilatkozatok üdvözölték, hogy a Premier League nem négy, hanem öt csapatot delegálhat majd a 36-os főtáblára. A Football Supportes Europe (az Európai Szurkolók Szövetsége) azonban cseppet sincs elragadtatva az UEFA reformajitól. Közleményükben kijelentették, hogy a változtatások tovább növelik a szupergazdag és kevésbé tehetős egyesületek közötti szakadékot.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke Forrás: AFP/Richard Juilliart

Az amúgy is agyonzsúfolt európai futballprogramba nehezen illeszthetőek bele az újabb és újabb mérkőzések, márpedig itt most a BL csoportkörében nem hat, hanem nyolc meccset kell lejátszani.

A szervezet egyenesen azt követelte az UEFA-tól, hogy halassza el a reforomok bejelentését - mint azt látjuk, ez nem történt meg.

A közleményben az is kiemelésre került, hogy ez a rendszer a szurkolók számára még nagyobb anyagi terheket ró, miközben a meccsek belépőjegyei már így is az egekben vannak.

Maradt tehát két szezon, a 2022-23-as és a 2023-24-es, amit még a jelenlegi lebonyolítás szerint nézhetünk, aztán jöhet a svájci rendszeres őrület.