Tökéletes Fradi-idény: Európa-liga csoportkör, hat év után duplázás Magyarországon

2022.05.11. 23:35

A Ferencváros szerda este magabiztosan, 3-0-ra verte a Paksot a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében, és 2016 után tudott ismét duplázni a hazai porondon. A Fradi ezzel, valamint az őszi Európa-liga-szerepléssel közel tökéletes szezont zárt, összeállt a csapat, amelynek élére úgy tűnik, hogy sikerült megtalálni a tökéletes edzőt is Sztanyiszlav Csercseszov személyében.

Míg hétvégén az MTK ellen 0-3-ra elveszített mérkőzés után nem lehetett igazán önfeledt a bajnoki ünneplés, és talán a játékosok fejében is ott motoszkált, hogy nem volt méltó egy olyan 90 perc után átvenni a sorozatban megnyert negyedik bajnoki címért járó serleget, addig szerdán a Puskás Arénában minden tökéletesen alakult.

A bajnoki címet már hetekkel korábban begyűjtő zöld-fehér csapat a Puskás Arénában két magyar csapat mérkőzésén még soha nem tapasztalt hangulatban, közel 40 ezer - túlnyomó többségében ferencvárosi - szurkoló előtt győzte le a Paksot.

Helyzetig jutni is alig engedték azt a csapatot, amelyik a bajnoki szezonban magasan a legtöbb, 73 gólt rúgta eddig (az utolsó forduló előtt a második legtöbb találatot jegyző Fradi 58-nál jár). Habár csak a hajrában dőlt el a találkozó Franck Boli két szenációs góljával, végig irányításuk alatt tartották a meccset, nem lehetett kérdés, hogy a jobb együttes nyerte meg a kupadöntőt. 

Franck Boli két gólja minden kérdést eldöntött a meccs hajrájábanFotó: Csudai Sándor - Origo

Ezzel a ténnyel Bognár György, a Paks edzője sem tudott, és nem is akart vitatkozni.

"Nem fér kétség hozzá, hogy a Fradi jobban játszott. Gyorsabb, jobb játékosaik vannak, nem tudtuk velük felvenni a versenyt. A második félidőben megpróbáltuk felívelgetni a labdát, valami kavarodást okozni a kapujuk előtt, hátha találunk egy gólt, de a játék képe alapján a Fradi magabiztosan nyerte meg a meccset. Szerintem reálisan teljesítettünk az idényben, ez a kupadöntő ilyen körülmények között egy bónusz volt a számunkra" – nyilatkozta a lefújás Bognár György, a vesztes Paks edzője.

A Ferencváros játékosai ezúttal valóban felszabadultan nyilatkozhattak, és szinte egyikük sem hagyta ki, hogy megemlítse az elképesztő hangulatot és a szurkolók támogatását.

A Ferencvárosi mindenkori 12. játékosaFotó: Csudai Sándor - Origo

"Mindent megtettünk, hogy megnyerjük a meccset, mert az igazi ünneplés elmaradt, mert kikaptunk a bajnokságban hazai pályán. Amikor kellett, jól játszottunk, amikor kellett védekeztünk, kontráztunk, le a kalappal a csapat mai teljesítménye előtt. Aki látta ezt a meccset, az látta, hogy nekünk a szurkolók jelentik a 12. játékosunkat, megérdemelten nyertük meg a kupadöntőt. Négy párharc kell a nemzetközi csoportkörhöz, még jobban össze kell csiszolódnunk, de az biztos, hogy remek évet zártunk, ezt mutatja a duplázás is" – mondta Vécsei Bálint már kissé előre tekintve a nemzetközi szereplésre.

"Szombaton már sikerült egy trófeát a magasba emelni, azóta az volt a cél, hogy ma is szerezzünk egy kupát. Azóta csak erre a meccsre készültünk. Uraltuk a meccset, szerintem nem fér hozzá kétség, hogy mi voltunk a jobb csapat. Fantasztikus volt, amit a szurkolók előadtak, amikor a bemelegítéskor felzúgott az első „hajrá Fradi" már tudtam, hogy itt nem kaphatunk ki – mondta a Fradi csapatkapitánya, Dibusz Dénes a lefújás után.

A Ferencváros idei szezonjának egyik felfedezettje egyértelműen a fiatal Pászka Lóránd. A székelyföldi középpályás a Győr elleni MK-elődöntőben mutatkozott be a Fradiban, és az elmúlt hetekben szinte alapembere lett a csapatnak, kiszorítva Eldar Civicet. 

"Nagyon örülök a kupagyőzelemnek, elképesztő érzés, hogy 40 ezer ember előtt ünnepelhetünk. A teljesítményemmel nem vagyok igazán elégedett, játszhattam volna jobban is, de a legfontosabb, hogy miénk a trófea. Különösebben nem izgultam, hiszen én akkor tudok a legjobban játszani, ha van rajtam nyomás. A sikerünk titka egyértelműen a csapategységünk volt, mert egy nagyon jó Paksot győztünk le, ezúton is gratulálok nekik - Pászka megszakítva a csapattal közös ünneplést.

A Pászka által említett csapategység egyértelműen Sztanyiszlav Csercseszov érdeme. A szezon közben Peter Stöger helyére érkező, ritkán mosolygó orosz szakember ezúttal széles vigyorral az arcán válaszolt a kérdésekre.

Teljes siker: a csapat nyert, a Fradi-szurkolók örülhetnekFotó: Csudai Sándor - Origo

"Mi profik vagyunk, persze örülünk, de ami igazán fontos volt, az az, hogy a szurkolók örüljenek, mi pedig nyerjünk. Mindkettő sikerült. Talán a legizgalmasabb és a leglátványosabb meccsem volt a Fradi élén, de nem biztos, hogy szakmailag is legkiemelkedőbb, de a fontos, hogy nyertünk" – mondta Sztanyiszlav Csercseszov, aki arra a kérdésre, hogy csütörtökön lesz-e edzés, hamiskás mosollyal azt felelte, hogy „valószínűleg lesz".

Csercseszov "műve", hogy a két gólt szerző, így a győzelemből oroszlánrészt vállaló Franck Boli a Stögerrel történt összetűzése után nem csupán visszakerült a csapatba, de ismét alapember lett. A csatár nem is mulasztotta el méltatni edzőjét.

"Boldog vagyok, hogy sikerült még egy trófeát nyernem - kezdte Boli. - A meccs előtt ez az ember (a mellette álló Csercseszovra mutat) azt mondta, hogy gólt fogok rúgni, és kettőt is rúgtam. Amikor idejött nagyon rossz passzban voltam, magam alatt voltam, hibákat követtem el. A mester viszont azt mondta, bízzak benne, és ismét játszani fogok. És most itt vagyok és két gólt lőttem a kupadöntőben" - mondta Franck Boli, aki valóban sokat köszönhet az orosz edzőnek, és meghálálta a szakember belé vetett bizalmát.

Ugyancsak kiváló idényt zár Aissa Laidouni, aki a Mmaee fivérekhez hasonlóan kijutott hazája, Tunézia válogatottjával a világbajnokságra, a Fradival pedig duplázni tudott.

Aissa Laidouni (jobbra) szinte tarthatatlan volt a paksi védők számáraFotó: Csudai Sándor - Origo

"Ez életem egyik legjobb éve, Tunéziával kijutottunk a vébére, Magyarországon dupláztunk, ezek a sikerek pedig csak még inkább motiválnak, hogy még jobb legyek a jövőben" - mondta a kupadöntőben is remeklő középpályás.

A mérkőzés után megszólalt a Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor, aki beszélt az idény közben - utólag már kijelenthető - tökélesen sikerült edzőváltásról, a keretben várható változásokról, és arról is, hogy számára mi jelentene további előrelépést. Hiszen az már látszik, hogy a hazai porondon nem igazán van ellenfele a Ferencvárosnak.

"Nagy dolog, hogy most itt vagyunk, mert borzalmas állapotban vettük át annak idején a klubot. De még mindig csak az út elején járunk. Ennek ellenére nemzetközi szinten már felkészültebbek vagyunk, mint a legutóbbi duplázás alkalmával. A szezon közben menesztett Peter Stöger kiváló szakember, és nagyszerű ember, de a karaktere nem passzolt a Fradihoz, hálás vagyok, hogy úriemberként tudtunk megegyezni vele a távozásról. Ezúttal a Fradi karakteréhez igazán passzoló edzőt találtunk Sztanyiszlav Csercseszov személyében. Kicsit bevállalósabb edző, mint a hasonló stílust képviselő Rebrov volt, jobban támogatja a támadójátékot, kreatívabb az irányítása alatt a csapat. Szervezettségben egyértelműen előre léptünk, úgy látom, hogy összeállt a társaság. Az persze kérdés, hogy a nemzetközi kupában ez mennyit ér majd. A minimális cél most már az, hogy meg kell érni a tavaszt. Igazából annak örülnék, ha két magyar csapat érné meg a tavaszt. Van négy-öt-hat játékosunk, aki távozni fog, az ő pótlásukon már hónapok óta dolgozunk. Orosz Pál és Hajnal Tamás rengeteget foglalkozik ezzel – árult el kisebb titkokat Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke.

Ajánlataink