Vágólapra másolva!
Az orosz milliárdos Roman Abramovics távozásával új korszak kezdődött meg a Chelsea-nél. A hosszas huzavona után a londoni futballklubot egy konzorcium vette meg, melynek élén az a Todd Boehly áll, aki a Los Angeles Dodgers baseball-csapatból már bajnokcsapatot épített. Az amerikai üzletember a Liverpool példáját követve vezetné vissza a csúcsra a Bajnokok Ligája-címvédőjét.

Ki az a Todd Boehly?

A 46 éves amerikai milliárdos üzletember fiatalon a marylandi Landon magániskolába járt, ahol 1991-ben kiváló teljesítménnyel végzett sporttagozaton. Évekig tagja volt az iskola birkózó csapatának, amellyel 1990-ben és 1991-ben is állami bajnokságot nyert. Emellett az atlétikában, a baseballban és az amerikai futballban is jeleskedett. A magánfőiskolán annyira nagyra tartották az eredményeit, hogy róla nevezték el az edzőtermet.

– mondta róla korábbi tanára, Steve Sorkin.

Sokan már akkor tudni vélték, hogy nagy dolgokra hivatott, mivel az iskolai évkönyvében azt írták róla, hogy az Egyesült Államok elnöke lesz a jövőben. Ha az országnak nem is, de az Eldridge Industries nevezetű magánbefektetési cégnek a vezérigazgatója lett a nagyszülei révén német felmenőkkel rendelkező iparmágnás.

A Los Angeles Dodgers baseball-csapatának két résztulajdonosa, Todd Boehly (jobb oldal hátul) és Mark Walter (jobb oldal elől) már a Chelsea tulajdonosai Forrás: Getty Images via AFP/2013 Getty Images/Stephen Dunn

A baseballban már letette a névjegyét

A sport iránti szeretete azonban megmaradt. Bár Boehly a Baltimore Orioles baseballcsapat szurkolójaként nőtt fel, mégsem ezért a csapatért tette a legtöbbet. Boehly ugyanis tagja a Guggenheim Baseball Management nevezetű cégnek, amely 2012-ben kétmilliárd dollárért vásárolta meg Frank McCourttól az észak-amerikai profi baseball-ligában (MLB) szereplő Los Angeles Dodgerst, ami akkor rekordnak számított.

A nehéz anyagi helyzetbe került Dodgerst úgy vette át az új tulajdonosi csoport - amelynek Boehly és Mark Walter mellett többek között a Los Angeles Lakersszel ötszörös NBA-győztes, olimpiai bajnok Magic Johnson is a tagja - ,hogy a klub 579 millió dolláros adóságot halmozott fel. A GBM befektetési csoport vezetésével aztán nem csak kilábalt a nehéz helyzetből a világírű baseballcsapat, de egyenesen bajnokesélyessé vált az elmúlt tíz évben.

A legutóbbi kilenc idényben rendre bejutott a rájátszásba, négy szezonon belül pedig háromszor jutott el az MLB-nagydöntőig,

amit 2017-ben és 2018-ban még ugyan elbukott, de 2020-ban felért a csúcsra és megnyerte a World Seriest. A Los Angeles-i együttes 32 éves „átkot" tört meg, ugyanis 1988 után tudott újra bajnoki címet szerezni.

2020-ban 32 év után után jutott vissza a csúcsra a Los Angeles Dodgers Forrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Ronald Martinez

Boehly és befektetőtársai a csapat újjáépítése mellett a stadiont is felújíttatták, ami 56 ezer férőhelyével a legnagyobb baseball stadion az Egyesült Államokban. A Dodgers pedig szép lassan a liga legtöbbet költő klubja lett, letaszítva ezzel a képzeletbeli trónról a rekordbajnok New York Yankeest, amely 1992 óta egyetlen szezont sem zárt veszteséggel.

Boehly aztán nem érte be azzal, hogy a Dodgers egyik tulajdonosa lett, a baseball mellett a kosárlabda felé is elkezdett nyitni. Résztulajdonosa lett az észak-amerikai női profi kosárlabda-bajnokságban (WNBA) sikeres Los Angeles Sparksnak, valamint Mark Walterrel közösen kisebbségi részesedést (27 százalék) vásárolt az NBA-ben szereplő Los Angeles Lakersből.

Boehly 2015-ben társalapítója lett a keleti parton székelő Eldridge Industries magánbefektetési cégnek, amelynek elnöke és vezérigazgatója is. Többek között Londonban, New Yorkban és Bostonban is vannak irodái, és olyan iparágakba fektet be, mint a sport, a média, a technológia vagy épp az ingatlanpiac. Emellett elnöke a Security Benefitnek is, amely kereskedelmi kapcsolatban áll a Dodgersszel, valamint az MRC Entertainment nevezetű médiavállalattal.

A Los Angeles-i baseball-csapat tulajdonosaként már komoly sikereket ért el Forrás: Twitter/AP Photo/Mark J. Terrill

Amerikai sportok után a foci meghódítása a cél

Március elején bombaként robbant a hír, hogy az orosz milliárdos Roman Abramovics eladja a londoni klubot, amely május 7-én jelentette be, hogy megszületett a megállapodás a tulajdonosváltásról. Todd Boehly vezette konzorciumban - amlyben a Dodgers másik résztulajdonosa, Mark Walter, a svájci üzletember, Hansjörg Wyss, továbbá a Clearlake Capital amerikai befektetési csoport szerepel - 4,25 milliárd fontos üzlet keretében egyezett meg a tavaly Bajnokok Ligája-győztes csapat megvételéről. Boehly egyébként már 2019-ben is megakarta venni a londoni klubot, de akkori 3 milliárd fontos ajánlata elmaradt az Abramovics által várt összegtől.

– nyilatkozta az amerikai üzletember a Premier League-ről még 2019-ben a Bloombergnek.

Todd Boehly (középen) a helyszínen tekintette meg új csapata mérkőzését Forrás: AFP/Justin Tallis

A megállapodás szerint a befektetői csoport 2,5 milliárd fontot fizet a klub részvényeiért, amit egy befagyasztott bankszámlára utal, Roman Abramovics ezt a pénzt azonban teljes egészében csak jótékony célra fordíthatja. A hírek szerint a tulajdonosváltás május végére zárulhat le végérvényesen.

Boehly nettó vagyonát 4,72 milliárd fontra becsülik, az általa vezetett konzorciumét pedig 10,86 milliárd fontra, amivel a Chelsea a világ hatodik leggazdagabb futballklub lett a világon. Abban az esetben, ha csak a Premier League-re szűkítjük a listát, akkor a harmadik, ám még így is messze elmarad a leggazdagabb klubnak számító Newcastle Unitedtől (324 milliárd font) és a 21 milliárd fontos vagyonnal rendelkező Manchester Citytől.

A Liverpool a minta a csúcsra

Az amerikai üzletember komoly célokkal érkezett a Stamford Bridge-re, tervei között szerepel a stadion, a női csapat és az akadémia fejlesztése. Az iparmágnás az elmúlt közel húsz esztendőnél is sikeresebb jövőt vizionál. Azért lássuk be, ezt nem lesz egyszerű túlszárnyalni, hiszen az Abramovics-éra a klub történetének legsikeresebb időszaka, melyben 19 trófeát nyert a csapat. Boehly ugyanakkor remekül ért a számokhoz és felismerte, hogy a Liverpool mintájára kell felépítenie a Chelsea-t.

Boehly ugyanazt szeretné meghonosítani újdonsült csapatánál Thomas Tuchellel és Löw Zsolttal, amit a szintén amerikai tulajdonos Fenway Sports Group elért Jürgen Kloppal.

A Liverpool ugyanis az utóbbi években egyedüli kihívója lett a bajnoki címért a Manchester Citynek, miközben a Bajnokok Ligájában öt szezonon belül harmadszor jutott el a fináléig.

A Chelsea új tulajdonosa számára Klopp Liverpoolja az etalon Forrás: AFP/Glyn Kirk

S tette mindezt úgy, hogy az elit klubokhoz képest általában szerényen költekeznek. Boehly ezt a fajta stratégiát és szemléletet szeretné követni, vagyis tehetséges játékosokat olcsón megvenni, majd beépíteni a csapatba. Boehly így vélhetően a nyáron nem fog túl nagy kötelezésekbe bocsátkozni, ám Andreas Christensen és Antonio Rüdiger távozása miatt a védelmet minden bizonnyal kénytelen lesz megerősíteni. Két fiatal francia tehetség, a Sevilla 23 éves védője, Jules Koundé, valamint a Leicester City 21 esztendős játékosa, Wesley Fofana érkezhet a helyükre. Boehly állítólag

megszállott az elemzések és a statisztikai adatok iránt, ám csapatai sikerei nem csupán a számokról szólnak, hanem, hogy vakon bízik a szakembereiben.

Annak idején Andrew Friedman elnök is szabad kezet kapott, akire lényegében ötletgazdaként tekintenek. Friedman ugyanis mindenféle adat és statisztika alapján olyan üzleteket kötött, amik által sorozatban nyolcszor tudta nyerni a csapat a Nemzeti Liga nyugati csoportját. Többek között 12 évre szóló szerződést kötöttek a liga egyik legjobb játékosával, Mookie Bettscel, Max Muncyval, márciusban pedig a címvédő Atlanta Bravestől megszerezték Freddie Freemant.

Új időszámítás kezdődött a Chelsea-nél Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Tuchel tehát minden bizonnyal megkapja majd a kellő bizalmat és az erőforrásokat is, hogy csökkentse a csapat hátrányát az PL-élcsapataihoz képest és ismét harcban lehessen a bajnoki címért. Hogy fényes lesz-e a jövő Boehlyvel azt csak az idő fogja tudni megmondani, de az biztos, hogy egy új és reményteljes korszak kezdődött el a Stamford Bridge-en.