11 év után lehet ismét bajnok az AC Milan

SSC Napoli v AC Milan - Serie A Soccer Serie A Napoli Diego Armando Maradona Milan Calcio AC Milan Italia Naples SSC Napoli Stadio Diego Armando Maradona Serie A match Zlatan Ibrahimovic Paolo Maldini Giuseppe Maffia 6 March Horizontal FOOTBALL PHOTO
Zlatan Ibrahimovic of AC Milan celebrates with Paolo Maldini of AC Milan during the Serie A match between SSC Napoli and AC Milan at Stadio Diego Armando Maradona, Naples, Italy on 6 March 2022. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto) (Photo by Giuseppe Maffia / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Bár az esélyek egyértelműen a listavezető AC Milan sikere mellett szólnak, az utolsó forduló előtt nyílt még a küzdelem az olasz bajnoki címért a Serie A-ban, illetve a zárófordulóban dől el az is, hogy melyik lesz a harmadik kieső csapat.

A bajnokság első helyén álló AC Milannak a döntetlen is elég a 11. Sassuolo vendégeként ahhoz, hogy a klub 2011 után újra bajnoki címet ünnepelhessen, történetének 19. Serie A-diadalát, amivel befogná az Intert. Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény számít, ami Stefano Pioli csapatának kedvez.

Az AC Milanról egész szezonban elmondható volt, hogy szervezettek voltak, bár a támadójátékuk nem volt annyira kimunkált, mivel az akcióik sikere leginkább Theo Hernández és Rafael Leao megmozdulásain múlott. A milánóiakat sok sérülés hátráltatta az idényben, főleg a védői dőltek ki Piolinak, de Kalulu remek játékának köszönhetően hátul sem kerültek gondba a meccseken. A másik fontos láncszem Tonali volt, aki a középpályán bizonyította, hogy óriási munkabírása mellett sok labdát tudott szerezni, amivel később meg is tudott indulni az ellenfelek kapuja felé. Fontos gólokat szerzett a bajnokság hajrájában.

Rafael Leao a Serie A egyik legjobb játékosává nőtte ki magát Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

A piros-feketék a bajnokság utolsó szakaszában remekül szerepeltek, legutóbbi öt mérkőzésüket megnyerték, többek között a Fiorentinát, a Laziót és az Atalantát is felülmúlták, így nehéz elképzelni, hogy egy döntetlenre se legyenek képesek Reggio Emiliában. Különösen úgy, hogy a Sassuolo utóbbi öt meccsén mindössze négy pontot tudott gyűjteni, és számára már semmilyen tétje nem lesz a találkozónak.

Az Inter 11 év szünet után tudott tavaly bajnok lenni Antonio Conte irányításával, a mostani idénynek viszont Simone Inzaghival vágott neki, akivel már két trófeát is gyűjtött, ugyanis a Szuperkupát és az Olasz Kupát is elhódította. A Laziótól érkező Inzaghi remekül építette be az új igazolásokat a milánói csapatba, és egyes posztokon nagyobb szabadságot adott játékosainak, akik éltek is a lehetőségekkel, főleg Barella és Çalhanoglut kell kiemelni a szezon során. Az Inter házi gólkirálya az argentin Lautaro Martinez is magára talált (volt, hogy több mint tíz meccsen nem tudott betalálni a szezon bizonyos szakaszában), jelenleg 21 gólos a milánóiak középcsatára.

Az Inter remek támadójátékot produkált az idei szezonban Forrás: NurPhoto via AFP/Fabrizio Carabelli/LiveMedia/NurPhoto/Fabrizio Carabelli

A bajnoki cím megszerzésével triplázna a gárda, aminek minimális feltétele, hogy vasárnap begyűjtse a három pontot. Ez várhatóan nem jelent gondot a csapatnak a roppant gyenge szezont futó, ugyanakkor biztosan bennmaradó, 15. Sampdoria ellen.

A zárófordulóban dől el az is, melyik lesz a harmadik kieső csapat.

Jelen állás szerint a 18. Cagliari búcsújára lehet számítani, a szárd együttes ugyanis két pontra van lemaradva a 17. Salernitanától, ugyanakkor reményt jelenthet a számára, hogy pontazonosság esetén előrébb végezne riválisánál.

Az egymás elleni meccseik a szezonban egyformán 1-1-re végződtek, a gólaránya viszont lényegesen jobb a Cagliarinak. Utóbbi csapatra a már kiesett, sereghajtó Venezia vár, míg a Salernitana a 12. Udinesét fogadja, amely három meccse nyeretlen.

Az európai kupaszereplést jelentő helyeken kevés a bizonytalanság a 38. forduló előtt. A Bajnokok Ligájában induló négy együttes már megvan, és biztos az is, hogy a Lazio az ötödik helye révén az Európa-ligában szerepelhet.

José Mourinho újabb európai döntőre készülhet Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A Konferencia-liga jövő szerdai döntőjére készülő AS Roma a Torino elleni idegenbeli győzelmével végül megszerezte a hatodik helyet, így José Mourinho csapata indulhat jövőre az Európa-Ligában.

A hetediket megillető Konferencia-liga-hely már szombat este eldőlt, miután a Fiorentina hazai pályán legyőzte a Juventust, míg az Atalanta otthon kapott ki az Empoli csapatától.

Serie A, 38. forduló:
Spezia-Napoli 12.30
Internazionale-Sampdoria 18.00
Sassuolo-AC Milan 18.00
Venezia-Cagliari 21.00
Salernitana-Udinese 21.00

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 27 23 1 3 69-13 56 72
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Juventus 27 17 4 6 42-21 21 57
V
V
D
GY
V
I
3.
AC Milan 28 17 6 5 53-36 17 56
GY
V
V
D
GY
I
4.
Bologna 27 14 4 9 41-24 17 51
GY
GY
GY
GY
GY
I
5.
AS Roma 27 14 8 5 52-33 19 47
GY
V
GY
GY
GY
I
6.
Atalanta 27 14 9 4 49-30 19 46
GY
GY
D
V
V
I
7.
SSC Napoli 27 12 8 7 42-31 11 43
V
D
D
GY
GY
I
8.
ACF Fiorentina 27 12 9 6 39-30 9 42
GY
V
D
GY
D
I
9.
Lazio 27 12 11 4 32-29 3 40
GY
V
GY
V
V
I
10.
Monza 28 10 9 9 32-36 -4 39
D
GY
GY
GY
V
I
Teljes lista