Vágólapra másolva!
Szerdán este az Európa Konferencia-liga rigai döntőjében az olasz AS Roma 1-0-ra legyőzte a holland Feyenoord csapatát, ezzel az olasz csapat nyerte az UEFA tavaly nyáron induló sorozatának első kiírását, a portugál José Mourinho pedig a futballtörténelem első edzője lett, aki az UEFA-kupát, az Európa-ligát, a Bajnokok Ligáját és a Konferencia-ligát is megnyerte.

A mérkőzés előtt szinte mindenki José Mourinhóval, az AS Roma edzőjével foglalkozott, hiszen egy esetleges győzelemmel az 59 éves portugál szakember lehetett az első, aki mind a négy európai kupasorozatban diadalmaskodik: Bajnokok Ligáját kétszer, 2004-ben az FC Portóval, 2010-ben pedig az Internazionaléval, Európa-ligát - és a jogelőd UEFA Kupát - szintén két alkalommal, 2003-ban a Portóval, 2017-ben pedig a Manchester Uniteddel nyert.

José Mourinho a Romával készült történelmet írni Forrás: AFP/Ozan Kose

Az AS Romának a vitrinjében az 1961-es Vásárvárosok Kupáján kívül nem volt másik európai kupatrófea, az olasz fővárosi alakulat ugyanis 1984-ben a Kupagyőztesek Európa Kupájában (KEK), 1991-ben pedig az UEFA Kupában volt ezüstérmes.

A holland Feyenoord viszont Mourinhóhoz hasonlóan korábban már diadalmaskodott a BL-ben, mégpedig 1970-ben, amikor a sorozatot még Bajnokcsapatok Európa Kupájának hívták. A rotterdami csapat UEFA Kupát 1974-ben és 2002-ben nyert, így a tiranai fináléban azért is küzdött, hogy az első együttes legyen, amely mindhárom kontinentális kupában a csúcsra ér.

A Konferencia-liga döntője két csatár külön párharca is hozta, a Romában az angol válogatott Tammy Abraham a mostani idényben 27 gólt lőtt, ebből kilencet a Konferencia-ligában. A másik oldalon a belga Genktől kölcsönben érkezett Cyriel Dessers tízszer volt eredményes a sorozatban, ezzel pedig vezeti a góllövőlistát.

Az Európa Konferencia-liga győztesének járó trófea Forrás: AFP/Gent Shkullaku

A két csapat eddig egyszer, az Európa-liga 2014/2015-ös kiírásában csapott össze, a nyolcaddöntőbe jutásért rendezett párharcot a Roma vette sikerrel, miután a hazai 1-1-es döntetlent követően a rotterdami visszavágót 2-1-re megnyerte.

A mérkőzés eleje viszonylag eseménytelenül zajlott, az első negyedórában csak "ismerkedtek" egymással a csapatok, egyik fél sem akart nekirontani a másiknak. Az első említésreméltó esemény a 16. percben történt. Ekkor a játékot kisebb sérüléssel elvállaló Henrih Mhitarján leült a földre, és jelezte, hogy nem tudja folytatni a játékot. Az örmény középpályás rendkívül balszerencsés. Legutóbb 2019 májusában játszhatott volna döntőt egy európai kupasorozatban, akkor azonban az Arsenal játékosaként ki kellett hagynia a Chelsea elleni Európa-liga-döntőt, ugyanis a meccset Azerbajdzsánban rendezték, és mivel Örményország és Azerbajdzsán viszonya évtizedek óta ellenséges, ezért biztonsági és politikai okokból nem utazhatott el Bakuba.

Az örmény Henrih Mhitarján drámájával kezdődött a mérkőzés Forrás: AFP/Ozan Kose

A folytatásban sem változott a játék képe, mindkét csapat a biztonságot helyezte előtérbe, majd a 32. percben a semmiből megszerezte a vezetést a Roma.

Gianluca Mancini védelem mögé beívelt labdája átszállt Gernot Trauner feje fölött, a labdát Nicolò Zaniolo mellel tökéletesen maga elé tette, majd egy pattanás ütán külsővel elpöckölte azt a kapujából kimozduló Justin Bijlow mellett.

  • A 22 éves és 327 napos Zaniolo Alessandro Del Piero óta a legfiatalabb olasz játékos, aki gólt szerzett egy európai kupadöntőben. A Juventus legendája 22 éves és 200 napos volt, amikor 1997 májusában betalált a Borussia Dortmund elleni Bajnokok Ligája-döntőben.
Zaniolo a 10. meccsén az ötödik gólját lőtte a Konferencia-ligában Forrás: AFP/Gent Shkullaku

Azt követően a Feyenoord többet birtokolta a labdát, de helyzetet továbbra sem tudott kidolgozni a holland csapat. Az első kaput eltaláló lövésére is a 41. percig kellett várni. Ekkor a török Orkun Kökcü eresztett meg 25 méterről egy kemény bombát, a középre tartó szitáló labda kicsit megtréfálta Rui Patríciót, aki elsőre kiejtette a labdát, de a kipattanóra nem érkezett senki.

A második félidőt elképesztő tempóban kezdte a Feyenoord, és majdnem ki is egyenlített.

A 47. percben egy begyakorolt szöglet-figura végén Gernot Trauner érkezett a rövid oldalon, de a kapura pörgetett labdája a kapufán csattant, a kipattanó Guus Til elé került, aki 11 méterről megcélozta a jobb alsót, de Rui Patrício óriási bravúrral szögletre ütötte a holland válogatott középpályás lövését. Az 50. percben újabb kapufát lőttek a hollandok. Egy visszagurított labdára a holland válogatott balhátvéd, Tyrell Malacia bombázott 22 méterről kapura, de Rui Patrício óriásit vetődve a bal kapufára ütötte a labdát.

A fordulás után mintha kicserélték volna a holland csapatot. A Feyenoord teljesen beszorította a Romát, az olasz csapat szinte át sem lépte a félpályát és csak a védekezéssel foglalkozott.

A Feyenoord a második félidő elején megvolt az esélye az egyenlítésre Forrás: AFP/Ozan Kose

A Feyenoord rohama két kapufát eredményezett, a második félidő közepére pedig mintha a hatalmas tempótól elfogyott volna a holland csapat, így a Roma is sokkal könnyebben meg tudta tartani a labdát.

A 73. percben a Roma kis híján megint a semmiből szerezhetett volna gólt.

Egy szöglet után a csereként beállt Jordan Veretout érkezett egy kipattanóra, a 18 méteres bombája megpattant Luis Sinisterra lábán, de Bijlow elképesztő reflexmozdulattal védeni tudta a jobb alsó sarokba tartó labdát.

A hajrában a hollandok mozgósították az utolsó erőtartalékaikat, és újra beszorították az olaszokat. Az AS Roma a hajrában már egyáltalán nem akart futballozni, ezt jól érzékeltette, amikor a 80. percben Lorenzo Pellegrini egy ígéretes támadás végén ahelyett, hogy kapura tört volna, inkább levitte a labdát a szögletzászlóhoz és várta, hogy valaki felrúgja.

Lorenzo Pellegrini volt a Roma legveszélyesebb játékosa Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A 85. percben eldönthette volna a meccset a Roma. A Feyenoord teljesen kinyílt, Pellegrini pedig kapott egy remek átadást a tizenhatoson belül, de a 11 méteres lövését Bijlow vetődve védte, ezzel meccsben tartotta a holland csapatot.

Az ötperces hosszabbítás elején majdnem egyenlített a Feyenoord.

Egy felívelt labdát Dessers csúsztatott meg, a mellette érkező Bryan Linssennek öt méterről kellett volna a kapuba belsőzni, óriási helyzetben elrúgott a labda fölött, ezzel pedig elszállt a holland csapat minden esélye.

Az AS Roma ezzel a győzelemmel az 1961-es Vásárvárosok Kupája után megnyerte fennállása második európai kupatrófeáját, José Mouirnho pedig történelmet írt, ugyanis a futballtörténelem első edzője lett, aki az UEFA-kupát, az Európa-ligát, a Bajnokok Ligáját és a Konferencia-ligát is megnyerte.

José Mourinho öröme a lefújás után Forrás: AFP/Ozan Kose

Európa Konferencia-Liga, döntő
AS Roma (olasz) - Feyenoord (holland) 1-0 (1-0)
Tirana, Air Albania Stadion
Játékvezető: Kovács István
AS Roma: Rui Patricio - Mancini, Smalling, Ibanez - Karsdorp (Vina, 89.), Mhitarján (Sergio Oliveira, 17.), Cristante, Zalewski (Spinazzola, 67.) - Zaniolo (Veretout, 67.), Pellegrini - Abraham (Shomurodov, 89.). Vezetőedző: José Mourinho
Feyenoord: Bijlow - Geertruida, Trauner (Pedersen, 74.), Senesi, Malacia (Jahanbakhsh, 89.) - Til (Toornstra, 59.), Aursnes, Orkun Kökçü (Walemark, 88.) - Nelson (Linssen, 74.), Dessers, Sinisterra. Vezetőedző: Arne Slot
Gólszerző: Zaniolo (32.)
Sárga lap: Pellegrini (37.), Zalewski (74.), Rui Patrício (84.), Spinazzola (94.) ill. Trauner (25.)