Társoldalunk:

Southgate szerint kínos dolog zárt kapuk mögött játszani

2022.05.25. 13:45

Gareth Southgate, az Európa-bajnoki ezüstérmes angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint kínos dolog egy nemzeti együttes számára, ha szankciók miatt zárt kapuk mögött kényszerül játszani.

A szakember felhívta a szurkolók figyelmét arra, hogy a stadionokban sportszerűen, a szabályokat figyelembe véve viselkedjenek.

"Sárga lapos figyelmeztetésben részesültünk, és ezzel kínos helyzetbe kerültünk, mert hazai meccsen kell zárt kapuk mögött játszanunk" - utalt Southgate az európai szövetség (UEFA) egy plusz egy mérkőzésre szóló büntetésére, amely június 11-én, az Olaszország elleni Nemzetek Ligája-találkozón lép életbe.

Az angolokat a tavalyi Eb-döntőben történt szurkolói atrocitások miatt szankcionálták két zárt kapus hazai UEFA-találkozóra, amelyekből a másodikat két évre felfüggesztettek. A kontinensbajnokság londoni fináléjában szintén az olaszokkal találkoztak.

Gareth Southgate szerint mindent meg kell tenni, hogy többet ez ne forduljon előForrás: AFP/Ben Stansall

Southgate kiemelte: továbbra is szeretnének nagyobb sportági eseményeket vendégül látni - idén júliusban 16 csapatos női Európa-bajnokságnak ad otthont Anglia -, de az ilyen esetek, valamint klubszinten a bajnoki hajrában történt több hasonló rendbontás nagymértékben csökkenti rendezési esélyeiket.

Hozzátette: amikor külföldön fordul elő ilyen eset, akkor hajlamosak úgy tekinteni rá, hogy az másvalaki problémája, amivel az adott országnak kell foglalkoznia. Ezúttal viszont ez az ország most Anglia."Egyértelmű a futballban élők felelőssége, mert amikor a közvetlen környezetünkben találkozunk ilyenekkel, akkor minden tőlünk telhetőt el kell követnünk annak érdekében, hogy a jövőben ne ismétlődjön meg. Ez egy tágabb probléma, amely tükrözi az országunkat" - nyilatkozta. Az 51 éves edző hangsúlyozta: a sportág nem akar visszatérni abba a korszakba, amikor a lelátókat kerítések és rácsok választották el a küzdőtértől.

Az angol válogatott az NL első osztályának nyitófordulójában Budapesten lép pályára jövő szombaton, szintén nézők nélküli találkozón.