Vágólapra másolva!
A 2021-22-es labdarúgó Bajnokok Ligája szezonnak egyetlen nyitott kérdése maradt. Az, hogy melyik csapat lesz a végső győztes a szombat este 21 órakor kezdődő döntőnek. Az angol Liverpool és a BL-szezonban hihetetlen fordításokat produkáló Real Madrid összecsapása igazi csemegének ígérkezik minden futballrajongó számára. Ha a spanyolok nyernek, olyan sorozat végére tesznek pontot, amely szinte példátlan ennek a kupának a történetében. 

BL-döntő a bosszú árnyékában

A két csapat legemlékezetesebb összecsapása a 2018-as BL-döntő volt, amit beárnyékolt a Liverpool támadójának, Mohamed Salah-nak a sérülése, amit a Real Madrid spanyol válogatott védője, Sergio Ramos okozott a csatárnak. Az Angol Sportújságírók Szövetségének díjátadó vacsoráján megkérdezték Mohamed Salah-t, hogy él-e benne bármilyen bosszúvágy a történtek miatt, illetve küldetésnek tekinti, hogy a Liverpool megnyerje a Real Madrid elleni 2022-es BL-döntőt.

- mondta el Salah. A kijevi döntő 25. percében egy bedobás után Sergio Ramos a bal karjával az egyiptomi támadó jobb karját a teste alá szorította, és mindkét játékos a földre esett.

Szavazzon!

Melyik csapat nyeri meg a 2022-es BL-döntőt?

A liverpooli játékos válla megsérült, és bár pár percig még folytatni tudta a játékot,

később könnyes arccal a földön ülve vette tudomásul, hogy véget ért élete első BL-döntője.

A döntőt követő napokban több mint 500 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben azt követelték, hogy a FIFA büntesse meg Ramost.

- mondta Ramos még 2019-ben. A válogatottól nemrégiben visszavonult olasz középhátvéd, Giorgio Chiellini is megszólalt az ügyben, még 2020-ban.

– nyilatkozta Chiellini. Az eset után állítólag a két focista üzenetet váltott egymással, de Salah-ban mégis benne maradt a tüske. A 2018-as Aranylabda gálán érezhető volt a két játékos közötti feszültség.

– mondta el Salah a 2018-as vb előtt.

Liverpool öt év alatt harmadszor a BL-döntőben

A Bajnokok Ligája 2021/2022-es szezonjában a Liverpool mind a hat meccsét megnyerte az Atletico Madrid, Porto, és AC Milan összetételű csoportban. A legjobb tizenhat között az olasz bajnok Interrel találkozott Jürgen Klopp csapata és összesítésben egy góllal jobbnak bizonyult.

A következő körben a Liverpool a Benficát idegenben verte meg 3-1-re, majd otthon 3-3-as döntetlent játszott a portugálokkal, így bejutott az elődöntőbe. Ott az Unai Emery vezette Villareal várt a Liverpoolra.

Mané a Liverpool erőssége Forrás: AFP/Paul Ellis

A Liverpool az első meccsen két gólos előnyre tett szert a sokáig stabilan védekező Villarreal ellen. A visszavágón pedig kétgólos hátrányból álltak fel az angolok, és összesítésben 5-2-vel ejtették ki a spanyolokat.

- nyilatkozta az Mohamed Salah, aki már nyolc gólnál jár idén a BL-ben.

Jürgen Klopp az angol bajnokikon és a BL-meccseken okosan rotálta a játékosait, hogy azok ne fáradjanak el a sorozatos mérkőzések terheitől. Az áprilisi időszakban

a Manchester United, az Everton, és a Villareal elleni hazai meccseket nyolc nap leforgása alatt 8-0-s gólkülönbséggel nyerte meg a Liverpool.

A Liverpool kiváló idényt fut Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

A Manchester City mellett Európa legjobb támadójátékát produkáló csapata a Liverpool volt,

és az angol csapat BL-ben és a Premier League-ben szerzett góljait tizennyolc különböző játékos szerezte.

Real Madrid: hihetetlen szerencsesorozat

A Real Madrid egy meglepő vereséggel kezdte a csoportkör küzdelmeit, ugyanis a

a moldáv Sheriff Tiraspoltól kikapott hazai pályán.

A soron következő találkozóit azonban mind megnyerte Carlo Ancelotti csapata, köztük az olasz Inter elleni rangadókat is, így gond nélkül jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba.

A legjobb tizenhat között a Messivel és Mbappéval felálló Paris-Saint Germain volt a madridi csapat ellenfele. A Párizsban elveszített első mérkőzés után a visszavágón Karim Benzema mesterhármasával fordítani tudott Ancelotti csapata, és bejutott a BL-negyeddöntőbe.

Itt meg kell jegyezni, hogy a 34 éves Benzema élete formájában futballozik, és nem csupán gólokat lő,

hanem szokásához híven a helyzetek kialakításában is óriási munkát végez.

A tavalyi BL-győztes Chelsea már nehezebb ellenfélnek ígérkezett, de a Real Madrid 5-4-es gólkülönbséggel ejtette ki Thomas Tuchel csapatát a negyeddöntőben. A párharcot voltaképpen két játékos nyerte meg.

Az egyik Karim Benzema, aki két meccsen összesen négy gólt rúgott az angol csapatnak.

A másik pedig Luka Modric, aki döntő pillanatban adott zseniális gólpasszt Rodrygónak a visszavágón, és ezzel megtörte a londoniak lendületét.

Az idegenbeli gólok szabályának eltörlése után ez volt az első hosszabbítás a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, és a Real Madrid lett az első csapat, aki ebből profitálni tudott a BL-ben.

Az év meccsén a Real kiütötte a Manchester City-t

A Real Madrid idei BL-menetelése az észszerűség határain kívül esik. A nyolcaddöntőben a PSG lejátszotta őket a pályáról, Mbappénak három gólját vette el a videóbíró. Ezt követően még a gyengélkedő Barcelonától is négy góllal kaptak ki a bajnokságban. És mégis:

a legutóbbi tizenkét BL-kiírásban tízszer jutottak be az elődöntőbe.

Karim Benzema végig a madridi csapat tagja volt, Luka Modric pedig az utolsó négy BL-győzelemben vállalt óriási szerepet.

– mondta el Ancelotti a Chelsea kiejtése után.

Óriási meccs volt a Manchester City-Real Madrid BL-elődöntő Forrás: AFP/Javier Soriano

A BL-címvédő búcsúztatása után az angol Manchester City várt a királyi gárdára az elődöntőben. Pep Guardiola csapata technikásabb és jobban szervezett csapatnak tűnt a Real Madridnál, de Carlo Ancelotti csapata ismét megmutatta, hogy vert helyzetből újra meg újra képes felállni.

A Manchester City elleni első összecsapás az év egyik legjobb mérkőzését hozta. Ugyan az angolok már 2-0-ra is vezettek tizenegy perc után, és akár már az első félidőben eldönthették volna a továbbjutást, majd a fordulás után további két alkalommal vezetett kettővel, de Benzema vezérletével a Real rendre visszajött a meccsbe és végül 4-3-ral életben tartotta az esélyeit.

Karim Benzema lőtte a mindent eldöntő gólt Forrás: AFP/Javier Soriano

A spanyol Marca, akiket nem lehetne azzal vádolni, hogy ne a királyi klubbal szimpatizáló újság lenne „védelmi katasztrófaként" írta le a Real teljesítményét,

és szerintük logika mentén képtelenség megmagyarázni, hogyan volt még esélye a madridi csapatnak a visszavágó előtt.

A madridi visszavágón ismét az angol csapat szerezte meg a vezetést Mahrez révén. Rodrygo kései két gólja azonban visszahozta a madridi reményeket, majd Benzema tizenegyese a ráadásban végleg szertefoszlatta Pep Guardiola csapatának álmait a BL-trófeáról. Rodrygo csupán hatvan másodperccel az extra játékidő megkezdése után talált be Carvajal beadását követően.

Ancelotti halkan vezeti a Real Madridot Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Carlo Ancelotti egyébként nem tart lépést a fiatalabb edzőkkel, akiknek új ötleteik vannak a csapatuk taktikájával kapcsolatban. Az olasz edző hisz a játékról alkotott elveiben,

és ezt talán egyik önéletrajzi könyvének címe árulja el a legjobban: Halkan vezetni (Quiet Leadership).

A világ legjobb csatárának BL-győzelme Aranylabdát érhet

Jürgen Kloppnak a legfőbb fejtörést a Real kétszemélyes támadógépezete, Karim Benzema és Vinícius Junior okozhat a BL-fináléban. A két futballista nemcsak a spanyol bajnokság, hanem a Bajnokok Ligája két legjobb játékosa az idei szezonban.

Karim Benzema tizenegy BL-meccsen tizenöt gólt és két gólpasszt szerzett, és mellette a spanyol bajnokságban is villogott. A francia támadó a La Ligában harminckét meccsen 27 gólt és 12 gólt érő átadást jegyzett.

Az idei BL-sorozatban a Real csatárához fűződik a legtöbb kapuralövés (43) is.

Benzema és Vinicius húzza a Real szekerét a BL-ben is Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A francia csatár majdnem egy évtizedet töltött Cristiano Ronaldo árnyékában a Real Madridnál, ahol hasznos játékával rengeteg gólhelyzet kialakított a portugál Aranylabdásnak, amiket Ronaldo ki is használt.

Sokan azonban sokáig kételkedtek benne, hogy egy igazi 9-eshez méltó teljesítményt tud majd nyújtani Ronaldo távozása után.

Carlo Ancelotti fel is vetette a szezon elején, hogy a csalódott szurkolók fütyülése még jót is tehet Benzema felrázására, és jobban koncentrál majd a gólszerzésre.

A Real Madrid sikerének két kulcsa, Karim Benzema és Carlo Ancelotti vezetőedző Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Csak Ronaldo (140) és Lionel Messi (125) szerzett több gólt Benzemánál (86) a BL-ben, és ha gólt szerez a szombati döntőben, 34 évesen és 160 naposan ő lesz a második legidősebb játékos, aki ezt eléri Paolo Maldini után. A francia csatár méltó társa a brazil Vinícius Junior, aki szintet lépett az idei szezonban. A szélső három gólja mellett hét gólpasszt szerzett a Bajnokok Ligájában,

és a labdavezetések után egyetlen játékos sem jutott el több lövőhelyzetig az idei kiírásban.

Vinicius Junior játéka ebben az idényben fantasztikus Forrás: AFP/Javier Soriano

Klopp csapatában kulcsszerep hárul majd Trent Alexander-Arnoldra az egy-egy elleni helyzetekben. Ő a Liverpool legkreatívabb játékosa,

és egyszerre kell támogatni a támadásokat, és figyelnie kell a szabad területekre maga mögött.

Klopp erre a feladatra lehet Jordan Hendersont vagy James Milnert szemeli ki a döntőre, aki majd biztosít a szélsőhátvéd felfutásainál.

Ancelotti titkolódzik, Klopp szerint a Real az esélyesebb

Real Madrid részéről Carlo Ancelotti és Thibaut Courtois mellett Marcelo érkezett a BL-döntő előtti sajtótájékoztatóra - derült ki a Nemzeti Sport helyszíni beszámolójából.

A brazil hátvéd mindössze 93 percet játszott a mostani BL-kiírásban, de jelenléte akkor is érdekes, hiszen rengeteg sikerben fontos szerepet vállalt. Marcelo jó eséllyel nyáron távozik. Az első kérdés rögtön arról szólt, hogy szobrot vagy új szerződést szeretne magának.

- mondta Marcelo.

Marcelo mindent megtett a Madridért Forrás: NurPhoto via AFP/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

Thibaut Courtois számára érdekes ez a mérkőzés, mert a Real Madrid ellen veszített már el Bajnokok Ligája-döntőt (az Atlético Madrid játékosaként), ám most az elsőt nyerheti a klubbal.

- nyilatkozta a kapus.

Courtois a Real nagy erőssége Forrás: AFP/-

Jürgen Klopphoz hasonlóan (bár ez rajta kevésbé látszik) Carlo Ancelotti is jó hangulatban volt, persze, aki ötödik BL-döntőjére és negyedik BL-győzelmére (mindkettő rekord) készül, az vélhetően már nem stresszeli túl magát, igaz, azon joggal lepődött meg, amikor megkérdezték boldog-e:

"Nem, sőt kifejezetten szomorú vagyok" –

felelte szarkasztikusan. Persze, hogy örülök, hogy egy újabb döntőre készülhetek. Élvezem az új madridi időszakot, jól érzem magam, ma is boldog és önbizalommal teli és főképp nyugodt vagyok.

mondta el az olasz edző. Tekintve, hogy Klopp sokat beszélt a gyepről, Ancelottit is faggatták, hogy ez befolyásolhatja-e a találkozót.

- árulta el Ancelotti.

Ancelotti titokzatos volt Forrás: AFP/Franck Fife

Jürgen Klopp, valamint két védője, Trent Alexander-Arnold és Andrew Robertson állt az újságírók rendelkezésére a Liverpool–Real Madrid Bajnokok Ligája-döntőt megelőző sajtótájékoztatón. Trent Alexander-Arnold jutott először szóhoz, s elmondta, mekkora dolog számára, hogy 2019 után ismét a Bajnokok Ligája döntőjében szerepelhet.

– kezdte a 23 éves jobbhátvéd.

Trent Alexander-Arnold a világ egyik legjobb jobbhátvédje Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

A balhátvéd Andrew Robertsont már a 2018-ban – éppen a Real Madrid ellen – elveszített fináléról kérdezték.

– mondta Robertson, leszögezve, hogy a hosszú, megterhelő idény ellenére mindenki megfelelő állapotban van.

- mondta el a hátvéd.

Klopp már megnyerte egyszer a BL-t Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A játékosok után Jürgen Klopp válaszolt a kérdésekre, többek között arra, hogy a 2019-es sikerhez képest milyen érzés lenne az idei döntőt megnyerni.

– élcelődött a német menedzser, aki azt is tudatta, hogy Fabinhóra és Thiagóra is számíthat a meccsen.

Kitért Mohamed Szalahra is – az egyiptomi régóta hangoztatja, hogy bosszút akar állni a Real Madridon a négy éve elveszített döntőért, valamint az akkor összeszedett sérüléséért.

Nem felejtettük el, hogy mi történt akkor, de már régen volt, és több ok van, amiért mindent meg kell tennünk holnap este. Ez lehet az egyik ok, de nem az egyetlen - árulta el Klopp.

A Real Madrid-Liverpool Bajnokok Ligája döntő szombaton este 21 órakor kezdődik Párizsban. Az eseményt az Origo élőben közvetíti.