Káoszról, szégyenről, katasztrofális estéről írnak a francia lapok a BL-döntő után

Horizontal
Liverpool fans stand outside unable to get in in time leading to the match being delayed prior to the UEFA Champions League final football match between Liverpool and Real Madrid at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on May 28, 2022. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Vágólapra másolva!
Míg a spanyol és az olasz lapok a Real Madrid, illetve Carlo Ancelotti dicsőítésével vannak tele, addig az angolok a szurkolóik viselkedésén keseregnek, míg a franciák a botrányos rendezést kérik számon.

"A halhatatlan Real 14-edszer Európa trónján. A francia szervezők nagyot hibáztak, a jegy nélküli szurkolók által okozott tömegpánik miatt alig lehetett bejutni a stadionba, a rendkívüli biztonsági intézkedések hatástalannak bizonyultak. Ha a liverpooli rajongók nem ilyen türelmesek, drámai helyzet állt volna elő" - írja a legnagyobb francia sportlap, a L'Equipe.

A Le Parisien cikke szerint az illetékeseknek sürgősen el kell gondolkodniuk a történteken, hiszen az ország előtt a következő két évben hatalmas rendezvények tornyosulnak, köztük a 2024-es párizsi nyári olimpia.
"Tömegpánik és utcai harcok: kaotikus este a Stade de France-ban. Egy évvel a rögbi-vb és két évvel az olimpia előtt sok kérdést felvetnek az események."

- háborog a vezető konzervatív lap, a Le Figaro.

Az angol sajtó mérsékeltebb része inkább a meccs elemzésével, és a Liverpool balszerencséjével van elfoglalva, a bulvárlapoknál azonban a döntőt övező botrányok a vezető anyagok.

"A Liverpoolnak ez már túl sok volt. Végigküzdöttek 63 meccset a szezonban, de az utolsó balul sült el. Az angol szurkolók miatt 36 perces csúszással kezdődött döntőben mindent megtettek, hogy megtörjék a Real-mítoszt, mely szerint a spanyol bajnok nem veszít döntőt" - írja a Guardian.

Hasonló hangnemet üt meg a The Times is, amikor azt írj, hogy "Courtois és Vinicius megakadályozta a liverpooli diadalt. Ez a Real trófeája, a Real kupasorozata, a BL-ben mindenki csak próbálja levadászni a madridiakat. A Real és Ancelotti ismét Európa uralkodója."

A The Sun viszont az angol szurkolókért aggódott:

"Szurkolói káosz a Stade de France-nál. Könnygáz a békés drukkerek ellen."

Mindeközben a legnagyobb spanyol lapok, legyen szó sportról, vagy közéleti újságról, az immár 14-szeres BL- (BEK-)győztes Real Madridot éltetik.

A madridi székhelyű Marca Carlo Ancelotti vezetőedző, és a sorozat gólkirálya, a 15 találatig jutó Karim Benzema szerepét emeli ki:
"A Real a 14-edszer nyerte meg a legrangosabb európai kupát egy emlékezetes döntő végén, miután előzőleg a PSG-t, a Chelsea-t és a Manchester Cityt is elbúcsúztatta.

"Végtelen dicsőség a Real Madrid számára. A fehérek főleg a kolosszális Courtois-nak, valamint Vinicius góljának köszönhetik a sikert a tekintélyes múlttal rendelkező Liverpool ellen" - írja az El País.

Az olasz La Gazzetta dello Sport is talált okot az örömre, hiszen Carlo Ancelotti egyedüli négyszeres BL-győztes edzőként írt történelmet.