Bocsánatot kért a francia kormány a botrányos BL-döntőért

Horizontal
Liverpool fans stand outside unable to get in in time leading to the match being delayed prior to the UEFA Champions League final football match between Liverpool and Real Madrid at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on May 28, 2022. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért a francia kormány a labdarúgó Bajnokok Ligája Párizsban rendezett múlt szombati döntője előtt kialakult káoszért.

Olivia Grégoire kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően azt mondta, Emmanuel Macron elnök és a kormányzat tagjai sajnálatukat fejezik ki, hogy a nézők közül sokan nem tudták az előzetes terveiknek megfelelően megtekinteni a Real Madrid-Liverpool FC finálét. Hozzátette, azt is sajnálják, hogy a szurkolók ki voltak téve a stadion mellett történt agressziónak és lopásoknak.

"Bocsánatot kérek. Tudjuk ezt jobban csinálni? Igen" - jelentette ki a szóvivő. Jelezte, hogy Macron elnök a történtek kivizsgálásával, a tanulságok levonásával, valamint a jövőbeni hasonló eseményekkel összefüggő körülmények javításával foglalatoskodik.

Grégoire azt is hangsúlyozta, a 2024-es nyári olimpiával kapcsolatban két tanulmányt is készítenek, melyeknek célja, hogy optimalizálják a stadionok biztonságát, valamint a létesítmények közvetlen környezetét és a közlekedést.

Hétfőn Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter azt nyilatkozta az RTL televíziónak, hogy 30-40 ezer brit szimpatizáns jegy nélkül vagy hamis belépővel érkezett a stadionhoz, ahol aztán óriási biztonsági gondot okoztak. Hozzátette: egyelőre tisztázásra vár, hogy honnan szerezték be ilyen nagy számban a hamisított jegyeket. A tárcavezető szerint a Liverpool - ellentétben a Real Madriddal - nem törődött megfelelően a szurkolóival és magukra hagyta őket.

Angol drukkerek a bejutásra várva Forrás: AFP/Thomas Coex

Oudéa-Castérát, valamint Gérald Darmanin belügyminisztert szerdán (ma) este hallgatja meg a francia szenátus a történtekkel kapcsolatban - közölte a kormányszóvivő.

A párizsi Stade de France-ban rendezett találkozó több mint fél órás csúszással kezdődhetett csak el, miután az aréna előtt tumultuózus jelenetek zajlottak le, több liverpooli drukker nem jutott be időben a helyére.

A rendőrség az 1-0-s madridi sikerrel végződött finálé kapcsán több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek.


Az európai szövetség (UEFA) annyit közölt, hogy az érvényes jegy nélkül érkezők miatt alakult ki a káosz. A liverpooli drukkerek beengedésére kijelölt kapukat lezárták, hogy megakadályozzák a hamis belépővel rendelkezők bejutását.