Az ukránok nyertek Skóciában a vébé pótselejtezőn

ukrán válogatott
Ukraine's midfielder Oleksandr Karavayev (L), Ukraine's defender Illia Zabarnyi (2L), Ukraine's midfielder Andriy Yarmolenko and Ukraine's midfielder Oleksandr Zinchenko celbrate the team's second goal during the FIFA World Cup 2022 play-off semi-final qualifier football match between Scotland and Ukraine at Hampden Park in Glasgow, Scotland on June 1, 2022. (Photo by ANDY BUCHANAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ukrán labdarúgó-válogatott idegenben 3-1-re győzött Skóciában a vb-pótselejtezőben, amivel egy lépésre került a katari világbajnokságra való kijutáshoz.

Azok után, hogy év eleje óta háború dúl hazájukban, az ukránok vb-pótselejtezős fellépését márciusról június első napjaira halasztották. Ez azt jelentette, hogy északkeleti szomszédunknak előbb Skóciát, majd ha azt a meccset sikerrel veszik, akkor Walest kellett volna felülmúlniuk a példátlan bravúr bemutatásához.

Ukrajna egy lépésre került a világbajnokságra való kijutástól Forrás: AFP/Andy Buchanan

Az ukrán szurkolók magasba emelt sálakkal és zászlókkal jelezték összetartozásukat a meccs előtt, majd Andrij Jarmolenko 33. percben lőtt gólját követően csapatuk a vezetést is megszerezte.

A második félidő szintén remekül kezdődött a számukra, a 49. percben Roman Jaremcsuk találatával Ukrajna kétgólos előnyre tett szert.

A skótok a 79. percben Callum McGregor révén szépítettek, de az egyenlítő gólt már nem sikerült megszerezniük. Sőt, a 95. percben Artyom Dovbjuk egy kontrából belőtte a vendégek harmadik gólját, kialakítva a 3-1-es végeredményt.

Oleksandr Petrakov csapata június 5-én, vasárnap este 18:00-tól az utolsó lépést is megtehetik afelé, hogy 2006 után másodszor is kijussanak a világbajnokságra.

A katari torna november 21-én kezdődik, ennek a pótselejtezős ágnak a győztese a vb-n majd a B csoportban szerepel Anglia, az Egyesült Államok, valamint Irán társaságában.

Eredmény, világbajnoki pótselejtező, elődöntő:
Skócia-Ukrajna 1-3 (0-1)
gól: McGregor (79.), illetve Jarmolenko (33.), Jaremcsuk (49.), Dovbjuk (95.)