Vágólapra másolva!
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak adott interjúban elmondta, ért el változásokat az UEFA-nál a fegyelmi büntetések terén, valamint beszélt az itthon bevezetni tervezett vénaszkennerről, és elmondta véleményét a magyar válogatott esélyeiről a Nemzetek Ligájában.

A magyar labdarúgó-válogatott az UEFA büntetése miatt zárt kapuk mögött fogadja az angol csapatot a Puskás Arénában. Ám a 2019-es Azerbajdzsán ellen 1-0-ra megnyert Eb-selejtezőhöz hasonlóan ezúttal is lehetnek gyerekek a nézőtéren. Mindezt Csányi Sándor, az MLSZ elnöke javasolta a nemzetközi szövetségnek, a Nemzeti Sportnak adott interjújában pedig elárulta, hogy aktívan fellépett eddig is egy-egy igazságtalan fegyelmi döntés ellen.

"Ezen a területen aktív voltam, több javaslattal is éltem. Azt, hogy zárt kapus döntés esetén a tizennégy év alatti gyermekek bemehessenek a meccsekre, én kezdeményeztem, és az ötlet az Azerbajdzsán elleni meccsünkön is remekül bevált, remélem, a szombati meccs is igazolja majd ezt a megoldást.

most pedig óriási motivációt jelenthet neki az élmény. Szerintem még az ellenfélnek is jobb így, mint ha üres lelátók előtt kellene játszani. Szerettem volna, ha a korhatárt tizennyolc éves korig fel tudjuk emelni, ez egyelőre nem sikerült, de nem adom fel. Elértük viszont, hogy a legutóbbi, bécsi végrehajtó bizottsági ülésen fontos pontokon változott a fegyelmi szabályzat: bár a rasszizmussal és diszkriminációval kapcsolatos zéró tolerancia és a legszigorúbb elbírálás olyan tabu a nemzetközi egyeztetéseken, amit szinte szóba hozni is lehetetlen, mégis bekerült a szövegbe, hogy az eddigieknél némiképp rugalmasabban bírálhatja el a fegyelmi bizottság az eseteket, mérlegelve a szervezők erőfeszítéseit, a rendbontás jellegét, mértékét, arányát, nem kötelezően alkalmazva a szektorlezárást, majd azonnal a pályabezárást" - mondta a szövetség elnöke.

Csányi Sándor, MLSZ-elnök Forrás: MLSZ

Csányi Sándor elárulta azt is, hogy itthon a vénaszkenner bevezetését is kilátásba helyezte, ám nem örülne a bevezetésének, mivel állítása szerint ez mindenkinek kellemetlenségeket okozna.

"Változatlan a szándékunk, amely egybevág a FIFA és az UEFA törekvéseivel, hogy eltüntessük a rasszizmust és a lelátóra nem illő jelenségeket. Pontosan felmértük a műszaki lehetőségeket és igényeket, feltérképeztük a szállítókat, megbecsültük a költségeket és meghatároztuk a megvalósítás időigényét. Mindezek figyelembevételével

a vénaszkenner alkalmazása a 2023-as Európa-bajnoki selejtező mérkőzéseken bevezethető, és ha szükség lesz rá, akkor be is fogjuk vezetni. Ugyanakkor látni kell, hogy a vénaszkennernek nem fog örülni senki: sem a tisztességes szurkolók, sem a rendbontók, sem a jegyértékesítők, és még a szövetség sem örülne

az ezzel járó kényelmetlenségeknek, az ezzel járó feladatoknak. Nem örülnénk a több száz milliós kiadásnak sem, a nézők pedig az emiatt megemelt jegyáraknak" - fejtette ki a sportvezető.

Anglia ellen kezdi meg a Nemzetek Ligája-szereplését a magyar válogatott Forrás: MTI/Kovács Tamás

Csányi a szombati meccs előtt dicsérte a magyar válogatottat, amely szerinte összetartó, egységes társaság, amiben elévülhetetlen érdemei vannak Marco Rossinak, aki remek közösséggé formálta a csapatot, és folyamatosan lehetőséget ad az olyan fiatal játékosoknak mint Balogh Botond, Baráth Péter, Bolla Bendegúz, Kiss Tamás, Sallói Dániel, Schön Szabolcs vagy épp Vancsa Zalán. A Nemzetek Ligája-sorozat rajtja előtt a szövetség elnöke elmondta, mire számít.

A magyar válogatott megítélése mégis ott tart, főként az Európa-bajnokságon mutatott jó játékunk és eredményeink miatt, hogy az ellenfelek futballvezetői közül senki sem veszi biztosra, hogy simán nyer ellenünk. És ez már önmagában jó érzés, hogy úgy vélik, nem mehetnek biztosra. Még jobb érzés, hogy én is így gondolom: nem lefutott egy meccsünk sem. Tavaly megőriztük a FIFA-világranglistán a negyvenedik helyünket, amin szeretnénk javítani, azaz egy-két éven belül az első harmincba kerülni, igaz, az előttünk álló Nemzetek Ligája-program ismeretében már a mostani pozíció megőrzése is jó eredménynek számítana" – fogalmazott az elnök.