Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott nem tudta megismételni az angolok elleni bravúrját, és ezúttal 2-1-re kikapott az Európa-bajnok olasz csapattól Cesenában a Nemzetek Ligája A osztályának 2. fordulójában. Marco Rossi csapata ezúttal nem volt annyira friss, és az olaszok ugyan szinte végig mezőnyölényben játszottak, a mieink előtt is több helyzet adódott a találkozó során, és az első félidőben egy tizenegyest is számon kérhettünk a játékvezetőn.

Kiküldött munkatársunk jelenti Cesenából

A békés Emilia-Romagna-i kisvárosban már hétfőn este sejteni lehetett, hogy valami készül, mert a sörözők teraszai, általában a kiülős helyek magyar szótól voltak hangosak, sokan már egy nappal a meccs előtt megérkeztek, hogy kicsit átéljék az olasz hangulatot.

Keddre aztán már semmi kétség nem maradt, hogy itt valóban meccs lesz! A legnagyobb olasz sportlap, a La Gazzetta dello Sport ugyan Zlatan Ibrahimovic szerződéshosszabbítását hozta címlapon, miközben a két válogatott meccsének egy gyufásdoboznyi szekció jutott,

a lap belsejében viszont már bőven kapott teret a mérkőzés.

Különösen az olaszokkal foglalkoztak persze, elsősorban azt feszegették, hogy Roberto Mancini szövetségi kapitány hány fiatalnak ad lehetőséget a mieink ellen.

Miközben a csapatok a meccsre készülődtek addig a magyar drukkerek ellepték a szép, kedves, ám annál unalmasabb kisvárost, és környékét, ugyanis a vonattal negyedóra alatt elérhető népszerű üdölővárosban, Riminiben is szép számmal fordultak elő, hogy megmártózzanak a kimondottan kellemes hőmérsékletű tengerben.

A mérkőzésre a hagyományoknak megfelelően együtt vonultak a magyar szurkolók, akik szépen rendben, jó hangulatban tették meg a mintegy húszperces utat a rendőri felvezetés mögött, és a kapualjaból hol gyanakodva, hol ámulva figyelő helyi lakosok között.

Füstbe borulva indult a menet a Giardino Pubblicótól a Dino Manuzzi Stadionhoz Forrás: Origo

Mire a szurkolók elfoglalták a helyüket a régimódian romantikus stadionban, és szépen megtelt a lelátó, kiderült, hogy döntött a két kapitány. Tulajdonképpen mindketten tartották magukat az előzetesen megígértekhez: Marco Rossi tényleg nem variált sokat az angolok elleni meccshez képest, csak Dibusz Dénes került be a kezdőbe Gulácsi Péter helyére, de ezt is már napokkal korábban tudni lehetett.

Roberto Mancini pedig, szintén, ahogy ígérte, alaposan felfrissítette a németek ellen 1-1-et játszó kezdőcsapatot, hat új játékos került a kezdő 11-be, köztük Nicolo Barella, Gianluca Mancini, Davide Calabria, és az új támadóreménység, a mindössze 18 éves Wilfrie Gnonto is.

A 24 ezer férőhelyes lelátó szépen megtelt a kezdő sípszóra, a magyar tábor szépen megtöltötte a Gianluigi Donnarummal kapuja mögötti szektor felső teraszát, és, ami azt illeti a műsoruk nagyon tetszett az újságírókat irányítgató hostess lányoknak, akik fényképezték és videózták őket.

Ahogy várható volt, az olaszok mezőnyfölényével indult a mérkőzés, és Dibusznak már a második perc végén védenie kellett Mancini 9 méterről leadott fejesét.

A magyar drukkerek szektora szépen megtelt Forrás: AFP/Miguel Medina

A 11. percben aztán kijöttünk a szorításból, és Szoboszlai rögtön ki is harcolt egy szögletet, amit ugyan kivágtak az olaszok, de nem jutotottak messzire, olyannyira, hogy Willi Orban az olasz kaputól 20 méterre tudott szabadrúgást kiharcolni,

ami Szoboszlai számára jellemzően egy gólhelyzettel ér fel,

most azonban az olasz sorfalba vágta a labdát a magyar 10-es. A lövés az egyik olasz védő kezéről pattant le, a bíró azonban nem ítélt 11-est, és a videóbíró sem változtatta meg az ítéletet.

A 15. percben Politano húzta meg a jobbszélen, Nagy Ádámot még becsapta, Szalai Attilát azonban már nem tudta átjátszani, szögletet rúghattak az olaszok, de tisztázott a magyar védelem. A csapat ismét jól állt a lábán, az elől játszó Szalai Ádám, Sallai Roland és Szoboszlai Dominik is aktívan kivette a részét a letámadásból, a középpálya és védelem pedig egyaránt stabil volt.

A 20. percben Gnonto lőhetett volna 14 méterről kapásból, az olasz közönség nagyon készült, hogy gólt ünnepeljen, de a fiatal reménység hatalmas lyukat rúgott.

A 18 éves Wilfried Gnontóban sokan az olasz foci újabb nagy csatárát látják Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Azért a mieink is eljutottak az olasz kapuig, Szoboszlai újabb szabdarúgása ezúttal már okozott némi zavart az olasz védelemben, a 22. percben azonban mégis Dibusz Dénesnek kellett védenie: a magyar kapus hatalmas bravúrral tolta ki Mancini nyolc méterről leadott fejesét.

A 25. percben aztán egy villámgyors magyar támadás végén - a magyar tábor vélehetően AC Milan-szimpatizáns drukkerei által is kifütyűlt Donnarummának is be kellett mutatnia az első bravúrt: Nego bal alsóba tartó remek lövését hárította.

A 30. percben aztán már Dibusz sem segíthetett, addig adogatták körbe a labdát az olaszok a magyar tizenhatoso előtt, mígnem Nicolo Barella került lövőhelyzetbe, az Inter játékosa pedig halálos pontossággal lőtte ki a magyar kapu jobb oldalát.

Schäfer András (j) és az olasz Nicolo Barella a labdarúgó Nemzetek Ligája 2. fordulójában játszott Olaszország - Magyarország mérkőzésen az olaszországi Cesenában, a Dino Manuzzi Stadionban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Vérszemet kaptak az olaszok, a 32. percben Politano is megpróbálkozott egy lövéssel, négy perccel később pedig Lang Ádámnak kellett mentenie Calabria élesen belőtt labdája után. Ezek nem a mi perceink voltak, de a magyar tábor lelkesedéséből ezt senki meg nem mondta volna, egyetlen percre sem szűnt a szurkolás a hazai kapu mögött.

A 38. percben Orban és Dibusz nem értette meg egymást, amit kis híján Bastoni használt ki, majd hosszú idő után rajtunk volt a sor, de Sallai beadása elcsúszott Szalai Ádám lába alatt, majd a magyar csapat kapitánya a labda helyett Mancini fejét rúgta meg. A 43. percben Pellegrini ahelyett, hogy maga rúgta volna be, inkább Gnontóval akart gólt lövetni, Nego azonban elképesztő módon tisztázni tudott a fiatal csatár elől.

Szoboszlai Dominik (b) és az olasz Davide Calabria a labdarúgó Nemzetek Ligája 2. fordulójában játszott Olaszország - Magyarország mérkőzésen az olaszországi Cesenában, a Dino Manuzzi Stadionban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Azonban még sem vonulhattunk 0-1-el szünetre, ugyanis a lefújás előtti pillanatokban Politano egy csellel becsapta Szalai Attilát, középre adott, Pellegrini ezúttal pedig már valóban a kapuba lőtt (2-0).

A második félidőben az 54. percig kellett várni az első nagyobb helyzetre, az viszont előttünk adódott, Nagy Ádám lövésére kellett leérnie Donnarummának. Válaszul Politano lőtt egy bődületes nagy felső lécet, a labda centikkel vágódott a gólvonal előtt - ez most nem Dibuszon múlt.

Marco Rossi érezte, hogy bele kell nyúlnia a meccsbe, mert az olaszok játsszi könnyedséggel játszották át a középpályánkat, úgyhogy Nagy Ádám helyére érkezett Styles Callum, Nego helyett pedig Fiola állt be, és átálltunk három védős rendszerre. Részben a cseréknek köszönhetően a magyar csapat a 61. percben szépített:

Fiola adott be ugyanis jobbról, Gianluca Mancini pedig a saját kapujukba pörgette a labdát (2-1).

A 69. percben Schäfer kiváló passza után Sallai Roland lőhetett, de Donnarummal kitolta a léc alá tartó lövést, a szöglet után pedig Willi Orban 12 méterről leadott lövését is védte az olasz kapus. Kényelmesebb fokozatba kapcsoltak az olaszok, ráadásul mi is feljavultunk, így ismét kiegyenlítettebb lett meccs. A 77. percben hosszú idő után rúghattunk ismét szögletet, és nem sokon múlt, hogy a jó ütemben érkező Szalai Attila elérje fejjel a labdát.

Schäfer András (b) sárga lapot kap a svájci Sandro Schärer játékvezetőtől (j) a labdarúgó Nemzetek Ligája 2. fordulójában játszott Olaszország - Magyarország mérkőzésen az olaszországi Cesenában Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 80. percben Fiola fülelte le remek ütemben Dimarco beadását, majd Marco Rossi cserélt újból, Nagy Zsolt helyett Bolla Bendegúz érkezett. Roberto Mancini is meglépet utolsó cseréit, Raspadori helyre Zerbin, az első gólt szerző Barella helyére pedig nagy ováció kíséretében Sandro Tonali állt be.

Mi pedig újoncot avattunk: Schäfer helyett a 87. percben Vancsa Zalán lépett pályára, Szalai Ádám helyére pedig a magyar egyébként kiválóan beszélő olasz műsorközlő által Martin Ádámként bemutatott Ádám Martin állt be az utolsó percekre.

A magyar csapat ugyan kikapott az Európa-bajnok otthonában, de ezúttal is becsülettel helytállt, volt esélye a döntetlen kiharcolására, és ismét megmutatta, hogy méltó ellenfele tud lenni akár az Európa-bajnoknak is.

Eredmény, Nemzetek Ligája, A osztály, 3. csoport
2. forduló
Olaszország - Magyarország 2-1 (2-0)
Cesena, Dino Manuzzi Stadin, 23 000 néző
gól: Barella 30., Pellegrini 45., ill. Mancini 61. (öngól)

A csoport másik mérkőzésén: Németország - Anglia 1-1