Társoldalunk:

Kubatov Gábor: A múltunkat mutatjuk be, de a jövőnek építettük

2022.06.23. 12:15

A Ferencvárosi Torna Club csütörtökön a sajtó képviselői előtt mutatta be a megújult Fradi Múzeumot, valamint az időszaki Albert-emlékkiállítást, amelyen részt vett Kubatov Gábor, az FTC elnöke, Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője, és Albert Magdolna, az Albert Alapítvány képviselője. Az eseményen a Fradi legendája, Rákosi Gyula is nyilatkozott az Origónak. 

Az FTC szerdán tartotta meg a megújult Fradi Múzeum nyitóünnepségét, amely a nagyközönség részére már szerdán 12.00 órától nyitva áll. Ami a múzeumot illeti, a tematikája nem változott, a klub történelmét a múzeum belső terén átívelő idővonal mutatja be. A Legek falával az FTC a ferencvárosi labdarúgáshoz köthető legjelentősebb rekordok, illetve csúcstartók előtt tiszteleg. Megtekinthető a retro öltözőszekrény, a Szentély és kincsestár vitrinegyüttes és a vetítőterem is.

Megnyitották a megújult Fradi MúzeumotFotó: Szabó Gábor - Origo

"Az az igazság, hogy a mai nap nem elsősorban az új múzeum megnyitójáról lesz híres, de erre is nagyon büszke vagyok" - kezdte Kubatov Gábor, az FTC elnöke, utalva arra, hogy 1965-ben ezen a napon, június 23-án nyerte meg a Ferencváros a Juventus elleni döntőben a Vásárvárosok Kupáját. Hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy a sikerig vezető úton azt a Manchester Unitedet is kiütötte a Fradi, amelyben három aranylabdás is játszott.

A magyar focitörténelem egyik legnagyobb sikere volt az akkor. Hatalmas futballáz volt akkoriban, nem gondoltam volna, hogy ez újra eljön az én időmben és megélhetem, hogy oda-vissza verjük az angolokat, vagy hogy megvicceljük a németeket. Azt is megéltük, hogy a 67 ezres Puskás Aréna kicsi lett. A legmeghatóbb pillanat az volt az elmúlt hetek focilázában, amikor a zárt kapuk ellenére 30 ezer gyerek lehetett kint a meccsen" - mondta az FTC elnöke a magyar válogatott szereplése kapcsán.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke büszke a múzeumraFotó: Szabó Gábor - Origo

Kubatov köszönetet mondott ezért Csányi Sándornak és az MLSZ-nek. Hozzátette, ez egészben a legfontosabbak a gyerekek, hogy nekik példát mutassunk.

"A fociláz tovább folytatódik, hamarosan megkezdjük a BL-szereplést. Három óra alatt négyezer jegyet adtunk el a meccsre" - mondta Kubatov már a Fradi közelgő Bajnokok Ligája-selejtezője kapcsán. Az FTC elnöke ezt követően beszélt a múzeumról is.

A múzeum teljesen egyedülálló. Nem hiszem, hogy a világon van még olyan hely, ahol együtt van az Aranylabda, nemzetközi kupatrófea és olimpiai aranyérmek. Elengedhetetlen volt a fejlesztés, hogy amikor meccsnap van, akkor se legyen akadálya a múzeum megtekintésének. Egy átlagos Fradi-szurkoló ugyanis 104 kilométerre lakik a stadiontól. Régen úgy volt, hogy az apuka a munka otthon elköszönt a családtól és kiment a meccsre, ma már együtt jönnek. Fontos, hogy mindenkinek meg tudja mutatni, honnan alakult ki ez a szerelem" - mondta az FTC elnöke, aki hozzátette, a gyerekeknek példaképekre, Böde Dánielekre, Szalai Ádámokra, és Dibusz Dénesekre van szükségük, hogy a számítógépezés helyett sportoljanak. "Ezzel a múzeummal a múltunkat mutatjuk be, de a jövőnek építettük" - zárta a szavait Kubatov Gábor.

Albert Flórián aranylabdája is megtekinthető a múzeumbanFotó: Szabó Gábor - Origo

A kiállításon a Fradi Múzeum mintegy 3500 darabos gyűjteményének legértékesebb, legkülönlegesebb darabjait láthatja a nagyközönség, olyan ereklyéket is, amelyeket előtte még soha. A Fradi Múzeum jelenlegi területe 200 négyzetméter, de a tervezők hagytak helyet a jövő kupáinak, éreminek is, a múzeum területén átívelő idővonal évről évre bővíthető.

A VVK-kupát is megnézhetik a lázogatókFotó: Szabó Gábor - Origo

"Éjjel-nappal dolgoztunk, hogy be tudjuk mutatni ezt a csodát. Büszkeséggel tölt el, hogy ezt ránk bízták. Szeretnénk méltóak lenni Nagy Béla örökségére. A múzeum tematikájában nem változott, de szép tárgyakkal bővült. Egyedi érmek, relikviák kerültek be. Most már mérkőzés közben is szabadon lehet látogatni a múzeumot, ami reményeink szerint egy új közösségi tér lesz, ahol lehet találkozni" - mondta Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője.

Tobak Csaba is büszke lehet a nem mindennapi múzeumraFotó: Szabó Gábor - Origo

A múzeum mellett az Albert emlékkiállítás is megnyílt a látogatók előtt. A kiállítás interaktív részei, "A Legenda nyomában", a látogatók Albert Flórián virtuális vezetésével járhatják végig a karrierjének legfontosabb állomásait, "Az Aranylabdások arénája", itt lehetőség nyílik megismerni a az aranylabdás focistákat, "A virtuális 9-es", a látogatók 3D-ben találkozhatnak a tárgyakkal, és a "Játssz együtt Albert Flóriánnal", itt átalakított csocsóasztal áll a játszani kívánó látogatók rendelkezésére.

"Különleges itt lenni és átélni ezt. Az Albert-szobor mellett, az Aranylabda előtt nehéz jó mondatokat fűzni a megnyitóhoz. Nagyon örülök, hogy a múzeum mellett az Albert-emlékkiállítást is meg tudják tekinteni azok, akik korábban esetleg még nem tették. Remélem, mindenkinek tetszeni fog"- Albert Magdolna, az Albert Alapítvány képviselője.

Albert Magdolna nagyon boldog volt, hogy részt vehetett az eseményenFotó: Szabó Gábor - Origo

A hivatalos eseményt követően a meghívottak együtt tekinthették meg a megújult Fradi Múzeumot, ahol az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Fradi legendás, olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgója, Rákosi Gyula pár mondatban elmondta a gondolatait a jelenlegi helyzetről. 

Rákosi Gyula az Origónak nyilatkozottFotó: Szabó Gábor - Origo

"A mostani csapatból sokan elmentek, de jöttek is újak, így nehéz lenne megmondani, mire lehetünk képesek. Remélem, hogy jó lesz a mostani együttes is. A múlt szezonban nyújtott teljesítmény miatt le a kalappal, megnyertük a bajnokságot és a kupát is. Végre visszakerült a Fradi arra a polcra, ahova való. Örülök, a jó eredményeknek. Nem lenne baj, ha a többi csapat is megerősödne itthon, hogy még izgalmasabb legyen a bajnokság. De csak a Fradival foglalkozom, az a legfontosabb, hogy mindig legyünk az első helyen. Nehéz megmondani, hogy bejutunk-e idén a Bajnokok Ligájába, de remélem. Senki nem gondolta volna, hogy az angolokat oda-vissza megverjük. Jussunk minél tovább, és akkor minden fradista boldog lesz" - mondta az Origónak Rákosi Gyula.