A Dortmund vethet véget a Bayern évtizedes egyeduralmának

Horizontal FOOTBALL
Bayern Munich's German midfielder Joshua Kimmich (L) and Dortmund's Swiss defender Manuel Akanji vie for the ball during the German first division Bundesliga football match FC Bayern Munich v BVB Borussia Dortmund in Munich, southern Germany on April 23, 2022. - 3 (Photo by KERSTIN JOENSSON / AFP) / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO
Vágólapra másolva!
A Bundesliga aktuális szezonjának rajtja előtt általában nem az a kérdés, hogy melyik együttes nyeri meg a bajnokságot, hanem az, hogy vajon mekkora előnnyel végez az élen megint a Bayern. A bajor sztárcsapat idén zsinórban a 10. alkalommal nyerte meg a német bajnokságot, de a következő szezonban megtörhet az egyeduralma. Robert Lewandowski távozott Münchenből, őt pedig nem lesz könnyű pótolni. A Bayern legnagyobb kihívója ezúttal is a Borussia Dortmund lehet, amely ugyan elveszítette legjobbját, Erling Haalandot, de kiváló futballistákkal erősített. Legutóbb 10 évvel ezelőtt, Jürgen Klopp irányításával lett bajnok a Dortmund, amely ismét arra készül, hogy letaszítsa a trónról legnagyobb riválisát.

A Bayern hosszú ideje egyeduralkodónak számít a Bundesligában. A bajor rekordbajnok idén zsinórban a 10. alkalommal végzett az élen a német pontvadászatban, összességében pedig 32. bajnoki címét ünnepelhette tavasszal, amelyet éppen a Dortmund 3-1-es legyőzésével biztosított be. Az utóbbi, több mint 10 évet tekintve a Ruhr-vidéki együttes számít a müncheni sztárcsapat elsődleges kihívójának, amely egy évtizeddel ezelőtt nyerte meg legutóbb a bajnokságot, rádasul az azt megelőző idényben is aranyérmes tudott lenni Németországban.

A 2015 óta a Liverpoolt irányító Jürgen Klopp vezetésével a Dortmund a 2010/2011-es szezonban 10 ponttal előzte meg az akkor csak harmadik helyen végző Bayernt, majd egy év múlva megvédte címét, 8 ponttal többet gyűjtve a második helyen befutó bajor sztárcsapatnál.

Akkoriban olyan játékosok futballoztak az együttesben, mint Robert Lewandowski és Mario Götze, akiket később el is rabolt a Bayern a legnagyobb riválisától.

Götze - aki a 2014-es vb-döntő hőse volt - nem alkotott maradandót Münchenben és három év után visszatért, majd 2020-ban Dzsudzsák Balázs egykori csapatához, a PSV Eindhovenhez távozott.

Lewandowski sorsa sokkal jobban alakult, a lengyel csatár világsztárrá vált és klublegenda lett.

A FIFA által kétszer is az év legjobbjának megválasztott, ám az Aranylabdával érthetetlen módon nem díjazott támadó többek között nyolc Bundesligát és egy BL-trófeát is nyert a Bayernnel, valamint tavaly Gerd Müller megdönthetetlennek hitt, 1971/1972-es gólrekordját is felülmúlta.

Robert Lewandowski a Bayern előtt a Dortmundban futballozott Forrás: AFP/John Macdougall

Az előző évad végén saját elmondása szerint azonban "valami meghalt benne" és bejelentette, hogy már nem akar a müncheni óriás játékosa lenni. Nem is maradt, elment Barcelonába. Az szinte biztosra vehető, hogy Lewandowski távozását meg fogja érezni a Bayern, amely hiába igazolta le a szintén gólerős Sadio Manét a Liverpooltól és erősítette meg védelmét elképesztő összegért Matthijs De Ligt-tel, a hétszeres Bundesliga-gólkirályt nem lesz könnyű feladat pótolnia. A Dortmund sokat profitálhat a Lewandowski körül kialakult botrányból, de nem csak a lengyel futballsztár távozása miatt lehet esélye a bajnoki címre, hanem azért is, mert kiváló labdarúgókkal erősítette meg a keretét ezen a nyáron, valamint új edzővel vág neki a következő szezonnak.

A BVB számára jelentős veszteséggel indult a nyári átigazolási időszak, mert legnagyobb sztárja, a norvég Erling Haaland nem tudott nemet mondani a Manchester City megkeresésére és 60 millió euróért Pep Guardiola együtteséhez szerződött.

A fiatal csatár 89 meccsen 86 gólt lőtt a Dortmundban, így érthetően nagy érvágás a távozása. Az érte kapott összegen azonban nem sokáig ült a vezetőség, hanem két ígéretes támadót is igazolt Haaland helyére.

Erling Haaland a Manchester City-t választotta Forrás: AFP/Nigel Roddis

Az egyikük az elefántcsontparti Sebastien Haller, aki a 9-es mezszámot is megörökölte Haalandtól. A 28 éves támadó - aki 2017 és 2019 között játszott már Németországban, akkor az Eintracht Frankfurtnál futballozott - az előző idényben 42 meccsen 34 gólt lőtt az Ajaxban, ráadásul a Bajnokok Ligájában 11 találatig jutott. Haller a BL-ben mutatott fantasztikus teljesítményével több szempontból is történelmet írt. Ő lett a sorozat történetében az első játékos, aki az első 5 meccsén több mint 9 gólt lőtt, ezzel éppen Haaland rekordját átadva a múltnak, valamint a legendás Marco Van Basten óta az első labdarúgó, aki 4 góllal debütált a legrangosabb európai kupasorozatban. Mindemellett az összes csoportmérkőzésen, valamint a nyolcaddöntő odavágóján is eredményes tudott lenni, ami előtte senkinek sem sikerült a BL-ben.

nyilatkozta az Ajaxtól 31 millió euróért szerződtetett csatár.

Hallernél az előszezon során óriási meglepetésre hererákot diagnosztizáltak Dortmundban. A szövettani vizsgálatok eredményei szerint rosszindulatú a támadó daganata, így kemoterápiás kezelés vár rá és még nem lehet tudni, mikor térhet vissza a pályára.

nyilatkozta a BVB sportigazgatója, Sebastian Kehl.

Hallernél is nagyobb fogásnak tűnik a másik támadó megszerzése, aki még nagyon fiatal, mindössze 20 éves.

A Red Bull Salzburgtól megszerzett Karim Adeyemit Európa legnagyobb tehetségei között tartják számon, rengeteg topcsapat versenyzett érte, ő mégis a Dortmundot választotta.

Vele kapcsolatban érdekesség, hogy gyermekkorában a Bayern Münchenben nevelkedett, de nem vette komolyan az edzéseket, ezért 11 évesen elzavarták a bajor sztárcsapat akadémiájáról. A Salzburgban aztán otthonra lelt, rengeteget fejlődött és idővel meghatározó játékossá nőtte ki magát, ráadásul Erling Haaland és Szoboszlai Dominik is a csapattársai voltak.

Adeyemi a Bajnokok Ligájában 18 évesen csodagóllal tette le a névjegyét a Lokomotiv Moszkva ellen, és az előző BL-idényben is csapata legjobbja volt, amellyel meglepetésre a nyolcaddöntőig jutott. A 20 éves német válogatott támadó norvég "elődjéhez", Haalandhoz hasonlóan a legerősebb osztrák klubcsapattól érkezett, és 2027 nyaráig szóló szerződést írt alá.

"Fiatal fiúként lenyűgözött a Dortmund pörgős futballja. Amikor tudomást szereztem az érdeklődésükről, azonnal tudtam, hogy csatlakozni szeretnék a klubhoz.

mondta bemutatását követően a 30 millió euróért szerződtetett csodagyerek, aki a Salzburgban 92 mérkőzésen lépett pályára, ezeken 33 gólt szerzett és 23 gólpasszt adott.

A Dortmund vezetősége nem csak a támadósort erősítette meg, hanem a védelembe is igazolt új futballistákat. Közülük a legismertebb a német válogatott Niklas Süle, aki éppen a legnagyobb riválistól, a Bayerntől érkezett, ahol minden lehetséges címet elhódított. A 26 éves játékosnak lejárt a szerződése a rekordbajnoknál, így öt év után ingyen került a Ruhr-vidéki csapathoz, amellyel szintén bajnok akar lenni.

"Mikor a mostani szezon végén megfogtam a Bundesliga-trófeát, néhány csapattársam ezt mondta nekem:

mondta Süle, aki mind az öt szezonjában bajnok lett a Bayernnel. A német válogatott hátvéd az előszezonban combizomsérülést szenvedett, a pénteken rajtoló Bundesliga-idény nyitófordulóját biztosan kihagyja, de valószínűleg augusztus végén már visszatérhet a pályára.

Süle mellett Sallai Roland korábbi csapattársa, a Freiburgtól érkező német válogatott Nico Schlotterbeck is komoly erősítésnek tekinthető, a 22 éves középhátvédnek fényes jövőt jósolnak a szakemberek.

Az említett futballistákon kívül többek között két kapust, és egy sokoldalú középpályást is igazolt a Borussia, és legnagyobb tehetségei közül Jude Bellinghamet és Giovanni Reynát is meg tudta tartani. A klub edzőt is váltott a nyáron, így alapos megújuláson esett át, hogy versenyben legyen a bajnoki címért.

Az előző vezetőedzővel, Marco Roséval hiába lett második a Bundesligában a Dortmund, a német szakembernek távoznia kellett, mert a csapat a nemzetközi porondon nem tudott sikereket elérni, a Bajnokok Ligájában a csoportkört sem élte túl. Utódja a német-horvát kettős állampolgárságú Edin Terzic lett, aki már 2020 december közepétől tavaly nyárig irányította az együttest, amellyel megnyerte a Német Kupát. Később a klub technikai igazgatója lett, május végén viszont aláírta újabb vezetőedzői szerződését, ami három idényre szól.

Fel akarunk készülni a szezonra és lépésről lépésre a játékunk minőségére és fejlesztésére koncentrálni. Egyelőre nem akarok arról beszélni, hogy mi lesz jövőre májusban" - fogalmazta meg a célokat a 39 éves tréner.

Edin Terzic tudatos és szórakoztató játékot vár a Dortmundtól Forrás: AFP/Ina Fassbender

A Dortmundnál hatalmas változások történtek eddig a nyáron, és joggal bízhatnak a klubnál abban, hogy jövőre talán sikerül megtörni a Bayern 10 éve tartó egyeduralmát. Az elmúlt évtizedben a BVB hatszor is a második helyen végzett legfőbb riválisa mögött, a játékosok és a szakmai stáb is alaposan ki vannak éhezve a sikerre. Természetesen erős a mezőny, a három magyart, Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Lipcse, vagy éppen a Bayer Leverkusen is okozhat meglepetést, de a papírforma alapján megint a két óriás csatázhat az elsőségért.

Lewandowski távozása nagy esélyt kínálhat a Dortmund előtt, de a Bayern kerete a lengyel világsztár nélkül is bombaerős, a rekordbajnok a Német Szuperkupát 5-3-as győzelemmel nyerte meg a Lipcse ellen, demonstrálva erejét. A Borussia végső győzelme mindenképpen óriási bravúrnak számítana, viszont 10 év után talán most nyílik a legnagyobb esély arra, hogy a csapat ismét szenzációt okozzon a Bundesligában.