Amikor brutális szlovák kommandósok verték szét a Fradi-drukkereket Pozsonyban

SZEMÉLY kommandós Foglalkozás szurkoló rendőri túlkapás, mérkőzés, 1992 szeptember 16., szlovák rendőrk, magyar - szlovák, bratislava - ferencváros, meccs, szurkolók
Pozsony, 1992. szeptember 16. Szlovák rendőrök és kommandósok brutális módon támadtak rá szeptember 16-án a Slovan Bratislava-Ferencváros mérkőzésen a Ferencváros szurkolóira. A rendfenntartók már a mérkőzés vége előtt megkezdték a lelátó magyar szektorainak kiürítését, ahol egyébként előzőleg nem történt érdemleges rendbontás. MTI Fotó: -
Vágólapra másolva!
1992. szeptember 16. nem eredmény miatt lett a magyar futball egyik fekete napja. Bár a Slovan Bratislava 4-1-es győzelme a Ferencváros ellen az első alkalommal kiírt Bajnokok Ligája első fordulójában önmagában is elszomorító lett volna, sokkal keserűbb a szánk íze, amikor a meccs előtt és alatt a lelátón történtekre emlékszünk vissza. Arra, ahogy a szlovák biztonsági emberek és rohamrendőrök ok és indok nélkül, puszta szórakozásból verték agyba-főbe a magyar csapatot elkísérő szurkolókat. A harminc évvel ezelőtt történteket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével elevenítjük most fel, amikor a két csapat újra egymás ellen készül a legrangosabb európai kupasorozatban.

2022 július 20-án, szerdán Ferencváros-Slovan Bratislava mérkőzést rendeznek a Groupama Arénában a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában. A selejtezők első fordulóinak múlt heti visszavágója óta nincs olyan, a találkozót felvezető magyar cikk, amely ne foglalkozna a harminc évvel ezelőtt a Téglamezei Stadionban történtekkel.

A mai napig joggal szorul ökölbe minden magyar fociszurkoló (feltételezzük, hogy klubszimpátiától függetlenül) keze, a történtek felidézésekor. Nem túlzás azt állítani, hogy a pozsonyi eset az európai klubfutball egyik legsötétebb fejezete volt.

Az 1987 kora őszén, egy Real Madrid-Napoli BEK-meccsen fogant gondolatból megszülető Bajnokok Ligája 1992 őszére öltött testet, új korszakot nyitva a világ labdarúgásában. Az első kiírásra a régi Bajnokcsapatok Európa-kupájához hasonlóan csak az országok bajnokai nevezhettek, így 36 csapat állt rajthoz. Köztük természetesen a magyar bajnok, Ferencváros és a csehszlovák bajnok, Slovan Bratislava is.

A legjobb 16 közé jutásért rendezett július 15-i sorsoláson mindenféle földrajzi-politikai megkötés nélkül alakították ki a párokat. A sorsolás előtt két nappal Havasi Mihály, a Fradi akkori technikai vezetője a Nemzeti Sportnak a majdani ellenfélről csak annyit mondott, hogy jó lenne verhető csapatot kapni, és tovább lépni a második körbe.

A sorsolás másnapján megjelenő sportlap cikkének címe frappánsan fogalmazta meg a két csapat népszerűségét saját hazáhjában: Két Fradi egymás ellen, írták. Nyilasi Tibor, a Fradi edzője így értékelte a sorsolást:

Bár a tavalyi sorozatban a Sparta Praha bravúrosan szerepelt, s ez intő példa lehet a számunkra. Örülök, hogy idegenben kezdünk, és miért ne vehetnénk hasonlóan jó rajtot, mint a tavaly ősszel Szófiában?" - utalt vissza az egykori ezüstcipős csatárból lett edző a Levszki Szófia ellen sikerrel megvívott (4-1-re és 3-2-re nyerte a meccseket a Fradi) KEK-mérkőzésre.

Nyilasi Tibor a '90-es évek elején sikeredzőként tért vissza a Fradihoz Forrás: MTI

A játékosok optimisták voltak, Balogh Gábor és Balogh Tamás azt emelte ki, hogy milyen szerencsés volt a Fradi, hogy nem kiemelt ellenfelet kapott, hiszen összehozhatta volna a sors a Barcelonával, az AC Milannal, a (későbbi győztes) Marseille-jel, vagy a VfB Stuttgarttal is, míg Fodor Imre és Simon Tibor annak örült, hogy keveset kell utazni, így egész biztos, hogy sok szurkoló kíséri majd el a csapatot Pozsonyba.

A sportnapilap munkatársa, Zombori Sándor nem nagy kockázatot vállalva 50-50 százalékra tette a továbbjutási esélyeket, viszont megjegyezte, hogy

Az újságíró azonban mindezt csak futballvonatkozásban gondolta, a Slovan kellemetlen stílusával alátámasztva mondandóját, és fel sem merült, hogy a pályán kívül is összecsapásokra kell majd számítani. Illetve, lehet, hogy felmerült, de nyilván senki nem akart előre olajat önteni a tűzre.

Nem is volt rá szükség, mert a tűz lobogott magától is. A sorsolás után két nappal a kommunizmus és a Csehszlovák Népköztársaság 1989-es felszámolása óta a Cseh, illetve a Szlovák Köztársaság államszövetségeként működő Csehszlovákia kvázi hivatalosan is megszűnt, miután július 17-én a nacionalista miniszterelnök, Vladimir Meciar kihirdette Szlovákia függetlenségét. Az önálló szlovák állam megszületésére hivatalosan 1993. január 1-ig még várni kellett, azonban a nacionalista hergelés azonnal teljes fordulatszámon kezdett pörögni, aminek főként persze az ország déli részén, a Csallóközben élő magyarok látták a kárát.

De idehaza sem kellett messzire menni egy kis „szlovákozásért", jó páran voltak, akik nem tudtak/akartak megbékülni Szlovákia önállóságával. A 20. század megannyi keserves emléke rontotta a kapcsolatokat a trianoni döntéstől kezdve, a második bécsi döntésen át, a második világháborút követő lakosságcserékig és a magyar kisebbségek jogfosztásán át egészen a Bős-nagymarosi vízlépcső nemzetközi figyelmet kiváltó, éppen azokban a hónapokban leginkább eldurvuló ügyéig.

Nem csoda, hogy a mérkőzésre óriási volt az érdeklődés hazai és vendég részről is. A ferencvárosi szurkolóknak az IBUSZ is szervezett utazást, állóhelyre szóló jeggyel és ebéddel 1699, míg ülőhelyre szólóval 1800 forintba került a túra, de volt más utazási iroda is, amelyik meglátta a lehetőséget a mérkőzésben.

A Fradi végül 1500 jegyet kapott a találkozóra, de a meglehetősen lepusztult Téglamezei Stadionban (amelynek a helyén azóta az új szlovák nemzeti stadion áll)

a nézők mintegy negyede volt magyar, rengetegen mentek ki egyénileg, és nagyon sok felvidéki magyar is a vendég szektorokba vett jegyet a meccs napján.

A Fradi-drukkerek azokban az években meglehetősen ismertek voltak voltak, nem volt olyan külföldi túra, ahol nem csaptak volna össze az ellenfél drukkereivel vagy a rendőrökkel (rendszerint mindkettővel). A szlovák lapok tudósítása szerint Pozsonyba menet is „a Slovan otthonába vezető főutakon maroknyi kövek, üvegszilánkok, betört ablakok jelezték a Fradi-karaván valamennyi lépését". A szlovák rendőrök pedig a kelleténél is jobban igyekeztek tekintélyt parancsolni: már a meccs előtti napon lerohanták az Aranyhomok strand szállodájában lakó Fradi-drukkereket, és közülük 21-et őrizetbe vettek, majd kitoloncoltak.

Pozsony, 1992. szeptember 16. Szlovák rendőrök és kommandósok brutális módon támadtak rá szeptember 16-án a Slovan Bratislava-Ferencváros mérkőzésen a Ferencváros szurkolóira. A rendfenntartók már a mérkőzés vége előtt megkezdték a lelátó magyar szektorainak kiürítését, ahol egyébként előzőleg nem történt érdemleges rendbontás Forrás: MTI

Már a meccset megelőzően is volt jele a rendőri brutalitásnak: a stadionba vezető úton, illetve a találkozó előtt (még a tévés közvetítést megelőzően, így felvétel nem is készült róla) is rátámadtak a rendőrök a fradistákra.

A találkozón aztán a 60. perc környékén szabadultak el az indulatok, vagy inkább a szlovák kommandósok. A Slovan Pavol Gostic, és az előző idény cseh-szlovák bajnokságának gólkirálya, Peter Dubovsky két góljával 3-0-ra vezetett, amikor a kommandósok teljesen váratlanul és indokolatlanul megrohanták a vendég szektorokat, és ütöttek-vertek-rúgtak-gumibotoztak mindenkit, akit csak értek, tekintet nélkül arra, hogy az illető férfi, nő, öreg vagy fiatal.

„Alaposan ráijesztettek a zöld-fehér zászlókba burkolózó vendégdrukkerekre és a botrányt megelőzendő gumibottal, kézzel, lábbal, ki ahogy tudott, tette világossá a fiatalok számára, ki az úr a stadionban" – írta meglehetősen arcátlanul a másnapi szlovák sajtó. A mintegy 300 fős rendőri erő felvonultatását, és a magyar szektorokba való behatolásukat „a nagyobb botrányt megelőzendő" lépésként magyarázták.

Az „alapos ráijesztés" így nézett ki egy szurkoló szemszögéből: „Nem volt semmi okuk (betörni a szektorba). Már a stadion bejáratánál éreztük a rendőrökből áradó ellenszenvet. Egy szűk kapun egyesével engedtek át mindenkit, így meglehetősen türelmetlenül várakoztak az emberek, de nem történt baj. Az természetes, hogy a belépéskor mindenkit megmotoztak, de nehéz szavakba foglalni a rendőrök tekintetét, mozdulataikat, ahogy a gumibotokkal felénk nyúlkáltak, szóval minden gesztusukkal fenyegettek minket" – mondta egy drukker, aki egy olyan szektorban ült az egyik kapu mögött, ahol vegyesen voltak szlovák és magyar szurkolók, akik között semmilyen atrocitás nem történt.

"Talán ennek is köszönhetően a tányérsapkás rendőröket vagy katonákat, nem ismerem az ottani egyenruhákat, a parancsnokuk kivezényelte a szektorból.

Nézze, száznyolcvan magas vagyok és száz kiló, nem ijedek meg a saját árnyékomtól, de mentettem a bőrömet. Arra figyeltünk, hogy megússzuk. Szerencsénk volt. Bármilyen fórumon vállalom, hogy a kommandósoknak nem volt okuk erre a barbárságra, és felháborít, hogy a huszadik század végén, Európa közepén ilyesmi megtörténhet."

A játékosok is látták, hogy mi történik a Fradi-szurkolók szektorában, Lipcsei Péter még azt is felvetette, hogy levonuljanak a pályáról, ezt azonban Nyilasi Tibor határozottan megtiltotta.

Pozsony, 1992. szeptember 16. Szlovák rendőrök és kommandósok brutális módon támadtak rá szeptember 16-án a Slovan Bratislava-Ferencváros mérkőzésen a Ferencváros szurkolóira. A rendfenntartók már a mérkőzés vége előtt megkezdték a lelátó magyar szektorainak kiürítését, ahol egyébként előzőleg nem történt érdemleges rendbontás Forrás: MTI

A klub akkori elnöke, Szívós István, olimpiai bajnok vízilabdázó is a helyszínen nézte meg a mérkőzést, ami után így fogalmazott:

"Ha nem látom a két szememmel, amit a szlovák rendőrök műveltek, talán el sem hiszem. Pedig sportszerű meccs volt, de amit a kommandósok csináltak, az példátlan. Bűnözőkre kiképzett emberek lányokat, gyerekeket vertek és nem kíméltek senkit, aki magyarul beszélt. Hogy előre megtervezett akció volt-e, azt nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy a rohamosztagosokat
nem azért hívták, hogy meccset nézzenek. (...) A Slovan vezetőivel nem is találkoztam, ami felettébb furcsa. Ami Pozsonyban történt, az már túllép a sporton."

A klubvezetőnél is keményebben fogalmazott a végül 4-1-re elveszített találkozó lefújása után a Fradi edzője, Nyilasi Tibor:

Jól látszik a történtek súlya abból is, hogy mindkét országban a politika legmagasabb köréig jutott az ügy. Magyarországon a Pozsonyban történtekkel kezdődött a parlament hétfői ülése, Boross Péter akkori belügyminiszter még a magyar rendőrség felelősségét is felvetette, mondván "szakmai kérdésnek kezelte ezt az ügyet, mint minden más ügyet, és nem vette figyelembe, hogy bizonyos politikai ájer körüllengi mindezt, ahol a veszélyek lényegesen nagyobbak, és sajnálatos módon nagyobbak is lettek, mint az bebizonyosodott".

A történtek után volt olyan magyar politikus, aki a visszavágó lemondására kérte a Ferencvárost, amire nem került sor (a találkozó 0-0 lett az Üllői úton).

Az UEFA gerinctelenségért és kétszínűségért már akkoriban sem ment a szomszédba:

a Fradi óvását nem csupán elutasították, mondván a lelátón történtekre már 3-0-s hazai vezetésnél került sor, az tehát nem befolyásolta a végeredményt, de a rendező Slovanhoz hasonlóan a Fradit is megbüntették 15 ezer svájci frankra. A zöld-fehéreket azért, mert provokálták a rendőröket, a szlovákokat pedig az aránytalanul durva rendőri fellépés miatt.

Ha nem is lelátón történtek miatt kapott ki a Fradi, a történtek nagyon is hatással voltak a játékosokra, ezt erősítik meg a „pozsonyi csatát" átét egykori Fradi-játékos, Wukovics László szavai is:

"Természetesen ránk, játékosokra is hatással voltak a történtek. Nem azt mondom, hogy emiatt kaptunk ki 4-1-re, de a lelátón zajló „háború" nyilván rányomta a bélyegét a teljesítményünkre.

Sokkoló volt, még ma is beleborzong az ember az emlékekbe, annál is inkább, mert szülők, rokonok, barátok is ott ültek a lelátón." Köztük a csatár édesapja, aki elkerülte a gumibotokat, de határozottan állította, hogy ok nélkül rohantak rájuk a kommandósok.

A visszavágó előtt számos helyen lehetett olvasni, hogy kegyetlen bosszút fognak állni a Fradi-drukkerek az Üllői útra érkező szlovák szurkolókon (pedig ők nem sok mindenről tehettek), így nem csoda, hogy Slovan óva intette a drukkereit a budapesti utazástól. Végül egyetlen vendégdrukker jelent meg, egy 16 éves fiú, akit semmilyen bántódás nem ért.

A visszavágón a meccs végeredménye 0-0 lett, így a Fradi búcsúzott Bajnokok Ligájától.