Vágólapra másolva!
A Ferencváros szerdán este megsemmisítő 4-1-es verést mért a szlovák bajnok Slovan Bratislavára, és ezzel magabiztosan jutott tovább a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörébe. A szlovák csapat a budapesti 2-1-es győzelem után kicsit elbízta magát, miközben a Ferencváros pontosan azt tette, amit ígért: kijavította az első meccs hibáit, az első sípszótól az utolsóig koncentráltan játszott, és ezúttal kíméletlenül kihasználta a helyzeteit. A győzelemmel biztossá vált az őszi csoportkörös szereplés, már csak az a kérdés, hogy erre melyik európai kupasorozatban kerül majd sor.

Sokan nem hittek a szemüknek, amikor meglátták, hogy a mindenre felkészült szlovák rendőrök és rendezők mit találtak ki a Fradi-szurkolók elkülönítésére a Slovan elleni BL-selejtező visszavágóján. Az még rendben is volt - mert ez a szokás -, hogy teljesen elkülönített szektorba tették az 1100 magyar nézőt.

De az, hogy a fejük fölé "majomfogó" hálót, eléjük meg magas plexifalat építsenek, túlment a határon.

Ok, tudtuk (a szlovákok is tudták), hogy milyen előélete van ennek a meccsnek, az 1992-es szlovákiai rendőrattakra mindenki emlékezik. De a 21. században akkor sem láttunk még olyat, hogy egy meccset rendező eleve állatként kezelje a vendégszurkolókat. Márpedig elnézve ezt a fotót, csak ez juthatott az ember eszébe.

A plexifal mögé terelt Fradi-szurkolók Pozsonyban Fotó: Csudai Sándor - Origo

De vissza a Fradi-drukkerekhez, akik amúgy az egész meccsen példásan szurkoltak, s olykor még a plexi mögül is elnyomták a szlovák nézők hangját. Július 20-án húszezer Fradi-drukker hagyta el keserű szájízzel a Groupama Arénát, ahol hiába vezetett a magyar bajnok a 70. percben 1-0-ra, és játszott jobban egészen a 80. percig, de elég volt egy öt perces kihagyás, és fordított a Slovan.

Bosszantó volt, mert nem a jobb csapat nyert, és úgy várta a Fradi a visszavágót, hogy a Slovan volt nyeregben, és sokan hajlamosak voltak leírni a Ferencváros esélyeit.

Holott a helyzetek a Groupama Arénában is megvoltak, annyira, hogy még az utolsó pillanatban is lőtt egy kapufát a Fradi. Ha az a lehetőség ki is maradt, azt azért megmutatta, hogy a tartással és a küzdőszellemmel nincs gond – és éppen ezek azok a tulajonságok, amelyekre nagy szükség volt Pozsonyban.

„Megvannak a megfelelő játékosaink a továbbjutás kiharcolásához" – mondta Sztanyiszlav Csercseszov, a Fradi edzője a meccs előtti sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy számára azért a Slovan a párharc esélyese.

Nem könnyű Sztanyiszla Csercseszov gondolataiba látni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hogy igaza volt-e Vladimir Weissnek, az orosz szakemberrel baráti viszonyt ápoló Slovan-edzőnek, amikor azt mondta, hogy ismeri egykori mesterét, és tudja, hogy csak altatni próbál?

A visszavágót látva kijelenthető, hogy igen.

Csercseszov két helyen változtatott az odavágóhoz képest: Henry Wingo és Adnan Kovacevic helyett Botka Endre és a Fradiban először kezdő Mats Knoestner került be a kezdőbe. Szlovák kollégája még ennyit sem variált, Vladimir Weiss csak a sérüléssel bajlódó fiát hagyta ki a Pesten győztes csapatból, helyett a grúz Csakvetadze kapott bizalmat.

A mérkőzés aztán a Fradi-drukkerek legszebb álmait is megvalósította. A Fradi még az egy héttel korábban látottnál is sokkal jobban játszott, még nagyobb volt az akarás, és jó volt látni azt a jó értelemben vett agressziót, amivel

belementek a párharcokba, jelezve az ellenfélnek, hogy ezúttal egy sokkal keményebb párharcra számítsanak.

Aissa Laidouni, a Fradi egyik legfontosabb (és legjobb?) játékosa ennek szellemében már a 4. percben sárga lapot kapott, de sem ő, sem a többiek nem féltek belemenni a kemény szituációkba, vagy elkövetni egy-egy olyan kisebb-nagyobb faultot, amivel megakadályozhatják, hogy a Slovan megtalálja a játék ritmusát.

Aissal Laidouni egy gyönyörű góllal koronázta meg az egyébként is nagyszerű 90 perces teljesítményét Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első nagyobb helyzet, egy felső lécen csattanó lövés ugyan a Slované volt, de aztán Franck Boli majd Kristoffer Zachariassen révén a Fradi a 20. és a 30. percben is betalált, és úgy mehetett szünetre, hogy továbbjutásra állt.

A csapatot csak messziről figyelők számára Csercseszov egy mogorva őrmesternek tűnik, de a meccs utáni sajtótájékoztatón két válaszából is kiderült, hogy nagyon ért a játékosai nyelvén. Elárulta, hoga az első meccs után mindenkivel elbeszélgetett, a korán lecserélt Franck Bolival különösen sokat, és megnyugtatta az elelfántcsontparti csatárt, hogy jönni fog az a gól. És lám, jött is.

A pozsonyi meccs szünetében pedig a néha kissé túl heves Laidouni fejében kellett rendet tenni, nehogy kiállítsák második sárga lappal.

Szerencsére hallgatnak rá a játékosok.

Ennek aztán az lett az eredménye, hogy a Fradi a második félidőt is teljes mértékben kontrollálta, a Slovannak ezúttal hiába volt meg ismét a jó tíz perce, a szerdai Fradi ellen az édes kevés volt.

Az történt a pályán, amit a Fradi akart Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar bajnok ezúttal nem egyrészt nem roggyant meg a kapott gól után - boksznyelven szólva, még rá sem kellett számolni a Fradira, lábon kihordta az ütést -, illetve nem tékozolt el annyi helyzetet, mint a Groupama Arénában tette. Ennek tudható be, hogy mérkőzés utolsó perceiben két újabb góllal fölényessé, mondhatni kiütésessé tette a sikert. A Ferencváros egy 4-1-es pozsonyi győzelemmel vágott vissza az 1992 szeptemberében elszenvedett rendőrterrorért, amikor a szlovák kommandósok által a lelátón véresre vert magyar drukkerek előtt 4-1-re kikapott a zöld-fehér csapat.

"Ami 30 éve történt, az ma már történelem, egy másik évszázadot írunk, mi már a 21. századra, a ma esti meccsre készültünk. Persze örülök, hogy revansot tudtunk venni, és együtt örülhettünk a győzelemnek a szurkolóinkkal" - mondta a lefújás után Csercseszov, de azért ő is érezte, hogy

ezt a történetet csak itt és így lehetett valóban végleg lezárni.

A Slovan edzőjéhez hasonló megtört embert ritkán látni egy sportesemény sajtótájékoztatóján. Vladimir Weiss teljes mértékben magára vállalta a felelősséget. Szinte minden mondatát azzal fejezte be, hogy

Weiss elismerte, hogy a Fradi ezen a szerda estén jobban játszott és jobb csapat volt, mint a Slovan. A Ferencváros első magyar csapatként jutott tovább a BEK/BL-kiírásban úgy, hogy egy vesztes hazai mérkőzés után fordította meg a párharcot. És ugyancsak első magyar csapatként lesz ott sorozatban negyedszer is egy európai kupa főtábláján: 2019-ben és 2021-ben az Európa-liga, 2020-ban a Bajnokok Ligája volt a végállomás, most pedig a Konferencia-ligával együtt bármelyik lehet még.

Jöhet bárki, ez a Fradi megint nagyon együtt van Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az már biztos, hogy a Fradira a svájci bajnok FC Zürichet nem kis meglepetésre búcsúztató (a hazai 3-2 után 2-2-es döntetlen idegenben) azeri Qarabag vár a selejtező 3. fordulójában. Az első meccset augusztus 2-án rendezik Bakuban, a visszavágót egy héttel később Budapesten. A play-off sorsolását pedig ugyancsak augusztus 2-án rendezik Nyonban. A Fradi már biztosan főtáblás lesz valamelyik európai kupában! Ha hátralévő mindként selejtezős párharcát megnyeri, akkor irány a BL, ha csak a másodikat, akkor az EL, ha pedig egyiket sem (de ilyenre ne is gondoljunk), akkor a Konferncia-liga vár Botka Endréékre.

Eredmény, BL-selejtező, 2. forduló, visszavágó:
Slovan Bratislava - Ferncváros 1-4 (0-2)
Pozsony, Tehelné pole, 21 500 néző
v.: Marco Di Bello (olasz)
Ferencváros: Dibusz - Botka, S. Mmaee, Knoester, Civic - Laidouni, Esiti, Zachariassen - Tokmac (Thelander 90+2.), Boli (Vécsei B. 63.), A. Traoré
Slovan Bratislava: Chovan – Medvedev (Green 14.), Kasia, Abena, De Marco – Barszegjan, Kucka (Holman 90+2.), Kankava (Agbo 90+2.), Pauschek (Weiss 87.), Csakvetadze – Szaponjics (Csavrics 87.)
gól: De Marco 70., ill. Boli 20., Zachariassen 30., Traoré 88., Laidouni 90+4.
Továbbjutott: Ferencváros 5-3-as összesítéssel.