Ronaldo annyit ivott, hogy még az újságíróktól is sört kunyerált

57626064 Horizontal
Brazil's Ronaldo Nazario takes some rest to drink water during a training in Konigstein, Germany, 15 June 2006. Under-pressure Brazilian striker Ronaldo insisted on Thursday that his World Cup campaign will not be derailed by his latest worrying health scare. AFP PHOTO / ANTONIO SCORZA (Photo by ANTONIO SCORZA / AFP)
Vágólapra másolva!
Legutóbb három olyan futballista sorsát idéztük fel, akik az alkohol rabjai lettek, de ők azok a szerencsések, akiknek sikerült felülkerekedniük a függőségen. Sorozatunk harmadik részében a kétszeres aranylabdás Ronaldo Luís Nazário de Lima történetét idézzük fel, aki annyira szeretett inni, hogy az újságíróknak csak akkor adott interjút, ha meghívták inni, sokszor pedig még edzés közben is a sört kortyolta, amit kólásüvegben rejtegetett. 

Az igazi Ronaldo egyfolytában sört koldult az újságíróktól

A kétszeres aranylabdás Ronaldo Luís Nazário de Lima, vagy ahogy csak José Mourinho nevezi "az igazi Ronaldo" híres volt arról, hogy nem vetette meg az életet. A brazil sztárjátékos rendszeres vendég volt az éjszakai klubokban, és híres volt arról, hogy rengeteg nőt meghódított. A legendás csatár az alkoholt sem vetette meg, de ez ritkán érződött a teljesítményén, így nyilván nem is kapott nagy teret a sajtóban. Ronaldo 17 éves volt, amikor a holland PSV Eindhoven 5 és fél millió euróért leigazolta a Cruzeiro csapatától. A brazil tinédzsert akkor még rövid pórázon fogták, ugyanis vele tartott Hollandiába a barátnője és az édesanyja is. Ronaldo így csak stikában ihatott, többnyire azzal szórakozott, hogy az újságíróktól kunyerált sört.

- mondta Ronaldo gyerekkori edzője, aki a San Cristovan csapatánál dolgozott együtt a későbbi Fenoménnal.

Ronaldót már tinédzserként is elképesztő érdeklődés övezte Forrás: AFP/Antonio Scorza

Ronaldo az első eindhoveni szezonjában 36 meccsen 35 gólt lőtt, és azonnal a bajnokság egyik legnagyobb sztárja lett, így nem csoda, hogy sorban álltak az újságírók, hogy interjút készíthessenek vele. Ronaldo azzal szórakozott, hogy csak sörért cserébe egyezett bele egy interjúba, az édesanyjának pedig nem kellett hazudnia, csak annyit kellett mondania, hogy munkaügyben találkozik egy újságíróval.

„A beszélgetéseink mindig egy bárban zajlottak. Én engedelmesen elvonultam sörért, tudván, hogy Ronaldo anélkül nem fog beszélni. Rendszerint ekkor kezdődött az előadás:

- idézte fel a Ronaldóval való eszmecseréit a holland Robin van Alst.

Milánóban csak neki engedte meg az edző, hogy kólázzon

Ronaldo életében akkor kezdődött a valódi ivászat, amikor 1997 nyarán a Barcelonától az olasz Internazionale csapatához igazolt. Az akkor 21 éves brazil sztár ugyanis Milánóba már az édesanyja nélkül érkezett, az éjszakáit pedig az olasz válogatott Christian Vierivel töltötte, akivel többnyire hajnali négyig itták a vodkát és Caipirinhát különféle éjszakai mulatókban.

Bobby Robson és Ronaldo miután a Barcelona megnyerte az 1997-es KEK-döntőt Forrás: AFP/Gerard Cerles

„Az Interben Ronaldóval olyan portyákat csináltunk éjszakánként, hogy mindenki ránk irigykedett"

– emlékezett vissza Vieri az önéletrajzi könyvében.

Ronaldónak és Vierinek az volt a megszokott szeánsza, hogy este tíz óra környékén hölgyekkel körülvéve elindultak a milánói Victor Hugo utcai Cracco étterembe, megvacsoráztak, megittak pár aperitifet, majd bejárták az éjszakai klubokat.

Ronaldo gyakran megivott mindent, amit elétettek, könnyedén keverte az italokat, csak néha jutott eszébe, hogy nem kell mindent egymás után meginni.

- mondta Vampeta, a korábbi brazil válogatott középpályás, aki testközelből láthatta Ronaldo tivornyáit.

Ronaldóért megőrültek az emberek Milánóban Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Gepa/Daniel Raunig

Vieri és Ronaldo többnyire hajnalig buliztak, majd pár óra alvás után beestek egy kávézóba, és próbáltak felfrissülni a reggeli edzés előtt. Ronaldo állítólag olyan volt, mintha a bulikból nyert volna energiát, és ebből élt aztán másnap estig. Vierinek azonban nem ment ennyire könnyen a józanodás.

„A reggel mindig rémálom volt. Elakadt a lélegzetem, és fájt a gyomrom. Ronaldo pedig ivott egy cappuccinót és nevetett rajtam"

- emlékezett vissza Vieri.

A brazil hamar rájött, hogy jó buli a bárokban és klubokban iszogatni, de még ennél is jobb edzés után azonnal felfrissülni egy sörtől. Ronaldo akkoriban a földkerekség legjobb futballistájának számított, így többhetes nyaggatás után kiharcolta Luigi Simoni vezetőedzőnél, hogy a csapatban egyedüliként kólát ihasson.

A brazil támadó imádta a kólát, állandóan azt akart inni - nap közben, a meccsek szünetében, de még edzés közben is. Ronaldo a különengedélyt követően nyugodtan sétálgathatott az Inter edzőközpontjában kólásüveggel a kezében, a turpisság viszont az volt, hogy az üvegben nem kóla volt, hanem barna sör.

- vallotta be Ronaldo a Folha de S. Paulo című brazil lapnak adott interjújában és azt is elárulta, hogy ugyanezt a trükköt alkalmazta minden tavasszal a riói karneválon, hogy átverje az újságírókat.

Ronaldo az első szezonjában UEFA-Kupa-győztes lett az Interrel Forrás: AFP/Jack Guez

A 90-es években teljesen más volt a futball Olaszországban. A klubelnököket nem érdekelte, hogy mit csinál a csapat legnagyobb sztárja, csak azzal foglalkoztak, hogy minél több gólt szerezzen. Ronaldo és az Inter elnöke, Massimo Moratti is tökéletesen megértették egymást. Moratti is megmondta Ronaldónak, hogy nyugodtan szórakozzon a hölgyekkel, csak aztán a meccseken is találjon be minél többször.

Ronaldót csak Mircea Lucescu, az Inter később edzője próbálta betörni. A román szakember több hónapig moralizált, de mindhiába:

– mondta a korábbi UEFA-kupa győztes edző.

Az interes korszakában Ronaldo elkezdte gyűjteni a borokat. Massimo Moratti az 1998-as UEFA-kupa-döntőben szerzett gólja miatt ajándékozta meg, II. János Pál Pápa pedig akkor ajándékozta meg, amikor 2002 nyarán a Real Madridhoz igazolt.

A borosüvegek annyira felhalmozódtak Ronaldónál, hogy a tágas legénylakását egy külön tárolóhelyiséggel szerelte fel. Ott tartotta a különleges alkalmakra tartogatott palackokat, miközben egyáltalán nem értett a borokhoz.

2000 nyarán a brazil Vampeta az Interhez igazolt. Ronaldo barátja kezdetben szállodában lakott, de a Fenomén egy sérülése miatt Brazíliába repült kezelésre, így beengedte a honfitársát a lakásába.

Vampeta egy este Robbie Keane-nel, az Inter ír válogatott támadójával vacsorázott egy közeli étteremben, majd zárás után átmentek Ronaldo lakásába, ahol a borospincéből kortyolgatni kezdtek anélkül, hogy tudták volna, melyik mennyibe került. Az egyik este aztán Vampeta egy különösen értékes példányt fogyasztott el.

„A francba, ki itta meg ezt az üveget?" - kérdezte Ronaldo, amikor pár nap múlva visszatért. „Én és Robbie. Ki más?" - "A pápától kaptam azt a bort!" "Ó, bocsánat. De nem volt túl jó. Olyan íze van, mint az ecetnek" - idézte fel az esetet Vampeta.

Madridban sörszökőkutat rendelt a születésnapjára

A 2002-es világbajnokság ideje alatt Luiz Felipe Scolari, a brazil válogatott szövetségi kapitánya a torna idejére betiltotta a bulizást, és még azt sem engedte meg a játékosoknak, hogy edzés közben levegyék a sípcsontvédőiket. Azt nem tudni, hogy a vasszigornak köszönhető-e, de a brazilok végül megnyerték a világbajnokságot, Ronaldót pedig 45 millió euróért leigazolta a Real Madrid.

Roberto Carlos és Ronaldo a madridi éjszakák császarai volatk Forrás: AFP/Jimin Lai

Christian Vieri Milánóban maradt, így Ronaldo új ivócimborája a szintén bohém Roberto Carlos lett, akivel már 1994 óta szobatársak voltak a brazil válogatott edzőtáborában, és persze korábban rengeteg bulit megéltek együtt.

„Több éjszakát töltöttem Ronaldóval, mint a feleségemmel"

– viccelődött a Real Madrid nagyköveteként dolgozó Roberto Carlos, aki azért jobban szeretett nőkkel éjszakázni, ugyanis eddig kilenc gyereket sikerült összehoznia.

Ronaldo a 27. születésnapjára a Real Madrid teljes keretét meghívta a La Moraleja luxusnegyedben lévő villájába. A pincérek pezsgős poharakat lóbáltak a gondozott gyepen, de a madridi játékosok egy óriási sörszökőkút körül tolongtak.

A brazil sztár nyaranta nem erőltette a futballt, de az ivással sosem állt le. Minden nyáron felszedett egy szupermodellt, és Ibiza luxusüdülőhelyein rejtőzött el a riporterek elől. Egyszer egy ilyen strandon tévedt el Peter Crouch, a korábbi angol válogatott támadó, aki váratlanul megpillantotta a Fenomént.

Reméltem, hogy azt fogja mondani: Ó, te vagy Crouch! De fogalma sem volt, ki vagyok. Elkészült a közös kép, majd elsétáltam, fogalma sem volt róla, hogy futballista vagyok" - idézte fel a történetet a Liverpool egykori sztárjátékosa.

Crouch jelenleg szakértőként dolgozik és írt egy remek könyvet "Hogyan legyél igazi focista" címmel Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Akkoriban a Real Madridnál gyakran cserélődtek az edzők. Ronaldo a legjobban Vicente del Bosquével jött ki, a remekül szót értett a sztárokkal. A legendás mester idejében az éjjeli tivornyák miatt csak 17.30-kor kezdődtek az edzések, míg a 2004 nyarán kinevezett José Antonio Camacho nem volt ilyen megértő a sztárokkal. Ő előbb délelőtt fél 11-re, majd reggel 7-re tette át az edzéseket, így a játékosok fellázadtak ellene, aminek az lett a vége, hogy hat meccs után kirúgták a Real Madridtól.

2005 januárjában a brazil Vanderlei Luxemburgo lett a Real Madrid edzője. A klubnál úgy gondolták, hogy a hazájában sikeres brazil szakember remek választás lesz, de Ronaldóéknak vele is gondjai akadtak, Luxemburgo ugyanis nem tolerálta az alkoholfogyasztást.

Egy napon az értetlenkedő Roberto Carlos besétált az öltözőbe és így szólt:

„Tényleg ezt fogjuk csinálni?" "Nyugodj meg" - válaszolta Ronaldo. - Van egy ötletem."

A bor és a sör ezt követően eltűnt, de a játékosok valamiért hirtelen beleszerettek a az üdítökbe.

Ronaldo a madridi pályafutása végén már rengetegszer volt sérült, és már a gólokat sem termelte üzemi szinten.

Ráadásul az állandó bulizás és a pajzsmirigy-betegsége miatt 96 kilóra hízott, miközben a versenysúlya 88 kiló volt.

Fabio Capello, a Real Madrid 2006 nyarán kinevezett edzője betiltotta az alkoholt, de Ronaldo, Roberto Carlos és Robinho nem hallgatott senkire, és továbbra is együtt buliztak titokban. Később Predrag Mijatovic sportigazgató elismerte, hogy Ronaldo és Robinho rendszeresen súlyos másnapossággal érkezett a valdebebasi edzőközpontba.

Capello nem tolerálta a brazil sztárjátékosok viselkedését Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Ezek után nem meglepő, hogy Capello már a téli átigazolási időszakban kérte a klubvezetést, hogy adják el Ronaldót, hogy ezzel is megmentse az akkor igazolt 18 éves Marcelót a Fenomén befolyásától.

- nyilatkozta Capello, akinek a csapata ezt követően ledolgozta a kilencpontos hátrányát és végül megnyerte a spanyol bajnokságot.

Ronaldo 30 évesen tért vissza Milánóba, de a féktelen életmódja miatt úgy tekintettek rá, mint a mérgezés szimbólumára.

2007 nyarán az AC Milan leigazolta a brazil szupertehetséget, a 18 éves Alexandre Patót, aki azonnal bekerült az öltözőben a két brazil szupersztár közé.

- nyilatkozta Pato, aki a sorozatos sérülései miatt nem tudta befutni azt a pályát, amit jósoltak neki.

Pato és Ronaldo az AC Milan csapatában Forrás: AFP/Damien Meyer

Ronaldo 2009-ben még visszatért Brazíliába, ahol a Corinthians csapatával még Brazil Kupa-győztes lett, majd 2011. február 14-én bejelentette visszavonulását.

A visszavonult játékosok az utolsó sajtótájékoztatójukon többnyire visszaemlékeznek a legjobb pillanataikra, szép szavakat mondanak a korábbi csapattársaikról, edzőikről és a szurkolókról, de Ronaldo akkor is az alkoholról beszélt.

„Teljesen nyugodt vagyok, mert most azt csinálok, amit akarok. Néhány nap múlva megyek a karneválra.

Végre nem kell bujkálnom. Élvezni fogom a kedvenc sörömet, végre nem kell majd üdítős dobozba rejtegetni."