Vágólapra másolva!
Sajtóhírek szerint az UEFA húsz futballklub számláit vizsgálja át, mert a 2020/2021-es szezonban nem tartották be a szövetség által megkövetelt gazdasági Fair Play szabályait. 10 csapat számíthat büntetésre, a Barcelona és a Juventus különösen nagy bajba kerülhet.

Az m4sport.hu megírta, hogy az angol The Times értesülései szerint az UEFA húsz csapat ellen indított vizsgálatot, amiért vétettek a gazdasági Fair Play szabályai ellen. Az angol lap hat topklubot külön meg is nevezett, amelyek számíthatnak az európai szövetség szankcióira. Az érintett klubok a PSG, a Marseille, az Inter, a Roma, a Juventus és a Barcelona.

Utóbbi kettő esetében úgy fogalmaz a The Times, hogy a szervezet teljes jogi eljárást indított az olasz és a katalán klub ellen, ahogyan a Real Madridot is külön vizsgálják az Európai Szuperliga-ügy miatt. A

Juve és a Barca esetében szigorú büntetésről szólnak a hírek, még annak a veszélye is fennáll, hogy kizárhatják őket a nemzetközi kupákból.

Joan Laporta 2021-ben vette át ismételten a Barcelona irányítását, így a vizsgálatok még ez előző, Josep Bartomeu által irányított elnökség tetteit ellenőrzik, de ezt az UEFA természetesen nem veheti figyelembe. Az új elnök minden eszközt igyekszik megragadni annak érdekében, hogy a Bartomeu-korszakban felhalmozott több mint egymilliárd eurós adósságot csökkentse, ezért az eljárás újra nehéz helyzetbe sodorhatja a klubot.

Nehéz helyzetbe kerülhet Lewandowski és a Barcelona Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Az Európai Labdarúgó Szövetség 2023-tól új rendszert vezetne be, amely szerint a klubok a bevételeknek csak bizonyos százalékát költhetik a futballisták fizetésére,

az átigazolásokra és az ügynökök díjazására. A szövetség lépcsőzetesen léptetné érvénybe az új szabályokat, 2023-ban a felső határ 90%, 2024-ben 80%, 2025-ben már csak 70 % lenne.

A klubok pénzügyeit az év során különböző időpontokban szúrópróba szerűen fogják ellenőrzni, amíg európai versenykiírásokban szerepelnek.

A francia L'Équipe is beszámolt az UEFA vizsgálatairól, külön kiemelve a PSG-t érintő helyzetet. A párizsi sztárcsapat az elmúlt évben nem teljesítette a gazdasági Fair Play szabályait, ezért az európai labdarúgás legnagyobb szervezete információi szerint hároméves határidőt ad a klubnak ahhoz, hogy a kiadásait a bevételeihez igazítsa.