Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csütörtök este sorsolta ki a Bajnokok Ligája 2022-2023-as szezonjának csoportkörét.

A Bajnokok Ligája főtáblájára ezúttal is 32 csapat jutott, négy kalapba osztották a sorsolás előtt a résztvevőket. Akárcsak tavaly, most is az első kalapba a címvédő, az Európa-liga győztese és a hat legerősebb bajnokság győztese került.

Az első kalapban volt a Real Madrid (spanyol), az Eintracht Frankfurt (német), a Manchester City (angol), az AC Milan (olasz), a Bayern München (német), a Paris Saint-Germain (francia), az FC Porto (portugál) és az Ajax (holland). Míg a második kalapba került a Liverpool (angol), a Chelsea (angol), a Barcelona (spanyol), a Juventus (olasz), az Atlético Madrid (spanyol), a Sevilla (spanyol), a Lipcse (német) és a Tottenham (angol).

A harmadik kalapban olyan csapatok szerepeltek, mint a Borussia Dortmund (német), a Red Bull Salzburg (osztrák), a Sahtar Donyeck (ukrán), az Inter (olasz), a Napoli (olasz), a Benfica (portugál), valamint a Sporting (portugál) és a Bayer Leverkusen (német). A negyedik kalapba pedig az Olympique Marseille (francia), a Club Brugge (belga), a Celtic (skót), a Viktoria Plzen (cseh), Makkabi Haifa (izraeli), a Köbenhavn (dán), a Rangers (skót) és a Dinamo Zagreb (horvát) került.

Robert Lewandowski visszatér Münchenbe Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Adria Puig

A sorsolásban a szokásos résztvevő, azaz Giorgio Marchetti mellett ezúttal a Manchester City korábbi klasszisa, Yaya Touré és Hamit Altintop, a 2010-es Puskás-díj győztese segédkezett. Először az első, legvégül pedig a negyedik kalap csapatait sorolták csoportokba a már megszokott módon, vagyis azonos országbeli csapatok nem kerülhettek ugyanabba a négyesbe. Ezt követően így alakultak a kvartettek:

A csoport: Ajax, Liverpool, Napoli, Rangers

B csoport: FC Porto, Atlético Madrid, Bayer Leverkusen, Club Brugge

C csoport: Bayern München, Barcelona, Internazionale, Viktoria Plzen

D csoport: Eintracht Frankfurt, Tottenham, Sporting, Marseille

E csoport: AC Milan, Chelsea, Salzburg, Dinamo Zagreb

F csoport: Real Madrid, Lipcse, Sahtar Donyeck, Celtic

G csoport: Manchester City, Sevilla, Dortmund, Köbenhavn

H csoport: PSG, Juventus, Benfica, Makkabi Haifa

A legkeményebb cspoportnak a C ígérkezik, ahol amellett, hogy a nyáron a Bayern Münchentől a Barcelonához szerződött Robert Lewandowski ellenfélként térhet vissza az Allianz Arénába, a katalán és a bajor sztárcsapatnak az olasz Internazionaléval is meg kell küzdenie a továbbjutásért.

A négyes első két helyezettje tavasszal a nyolcaddöntőben folytatja szereplését, a csoportharmadikak az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába kerülnek át. A csoportkör első mérkőzéseit szeptember 6-án rendezik.

Arrigo Sacchi, Alexia Putellas Karim Benzema és Carlo Ancelotti kapott díjat az eseményen Forrás: AFP/Ozan Kose

A gálán díjazták az előző szezon legjobbjait is. Elsőként Arrigo Sacchi, az olasz labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya és az AC Milan egykori sikeredzője kapta meg az UEFA elnöki-díját.

Az év játékosa címet a Bajnokok Ligája-győztes és spanyol bajnok Real Madrid francia csatára, Karim Benzema érdemelte ki.

A legjobb edzőt is a Real Madrid adta, az olasz Carlo Ancelotti kapta az elismerést.

A nőknél a tavalyi évhez hasonlóan a spanyol Alexia Putellas lett a legjobb játékos, aki BL-döntőbe jutott a Barcelonával, az Európa-bajnokságról viszont sérülés miatt lemaradt. Az edzők közül az Eb-győztes angolok szövetségi kapitánya, Sarina Wiegman vehette át díjat.