"Irtózatosan erős csoportba kerültünk" - így értékeltek a Fradi El-riválisai

fbl Horizontal, AS MOanco
Monaco's players react at the end of the French L1 football match between AS Monaco and Stade Rennais F.C. at the Louis II Stadium in Monaco on August 13, 2022. (Photo by Valery HACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
Isztambulban sorsolták ki a labdarúgó Európa-liga csoportkörét, az európai kupaporondon versenyben maradó egyetlen magyar csapat, a Ferencváros a H-csoport négyesébe került, amelyben a szerb Crvena zvezda, a francia Monaco és a török Trabzonspor lesz az ellenfele – nézzük, hogyan látják az esélyeket a magyar bajnok ellenfelei.

Crvena zvezda

"Nehezebb nem lehetett volna" – ezzel a címmel közölte a szerb Blic hírportál az Európa-liga sorsolásáról készült tudósítását, amelyből kiderült, hogy a szerb Szuperliga címvédője és listavezetője, a belgrádi Crvena zvezda a H-csoportban a Ferencvárossal, a Monacóval és a Trabzonnal került egy csoportba - írja az nso.hu.

A sorsolás után az Arena Sport csatornának Mitar Mrkela, a Crvena zvezda sportigazgatója nyilatkozott, aki kiemelte, hogy nagyon erős csoportba kerültek, és a leendőbeli ellenfelek közül egyiket sem szabad lebecsülniük.

„Irtózatosan erős csoportba kerültünk, talán egyes kalapokból gyengébb ellenfelet is kaphattunk volna.

A Ferencváros, a Monaco és a Trabzon is attraktív együttes. A célunk ugyanaz, mint az előző években, ami azt jelenti, hogy tovább szeretnénk jutni a csoportból, hogy ott legyünk a nyolcaddöntőben vagy a legjobb harminckettő között. Az előző három kupaszereplésünket siker kísérte, remélem, ezúttal is így lesz – mondta Mrkela, aki szerint nagyon nehéz megítélni, hogy melyik csapat a kvartett nagy esélyese. – A Monaco erős bajnokságból érkezik, mindig jó játékosok alkotják a csapatot. A Ferencváros megnyerte a magyar bajnokságot, az együttes formája felfelé ível. A Trabzon sok pénzt fektetett be, török bajnokságot nyert, és bár a Bajnokok Ligája csoportköréről álmodott, ez nem jött neki össze, de erős ellenfél lesz, kiváló szurkolótáborral."

A sportigazgató kitért arra is, hogy a Crvena zvezdánál mindenki abban bízott, hogy a legerősebb európai kupasorozatban versenyeznek majd ősszel, azonban egy 90. percben esett szerencsétlen öngól szertefoszlotta az álmaikat, és helyettük az izraeli Maccabi Haifa jutott a BL-csoportkörbe.

„Nagyon nehéz volt feldolgozni a történteket, de az élet megy tovább, s egy újabb európai kupasorozat csoportköre vár ránk, azonban most a legfontosabb, hogy megnyerjük a Javor elleni bajnoki találkozónkat."

Nem sokkal a sorsolás után lemondott a csapat vezetőedzője, a legendás Dejan Sztankovics.

A legendás Dragan Dzsajics szerint erős ellenfél a Ferencváros is.

A legutóbbi öt szerb bajnokságot egyaránt megnyerő belgrádi klub a harmadik fordulóban kapcsolódott be a Bajnokok Ligája-selejtezőbe, amelyben az örmény Pjunyikon 7–0-s összesítéssel lépett túl. A rájátszásban az izraeli Maccabi Haifa ellen jó esélye volt a BL-csoportkörbe jutni, a hazai pályán játszott visszavágó utolsó percében Milan Pavkov öngóljával drámai módon mégis kiesett az Európa-ligába. A játékoskeret becsült piaci értéke 55.87 millió euró, a legtöbbre (nyolcmillió euró) Mirko Ivanicsot taksálják. A 28 éves montenegrói támadó középpályás három és fél éve erősíti a csapatot, a 2022-2023-as idényben nyolc tétmérkőzésen három gólnál és kilenc gólpassznál jár.

Monaco

A francia csapat honlapja a sorsolás előtt a Manchester Unitedet, a Betist és a belga bajnok Saint-Gilloise-t nem szerette volna kapni ellenfélként, könnyűnek tartott volna egy Monaco, Crvena zvezda, Bodö/Glimt, AEK Larcana négyest. Nos, a szerb csapatot sikerrel „kérték" magunknak, a másik két csapat kapcsán azt emeli ki a Monaco honlapja, hogy a szerb mellett a török és a magyar bajnokkal is meg kell vívniuk, ráadásul csak az első hely ér azonnali továbbjutást, a második helyezett csapatnak rájátszást kell vívnia egy Bajnokok Ligájából érkező csoportharmadikkal.

„Első pillantásra nem biztos, hogy a legnagyobb nevekkel találkozunk majd, de

Fiatal játékosaink számára ez fontos tapasztalatszerzési lehetőség, egyben igazi kihívás is számukra. A célunk, hogy minél többször nyerjünk az El-ben, és megpróbáljunk továbbjutni. Az az érzésünk, hogy a csapatunk jobb, mint az előző idényben, minden poszton nagy a verseny, de ez kell ahhoz, hogy mindhárom sorozatban versenyképesek legyünk" – nyilatkozta Paul Mitchell, az AS Monaco sportigazgatója.

Megszólalt a Monaco mestere, Philippe Clement is, aki szerint a Ferencváros nagy múltú klub, de csak egy játékosát ismerti, a francia Xavier Mercier-t, aki a Cercle Bruges-ben is szerepelt (Clement korábban Belgiumban dolgozott).

„Forró hangulatú stadionok várnak ránk, remek hangulattal. Ez egy igen érdekes csoport, tapasztalt, az európai kupákban rutint szerzett csapatokkal.

Nem lesznek könnyű mérkőzéseink, főleg idegenben nem" – mondta a vezetőedző.

A 2021-2022-es francia élvonal harmadik helyén végzett, így a Crvena zvezdához hasonlóan a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében kezdte európai kupaszereplését. A holland PSV ellen végletekig kiélezett párharcban, hosszabbításban maradt alul, ezt követően került egyenes ágon az Európa-liga csoportkörébe. A keret becsült piaci értéke 363.8 millió euró, amely magasan meghaladja a csoportriválisokét, és bár a játékosok között nem találni olyan szupersztárt, mint amilyen legutóbb Kylian Mbappé volt, a kapuban Alexander Nübellel, a mezőnyben többek között Minamino Takumival és Wissam Ben Yedderrel kell szembenézni.

Trabzonspor

A török Trabzonspor Twitter-oldala egészen biztos benne, hogy ez lesz az El legszórakoztatóbb csoportja, és udvariasan sok sikert kívánt a riválisainak. Török lapok kiemelték, hogy Gera Zoltán is szerepelt a sorsoláson, de leginkább azzal foglalkoznak, hogy mégiscsak lehetnek vendégdrukkerek a vasárnapi Trabzon-Galatasaray rangadón.

A fanatik.tr idézi a Trabzonspor elnökét, Ahmet Agaoglut, aki nagyon szomorú a BL-kiesés miatt, és most inkább a G-csoportba szeretett volna kerülni. Agaoglu szerint el kell gondolkodni azon, hogy a török csapatok rossz szereplése miatt az UEFA többre taksálja a sorsoláskor a szerb bajnokságot, mint a törököt, de az elnök szerint a Trabzon simán továbbjuthat a Crvena Zvezda előtt. Egyben elismerte a saját felelősségét is a rossz eredmények miatt...

„Nagy a felelőssége az európai kupákban szereplő csapatainknak, fontos, hogy pontokat szerezzenek, nagyon fontos a jövő szempontjából minden győzelem. A Trabzonspor szurkolói a legjobbak, legkarizmatikusabbak az egész világon, hírnevet szerzett magának a lelkesedésével és a koreográfiáival a tábor.

A legnagyobb célunk az volt, hogy láthassák szurkolóink a BL gigászait, kérem, fogadják el az Európa-ligát a következő lépcsőfokként. A csoport nagyon kiegyensúlyozott, de továbbjuthatunk"

– nyilatkozta Agaoglu.

Az Ajanspor kiemeli, hogy a Ferencvárosnak nincs igazi ellenfele a hazai ligában.

Harmincnyolc év elteltével nyerte meg a török bajnokságot, a Bajnokok Ligájába selejtezőjébe a rájátszásban kapcsolódott be. A csoportkörért a dán FC Köbenhavn ellen 2-1-es összesítéssel kiesett, így került az Európa-ligába. A keret becsült piaci értéke 126.5 millió euró, amelynek csaknem tíz százalékát a csapatkapitányi karszalagot viselő, a török válogatottban rendszeresen védő Ugurcan Cakir teszi ki (neki lőtte Szoboszlai Dominik emlékezetes szabadrúgásgólját a Nemzetek Ligájában 2020 szeptemberében).

Érdemes figyelni Marek Hamsíkra is, igaz, a tavaly nyáron érkező szlovák középpályás sérülés miatt ebben az idényben eddig csak egy tétmérkőzésen lépett pályára.

A 2022-2023-as idény döntőjét a Puskás Arénában rendezik meg. Ennek kapcsán az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elkészítette a budapesti finálé arculatát, amely igencsak egyedire sikerült, az Európa-liga klasszikus színei mellett a magyar főváros került a finálé logójának középpontjába.