Vágólapra másolva!
2022. szeptember elsején, magyar idő szerint éjfélkor lejárt az átigazolási időszak a Premier League-ben és a Manchesterben szenvedő ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldót egyetlen Bajnokok Ligájában induló csapat sem vette meg, azaz a sértett portugál az angol együttesben ragadt. A csapat holland menedzsere, Erik ten Hag kedden már elmondta, csapata részéről Antony és Dubravka érkezésével véget ért az átigazolási időszak és Cristiano Ronaldo is marad a csapatnál. Hogyan jutott el ez a történet egy év alatt idáig? Miben hibázott Ronaldo és miben a United vezetése? Erről szól a következő cikk.

2022. augusztus 30-án Cristiano Ronaldo gépkocsijában egyedül ülve érkezett meg a Manchester United edzőközpontjának bejáratához.

A kapunál nem tolongtak az emberek, nem taposták egymást a fotósok - csak egy Ronaldo mezbe öltözött kisfiú akart a portugáltól egy aláírást.

Ronaldo letekerte az ablakot, kényszeredett mosollyal firkantotta oda a nevét, majd továbbhajtott. Senki sem szalad utána, senki sem akarta megállítani, megérinteni, közös fotót készíteni vele.

Amikor egy évvel ezelőtt Cristiano Ronaldo megérkezett a Manchester United csapatához, az Old Traffordon örömtüzek gyúltak. Tömegek tolongtak, egymást taposták a szurkolók. Emberek százai csak őt akarták látni.

Mindenki - így Ronaldo is - abban reménykedett, hogy a portugál játékos visszatérése egy új, dicsőséges korszakot nyit majd meg az angol iparváros ikonikus klubjánál.

Olyat, amit akkor éltek át, amikor Sir Alex Ferguson volt ott a menedzser. Hiszen mégiscsak egy ötszörös aranylabdás érkezett meg a Juventusból, egy olyan játékos, aki pályafutása elején rengeteg örömöt szerzett a Manchester United szurkolóinak.

Megváltóként tekintettek a Manchesterbe érkezett Cristiano Ronaldóra Forrás: AFP/Nigel Roddis

S akkor is örömmel fogadták a Manchester United csapatánál CR-t, ha mindenki tudta: előzőleg

Jorge Mendes, a portugál ügynöke heteken keresztül azon dolgozott, hogy Ronaldót a városi rivális, a Manchester City igazolja le.

Ez az üzlet végül nem jött össze, mert a City menedzsere, Pep Guardiola egyáltalán nem volt biztos abban, hogy Ronaldo hasznára lehet csapatának. A Manchester United úgy kommunikálta CR visszatérését, hogy a portugál a szívére hallgatott, holott erről szó sem volt - ez sokkal inkább a "ha nincs ló, jó a szamár is" tipikus esete volt. Azaz Ronaldo nem kellett a Citynek, hát belovagolt a Unitedhez.

Illetve, volt ennek a történetnek egy másik aspektusa is. Nevezetesen:

a Manchester United így azt tudta kommunikálni, hogy a City elől happolta el Ronaldót.

Ami nagyon jól hangzott, csak éppen nem volt igaz. Amikor ugyanis kiderült, hogy Jorge Mendes a City tulajdonosaival tárgyal, a United vezetői megrettentek, hogy a világ akkor legjobbjának tartott játékosa a legnagyobb ellenfélhez érkezik. Ezt pedig semmiképpen sem akarták az Old Traffordon.

A 2020-21-es szezonban a Manchester United a norvég Ole Gunnar Solskjaer vezetésével a második helyen végzett a Premier League-ben. Ez akkor óriási eredménynek számított, sima Bajnokok Ligája indulást jelentett. Ugyanakkor a Manchester elvesztette az Európa-liga döntőjét a spanyol Villarreal ellen.

Ronaldo 2021 augusztusának végén érkezett meg a csapathoz.

Az ő érkezésével a Manchester United hanyatlása iszonyatosan gyors és megdöbbentő volt. Ami azért is fura, mert CR egyéni statisztikái nem voltak rosszak. A Premier League-ben 18 gólt lőtt, az egész szezonban pedig 24-et. A Bajnokok Ligája 2021-22-es szezonjában az első öt csoportmeccs mindegyikén lőtt gólt Ronaldo. Miközben ezt a teljesítményt mindenki elismerte, gyorsan fellángolt a vita, hogy mit lehet kezdeni az egyre hatalmasabb egót bemutató portugállal ebben a csapatban. CR pillanatok alatt a klub legtöbbet kritizált játékosa lett.

Az ünnepelt Ronaldo hamar a kritikák kereszttüzébe került Forrás: AFP/Glyn Kirk

Sokat mondó tény volt az is, hogy a norvég sikeredzőt, Ole Gunnar Solskjaert nem sokkal Ronaldo érkezése után kirúgta a klub.

A helyére a német Ralf Rangnick érkezett. A német szakember azzal a döbbenetes felütéssel nyitott (és ezt a klub igazgatótanácsában is elmondta), hogyha a MU sikeres akar lenni, akkor azonnal ki kell tenni a csapatból a portugált. Ekkor ezt mindenki megdöbbenéssel fogadta, de érdemi döntés - természetesen - nem született ebben a kérdésben. Rangnick távozása után a 2022 nyarán a holland Ajaxtól érkezett Erik ten Hagra várt ez a feladat és a holland meg is tette mindezt:

a Brentford ellen elszenvedett megalázó, 4-0-s vereség után kirúgta a csapatból az ötszörös Aranylabdást.

Ronaldo azóta nem került be a Manchester United kezdőjébe. 2022. szeptember 1-én sem a Leicester elleni bajnokin. A 3. fordulóban a Liverpool elleni 2-1-es hazai siker alkalmával a 86. percben hármas cserével küldte be őt a holland - ennél megalázóbb helyzetet aligha lehet elképzelni. A Southampton elleni idegenbeli diadal alkalmával is a kispadon kezdett az egykori bálvány. Miként egy napja Leicesterben is.

Cristiano Ronaldót csak a Bajnokok Ligája érdekelte Forrás: AFP/Paul Ellis

Cristiano Ronaldo először 2022 júliusában jelentette ki, hogy ő mindenképpen a Bajnokok Ligájában akar játszani. A manchesteri csapat azok után, hogy a hatodik helyen végzett a PL 2021-22-es szezonjában, csak az Európa-ligába nevezhetett. Ehhez viszont nem fűlt a foga CR-nek. Még 2019-ben nyilatkozta azt a francia France Football magazinnak, hogy ha rajta múlna, innentől kezdve csak nagy meccseken játszana.

szögezte le CR. Nem könnyű elképzelni, hogy a portugál őrült lelkesedéssel vetné bele magát a ciprusi Omonia Nicosia vagy éppen a moldovai Sheriff Tiraspol elleni El-meccsekbe - ezek várnak a Manchesterre idén ősszel. Meg a Real Sociedad elleni. Képzelhetjük, mennyire várja mindezt CR.

A gond csak az, hogy a portugál 2022. szeptember 1-ig nem kapott egyetlen olyan ajánlatot sem, amely egy olyan csapattól érkezett volna, amelyik a BL-ben indul. A nemzetközi sajtó sok együttessel összeboronálta - az utolsó ebben a sorban az SSC Napoli volt ennek a hétnek az elején.

Mindebben az a legdöbbenetesebb, hogy a Premier League legjobban fizetett játékosáról van szó, aki senkinek sem kell.

Sőt: valójában egyetlen olyan ajánlat érkezett, amelyet komolynak lehetett minősíteni: Szaúd-Arábiából, az Al-Hilal csapatától. Nincs, nem lehet kétségünk afelől, hogy anyagilag ez a buli a lehető legjobb lett volna Ronaldónak, de ezt a 37 éves sztár nem fogadta el. Pontosabban még nem. Mert sokak szerint nincs már messze az az idő, amikor egy ilyen felkérésnek is örvendeni fog.

Hol és miként törhetett meg ez a rózsaszínűen induló sztori? 2021 novemberéig, majd 2022 februárjáig kell visszamennünk az időben. Ekkor ingott meg először, majd másodszor a Manchester United formája, s 2022 második hónapjában fogadta a német Ralf Rangnick azt a küldöttséget, amelyben jó néhány játékos - köztük Cristiano Ronaldo is - helyet kapott. Nem volt ott ezen a megbeszélésen a csapat kapitánya, Harry Maguire.

Cristiano Ronaldo (középen), Harry Maguire (jobbra) a kispadról nézte a Manchester United-Liverpool mérkőzést Forrás: AFP/Paul Ellis

Ronaldo ekkor kezdte el fúrni Maguire-t, s azt követelte Rangnicktól, hogy a csapatkapitányt száműzze a tartalékok közé. Gyakorlatilag beleszólt abba, mi legyen a csapat összeállítása.

A portugál azt is elmondta, hogy ő kizárólag Edinson Cavanival szeret játszani. Rangnick meglepve és megdöbbenve fogadta ezt, mert Maguire nem volt ott, s Ronaldónak elmondta: ez a viselkedés elfogadhatatlan a számára. Nem győzte meg a portugált, aki továbbra is azt szajkózta, hogy Maguire miatt lett rossz a United formája.

Pedig kezdetben tényleg minden fantasztikusnak tűnt. Amikor a United bejelentette, hogy megállapodást kötött a Juventusszal Ronaldo átigazolásáról, ez lett a közösségi média történetének legkedveltebb bejegyzése.

Pontosabban: minden idők legkedveltebb sporttal kapcsolatos bejegyzése.

A United vezetői pezsgőt bontottak és egy új aranykor eljöveteléről beszéltek. Pörögtek a lájkok, szárnyaltak a megosztások, dőlt a lé.

CR első PL-meccse a lehető legjobban sikerült. A Manchester United a 2021-22-es szezon 4. fordulójában hazai pályán 4-1-re legyőzte a Newcastle Unitedot, a portugál két gólt lőtt. Ebben a szezonban ez volt az utolsó olyan alkalom, hogy a MU állt az első helyen a PL-ben. A meccs közben az Old Trafford felett átrepült egy kisrepülő. Egy zászlót húzott maga után, amelyen egy név állt: Kathryn Mayorga. Ő volt az a nő, aki szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolta meg a portugált. Ronaldo ezeket a vádakat mindig is tagadta. Ez az incidens azonban nem okozott nagy zavart. Az Old Traffordon örömünnep kezdődött.

Cavanitól a klub elvette a 7-es mezt, amit visszaadott a portugálnak. Ronaldo fürdött az imádatban.

A nemzetközi szaksajtó istenítette. Az olasz sajtó fanyalgásával senki sem foglalkozott, miután több itáliai lap arról írt, hogy hamar eljön az igazság pillanata és CR nem fog tudni mindig ilyen teljesítményt nyújtani. A Manchester United játékosai szinte megrészegültek a portugál jelenlététől. Többen igyekeztek átvenni a portugál étkezési stíliusát és nem ettek desszertet. Nem ittak kólát. Nem tettek cukrot a kávéjukba. Mindent és mindenkit CR uralt.

Ole Gunnar Solskjaer sem tudott mit kezdeni Ronaldóval - meg is bukott Forrás: AFP/Clive Brunskill

Ronaldo az első öt meccsén öt gólt szerzett, köztük a Villarreal elleni BL-meccsen egy utolsó percekben rúgott góllal, amivel a Manchester megnyerte azt a meccset is.

Egy hónappal az érkezése után kezdett el repedezni a cukormáz.

A csapatot ekkor még Ole Gunnar Solskjaer irányította, aki az Everton elleni bajnokin pihentette a portugált. A meccs 1-1-es döntetlennel ért véget, Ronaldo a 65. percben állt be, majd a meccs után iszonyú dühösen vette a történteket tudomásul. A csapat megindult a lejtőn, súlyos vereséget szenvedett a Leicester, a Liverpool és a Watford ellen. Ronaldo azok közé a játékosok közé tartozott, akik elvesztették hitüket Solskjaerban.

A norvég edző sorsa megpecsételődött.

Pedig a klublegenda 2021 nyarán - Ronaldo érkezése előtt - hároméves szerződést kötött a Manchester United együttesével. Hiába. 2021 november végén a Manchester United 4-1-re kikapott a Watfordtól és a klub kirúgta egykori legendás játékosát,Ole Gunnar Solskjaert, aki természetesen semmilyen kritikával nem illette munkaadóját, de egy privát beszélgetésben elismerte, hogy Ronaldo érkezésével változott meg minden Manchesterben.

És nem pozitív irányba.

Amikor 2021. november 29-én a német futballprofesszor, Ralf Rangnick (ideiglenes megoldásként) megérkezett a csapathoz, a feszültség szinte szétvetette az öltözőt. A játékosok közül Pogba, Cavani, Jesse Lingard, Juan Mata és Nemanja Matic is tudta, hogy a szerződésük az idény végén lejár. Hiába érkezett Sancho és Varane, az ő beilleszkedésük sem ment könnyen. A lejáró szerződésű játékosok már nem húzták a szekeret. És nem húzta Ronaldo sem, mert egyre csalódottabb volt amiatt, ami a csapaton belül történt.

Különösen akkor nem, amikor a német edző közölte vele, hogy keveset fut, s legyen kedves ebben a szegmensben is fokozni a teljesítményét.

A német szakember egy 4-2-2-2-es rendszert vezetett be.

A lejáró szerződésű Paul Pogbát már nem érdekelte, mi lesz a csapattal Forrás: AFP/Paul Ellis

Ebben a taktikai formációban Ronaldónak egy támadópartnere volt, de ez sem működött igazán. Amikor a Manchester United Newcastle-ben döntetlennel fejezte be a bajnokiját, az öltözőben Ronaldo nekiment saját csapattársainak, hogy azok keveset passzolnak neki. S ezekben a passzokban sem volt semmi köszönet.

A portugál szerint ezeknek a passzoknak a minősége borzalmas volt.

A Newcastle-ben lejátszott mérkőzés volt Rangnick harmadik meccse Manchesterben, két találkozóval később a német azon gondolkodott, hogy kirúgja a portugált a csapatból. Ám ezt nem tette meg. A Burnley kellemes ellenfélnek bizonyult, Ronaldo gólt lőtt, s innentől kezdve senki sem akarta kitenni őt a csapatból. Pedig Rangnick ekkorra már rájött arra, amire elődje, a norvég Solksjaer is: Ronaldo nem követi a taktikai utasításokat, kizárólag magának játszik. A német edző azonban hibás kompromisszumokat kötött, s így beszélt:

Így érkezett el 2022. január 19. Ezen a napon a Manchester United a Brentford ellen 3-1-re nyert. Ronaldo kezdő volt, de 2-0-s hazai vezetésnél lecserélte őt Rangnick. A portugál ezt is nehezen viselte el, miközben edzője rájött, hogy

az eredményesség érdekében Ronaldót ki kell tennie a csapatból.

Rangnick ekkor kereste meg a klubvezetést és elmondta meglátásait. A meglepett igazgatótanács azonban hallani sem akart erről. Azt mutogatták Rangnicknak, hogy nézze már meg, mennyi gólt lőtt Ronaldo. És ezt az embert akarja mellőzni a csapatból?

Az események felgyorsultak. 2022 március elején Rangnick úgy döntött, hogy a Manchester City ellen nem jelöli a kezdőbe CR-t. A vérig sértett Ronaldo elment a csapatorvoshoz és közölte, hogy fáj a csípője. Majd ahelyett, hogy a csapattal együtt megjelent volna a City elleni meccsen, Portugáliába repült.

Ralf Rangnick és Cristiano Ronaldo. Nem értettek szót egymással Forrás: AFP/Oli Scarff

A United 4-1-re kikapott, CR Portugáliában ujjongott, hiszen Rangnick elképzelése megbukott.

Pár hét múlva pedig Ronaldo egyszerűen nem volt hajlandó edzeni, miután meglátta a német által aznapra kiírt tervet. Gyakorlatilag sztrájkba lépett és egyedül edzett. A szezon vége felé Ronaldo mégis visszanyerte formáját. A Norwich és a Tottenham ellen mesterhármast ért el, valamint gólt szerzett az Arsenal, a Chelsea és a Brentford ellen is. Ez azonban már késői feltámadás volt. Rangnick tudta, hogy az ő szerepe itt hamarosan véget ér, nem foglalkozott azzal, mi lesz CR sorsa.

2022 júliusának elején Ronaldo menedzsere, Jorge Mendes közölte a klubbal, hogy védence csak a Bajnokok Ligájában hajlandó szerepelni, ezért arra kérte a klubot, hogy ne álljanak egy átigazolás útjába. Ám ekkor a United tulajdonosai, a Glazer család, Richard Arnold vezérigazgató és az új edző, a holland Erik ten Hag egyetértettek abban, hogy Ronaldo maradjon a manchesteri csapatban.

Mindenki ezt akarta. Csak Cristiano Ronaldo nem.

Ő már leszámolt a Manchesterrel és mindenképpen el akart innen menni. A csapattal el sem utazott a thaiföldi és ausztráliai bemutató meccsekre. Július 26-án már személyesen Sir Alex Ferguson győzködte egykori kedvencét, hogy gondolja át az egészet, álljon be a sorba és maradjon Manchesterben.

Sir Alex Ferguson könyörgött Ronaldónak, hogy maradjon Manchesterben Forrás: AFP/Gerry Penny

A brit sajtó ezért keményen nekiment a legendás menedzsernek, azzal vádolva őt, hogy megalázkodott és szinte könyörgött a portugálnak. Ez sem hatott. Rio Ferdinand, a csapat korábbi játékosa azt mondta, hogy megérti CR-t, mert

a portugál úgy vélné, hogy az Európa-liga szereplés csak egy paca lenne szépen virító önéletrajzán.

Ekkor már a holland Erik ten Hag volt az edző, aki abban reménykedett, hogy be tudja építeni Ronaldót a csapatba. Nem véletlenül tette a kezdőbe a spanyol Rayo Vallecano elleni felkészülési meccsen. Ám amikor lecserélte őt, a sérett portugál - több más játékossal egyetemben - hazament, meg sem várva a meccs végét. Hol voltak már azok az idők, amikor Ronaldo jelenléte felrobbantotta a Manchester United közösségi média oldalait. Ekkor már úgy beszéltek róla, hogy nincs erőnléte. Szánalmas adok-kapok vette kezdetét. A 2022-23-as szezon 2. fordulójában a Brentford elleni megalázó, 4-0-s vereség alkalmával CR kezdőjátékos volt.

A meccs után Ronaldo nem volt hajlandó a csapattal odamenni a manchesteri szurkolókhoz, hanem eltűnt az öltözőben, holott a holland edző kifejezetten azt kérte tőle, menjen oda a csalódott drukkerekhez.

A súlyos vereség másnapján a holland edző arra a következtetésre jutott, hogy Ronaldóval semmilyen körülmények között nem garantált az előrelépés. A csapattársai is elfordultak tőle, a portugál egyedül evett a klub menzáján. Senki sem foglalkozott már vele.

Jorge Mendes és Cristiano Ronaldo. Nem sikerült a nagy buli Forrás: AFP/Fabio Ferrari

Menedzsere, Jorge Mendes is lépéskényszerbe került. Mindenképpen el kellett volna adnia valahova Ronaldót. Az első tárgyalópartner a Chelsea volt. Nem tartott soká a megbeszélés, mert a londoni csapat német edzője, Thomas Tuchel azt mondta, neki nem kell a portugál. Következett a német Bayern München. Onnan Barcelonába ment a gólfelelős Robert Lewandowski, kézenfekvőnek tűnt, hogy a helyére mehetne Ronaldo.

A németek hallani sem akartak erről.

Az Atlético Madrid éppenséggel szerződtette volna a portugált, de a klub szurkolói közölték: szó sem lehet arról, hogy egy egykori Real Madrid játékos náluk focizzon. Két olasz BL-induló csapat, az Internazionale és az AC Milan sem kért Ronaldo szolgálataiból. Mendes végső kétségbeesésében azt fontolgatta, hogy CR-t a Sporting Lisszabonhoz viszi. A Sunday Times azt állította, hogy Ruben Amorim vezetőedző azzal fenyegetőzött, hogy elhagyja a klubot, ha Ronaldót szerződtetik, de a trénerhez közel álló források azt hangoztatták, hogy Ronaldo nem jelentett komoly lehetőséget a Sporting számára, mivel a játékos inkább egy versenyképesebb bajnokságban szeretne játszani.

Erik ten Hag egységes csapatot szeretne felépíteni, amelyet az alapelvei kötnek össze. A cikk írásakor a United nem szándékozik felbontani Ronaldo szerződését, és ten Hag többször is felvetette Ronaldóval kapcsolatban, hogy a portugálnak ebben a szezonban jelentős szerepe lehet a csapatban, bár nem biztos kezdőként.

Amikor egy kép többet mond minden szónál: Cristiano Ronaldo a kispadon Manchesterben Forrás: AFP/Adrian Dennis

Így érkeztünk el 2022. szeptember elsejéhez, az átigazolási piac utolsó napjához. És az ítéletet kimonták: Cristiano Ronaldo nem kell senkinek. A Manchester United kezdőcsapatába pedig továbbra sem fér bele.

Egy évvel ezelőtt Ronaldo ezt írta a közösségi médiában:

A következő napokban dől el, hogy Ronaldo végtelen szerelmi története hogyan folytatódik Manchesterben.

Forrás: The Athletic