Vágólapra másolva!
A szerdai játéknap legnagyobb szenzációját kétségtelenül a tavalyi döntős Liverpool kudarca okozta. Jürgen Klopp csapata 4-1-re kapott ki Nápolyban, márpedig ennyire rosszul még soha nem kezdte a csoportkör küzdelmeit. A végső győzelemre is esélyesnek tartott Bayern München a BL-halálcsoportjában magabiztosan győzött az Inter otthonában, míg a kvartett másik meccsén az immáron Robert Lewandowskivel felálló Barcelona 5-1-re ütötte ki a cseh Viktoria Plzent. A lengyen klasszis rögtön három gólt lőtt első BL-meccsén gránátvörös-kék mezben. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei!

Tragikus és komikus Liverpool

Az A csoport rangadóján a szezonban eddig csalódást keltően teljesítő Liverpool ahhoz a Napolihoz látogatott, amelyet története során még egyszer sem tudott legyőzni Olaszországban. Erre pedig szerda este sem került sor, ugyanis Luciano Spalletti együttese álomszerűen futballozott, és már az első félidőben lemosta a pályáról az angolokat, mindezt úgy, hogy a hazaiaknak már 42 másodperc után volt egy kapufájuk és kihagytak egy tizenegyest is.

Klopp együttese mintha nem is lett volna a pályán az első játékrészben.

A Liverpool a BL-ben mindössze negyedszer került háromgólos hátrányba egy félidő után, míg a Napoli másodszor tudott ennyiszer betalálni a szünetig.

Lemosta a Liverpoolt a pályáról az első félidőben a Napoli Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Azonban nem csak a tavalyi döntős pocsék formája volt meglepő, hanem az is, hogy tíz perc után James Milner még a pályán lehetett. Éppen a rutinos középpályás kezezése után szerzett vezetést a Napoli tizenegyesből az ötödik percben. Milner még sárgát sem kapott, nem sokkal később viszont kapott egy brutális szabálytalanságért, ami pirosat is megért volna. Ugyancsak beszédes, hogy a liverpooli védelem oszlopa, Virgil van Dijk sorozatban 150 meccset játszott anélkül, hogy büntetőt érően szabálytalankodott volna, ám a legutóbbi két meccsén két tizenegyest is összehozott az ellenfélnek.

A második félidőt ott kezdte a Napoli, ahol az elsőt abba hagyta: a meccsen a második találatát szerző Zielinski rögtön góllal sokkolta vendégeket. A Pool ugyan gyorsan szépíteni tudott és összességében a második félidőben már jobban játszott, igaz, az elsőben nyújtott produkcióval nem tette magasra a lécet. Igaz, Klopp együttese a Premier League-ben is adós idén a kiegyensúlyozott, jó játékkal.

Képtelen Nápolyban nyerni a Liverpool, negyedik meccsén negyedszer kapott ki Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A Liverpool ezzel negatív rekordot állított fel, ugyanis ez volt története legsúlyosabb veresége a BL-nyitófordulóban.

Angol csapatként pedig csak az Arsenal kezdett hasonlóan háromgólos vereséggel még az Inter ellen a 2003/2004-es idényben.

"Nagyszerű érzés gólt szerezni a Bajnokok Ligájában, tudtam, hogy elfog jönni egyszer ez a pillanat. Minden lehetséges, csak hinni kell benne" – mondta Diego Simeone fia, Giovanni, aki csereként lépett pályára a megsérült Osimhen helyére és négy perccel később megszerezte pályafutása első BL-gólját. Mondhatni az alma nem esett messze a fájától, hiszen az Atlético Madrid vezetőedzője játékos pályafutása során szintén góllal debütált az elit sorozatban 1996-ban.

Diego Simeone utána a fia, Giovanni is góllal mutatkozott be a legrangosabb európai kupsorozatban Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

"A két gólomtól függetlenül szerencsére jól ment nekem a játék, de aminek aminek leginkább örülök, az a csapat teljesítménye. Szinte végig tökéletesen futballoztunk és megérdemelten nyertünk. Nem tudnám megmondani, meddig mehetünk el a sorozatban, de mindent megfogunk tenni, hogy minél messzebb" – fogadkozott két gólos Piotr Zielinski, akit a meccs emberének választott az UEFA.

"Elképesztően nagy területeket hagytunk nekik szabadon, és el kell ismerni, hogy

Gyorsan fel kell ébrednünk, mert ha így folytatjuk, akkor nagy gondban leszünk" – mondta a lefújás után a Liverpool skót válogatott védője, Andrew Robertson.

Klopp a második félidőben igyekezett cserékkel frissíteni csapatán, de végül érthető módon nem sok öröme volt a lefújás után. A német trénernek egyébként megszakadt egy jó sorozata, ugyanis három győztes idegenbeli meccs után kapott ki ismét olasz rivális otthonában. A Napolit irányító Luciano Spalletti viszont sorozatban a negyedik hazai BL-meccsét nyerte meg angol ellenféllel szemben.

– nyilatkozta a Napoli mestere, Luciano Spalletti.

A Napoli mestere, Luciano Spalletti a zsinórban a negyedik hazai BL-meccsét nyerte meg angol ellenféllel szemben Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

"Nagyon nehéz ezt az eredményt most elfogadni, de könnyebb megmagyarázni a vereség okát annak, aki látta a meccset. Nem emlékszem, hogy Thiago beállásáig lett volna akár csak egyetlen olyan szituáció, amikor a középpályán nyomás alá helyeztük volna őket. Hogy miért kaptunk ki ennyire, arra most nem tudok konkrét választ adni. El kell fogadnom és

úgy néz ki, hogy ismét meg kell találnunk a saját játékunkat. Három napja a Wolverhamptonnal játszottunk, ha megnézték a mai meccsünket, biztan nem tudták megállni nevetés nélkül.

Először is a Napoli nagyon jó meccset játszott ma, mi viszont nem. Ez az első magyarázatom a vereségre. Az utolsó két góljukat ajándékba adtuk. Sajnos sem támadásban, sem pedig védekezésben nem volt elég kompaktak. Sok minden hiányzik a játékunkból. Meg kell próbálnunk találni egy olyan taktikát, amivel hatékonyabbak lehetünk. Ehhez időre van szükségem, de az én dolgom, hogy megoldjam ezt a problémát" - értékelt a Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp, akinek nem sok jó emléke lehet a Diego Armando Maradona stadionról, hiszen még a Borussia Dortmund edzőjeként 2013-ban kiállították, majd Carlo Ancelotti vezetésével a Napoli 2018-ban és egy évvel később is legyőzte a Liverpoolt az olasz városban.

A meccs után az angol sajtó máris arról kezdett cikkezni, hogy veszélybe került Klopp állása, a fogadóirodáknál pedig a háromszorosára nőtt annak az esélye, hogy Thomas Tuchel után egy újabb Premier League-csapat edzőjét rúghatják ki.

Jürgen Klopp elismerte, hogy mély gödörben van a csapata Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

"Nagyon boldog vagyok, hiszen ez volt az első meccsem a BL-ben. Nehéz meccsen győztünk le egy világklasszis csapatot" – mondta a kameruni Andre-Frank Zambo Anguissa, aki góllal mutatkozott be a legrangosabb európai kupasorozatban.

A csoport másik meccsén az Ajax szintén négy gólt szerezve kezdte meg szereplését a BL-be 12 év után visszatérő Rangers ellen.

A holland bajnok a találkozó közepére eldöntötte a három pont sorsát, 33 perc elteltével már 3-0-ra vezetett, a klub történetében ilyen gyorsan még soha nem lépett el három góllal,

az eddigi rekord a Makkabi Tel Aviv elleni összecsapás volt, amelyen 33 perc és 7 másodperc elteltével alakított ki ekkora különbséget.

Magabiztosan kezdett a rekordot döntő Ajax Amszterdam Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Lewandowski nélkül is megállíthatatlan a Bayern

A C jelű csoportban, vagyis az idei BL-halálcsoportjában a Bayern München az Inter otthonába látogatott. Bár ez volt a játéknap rangadója, de valójában hatalmas különbség volt a két csapat között. Az 500. európai kupameccsét játszó Bayern nyomasztó fölényét Leroy Sané váltott gólra a 25. percben, a milánói kék-feketék pedig gyakorlatig csak a kapusuknak, André Onanának köszönhették, hogy a szünetre nem lett nagyobb arányú a bajorok előnye.

A fordulást követően az Inter labdabirtoklásban kiegyenlítette a vendégek fölényét, és bátrabb játékot is felvállalt, de a Bayern győzelme egy percig sem forgott veszélyben. Sikerükkel

a müncheniek folytatták egészen elképesztő sorozatukat, 2003 óta ugyanis mindegyik BL-idényt győzelemmel kezdtek.

Ezzel szemben az olasz csapat a legutóbbi négy tétmeccséből már a harmadikat veszítette el.

Leroy Sané találatával és egy öngóllal győzte le a Bayern az Intert Forrás: AFP/Marco Bertorello

"Az ilyen csapatok minden hibát megbüntetnek. Három vereség néhány nap alatt? Nem aggódom emiatt. Tudom, hogy erősek vagyunk, és még nem vagyunk százszázalékosak. Ezek a vereségek csak azt bizonyítják, hogy dolgoznunk kell tovább" – fogalmazott az Inter bosnyák válogatott támadója, Edin Dzeko.

A Bayerntől ugyan távozott a nyáron Robert Lewandowski, de a lengyel klasszis nélkül sem adós a gólokkal a bajor együttes. Az idei szezonban nyolc tétmeccs alatt 29 gólt hoztak össze a németek. Ráadásul a végső győzelemre is esélynek tartott Bayernnek az is bizakodásra adhatott okot, hogy

nem csak támadásban, hanem védekezésben is elképesztően hatékony, főleg a BL-ben. Immáron sorozatban 29 csoportmeccs óta nem kapott gólt Manuel Neuer.

"Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, hiszen a Bayern ott van a végső győzelemre is esélyesnek tartott három-négy csapat között. Ettől függetlenül megpróbáltuk őket zavarba hozni, de ha olyan csapatnak adunk esélyt, mint a Bayern, akkor azt megbünteti" – mondta Danilo D'Ambrosio, akinek az öngóljával alakult ki a 2-0-s végeredmény.

A milánóiak jóformán csak asszisztáltak a müncheni támadásoknál Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

"Az első 20 percben sok párharcot elveszítettünk. Az első gól után kezdtünk el csapatként játszani és onnantól sok lehetőséget teremtettünk, de sajnos az utolsó passzokba rendre hiba csúszott. A szünet után próbáltunk jobban nyomni, de

– dicsérte az ellenfelet az Inter vezetőedzője, Simone Inzaghi.

"Elégedett vagyok a teljesítményünkkel. Magas színvonalú meccset játszottunk 90 percen keresztül. Mindkét félidőben volt egy-egy tízperces kihagyásunk, mikor több szabad területet is adtunk az ellenfélnek, de összességében teljesen megérdemeltük a győzelmet. Fontos volt, hogy három ponttal kezdjünk" – mondta elégedetten Julian Nagelsmann, aki vezetőedzőként először tudott nyerni a milánói San Siróban. A német tréner emellett szót ejtett csapata jövő heti rangadójáról is, amikor a Bayern az immáron Robert Lewandowskival felálló Barcelonát fogadja.

Julian Nagelsmann elégedett volt a Bayernnel, és már várja, hogy újra találkozhasson a Barcelonában remeklő Lewandowskival Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

"Már nagyon várom. Azt persze kevésbé, hogy Lewndowskival nézzünk szembe, hiszen mindig nagyon veszélyes a kapu előtt, de mint ember örülök, hogy újra találkozhatok vele. Remélem, a szurkolók is tisztelettel lesznek felé, függetlenül attól, hogy milyen volt a helyzet a távozásakor" - mondta korábbi játékosáról Nagelsmann.

Fantasztikus Lewandolski, gálázó Barcelona

A kvartett másik meccsén a nyáron jelentősen megerősített Barcelona hazai pályán ütötte ki 5-1-re a cseh Viktoria Plzen csapatát. A spanyol együttesben Robert Lewandowski először lépett pályára a Bajnokok Ligájában és rögtön három gólt vágott. Pályafutása során immáron 89 találatnál jár a sorozatban, amivel Cristiano Ronaldo és Lionel Messi mögött a legeredményesebb játékos.

A lengyel csatár ezzel az első a BL történetében, aki három különböző klub játékosaként jegyzett mesterhármast a sorozatban: a Borussia Dortmund színeiben egyszer, a Bayern München játékosaként pedig négyszer triplázott.

A tavalyi BL-szezon gólkirálya ráadásul Henrik Larssont (32 évesen és 360 naposan) megelőzve a legidősebb Barcelona játékos lett (34 évesen és 17 naposan), aki gólt szerzett a Bajnokok Ligájában.

A meccs krónikájához tartozik, hogy 1-0-s hazai vezetésnél némiképp váratlanul büntetőt kaptak a csehek, de végül a videóbíró megmentette a Barcelonát, a bíró teljesen jogosan visszavonta az ítéletet.

A videóbíró segítsége is kellett hozzá, de a Barcelona megúszta a tizenegyest Christensen szabálytalansága után Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Adria Puig

"Nem lepődtem meg, ilyen kemény meccsre számítottunk. A fiúk megtették, amit tudtak, de ez nem volt elég. A Barcelona a játék minden elemében szenzációs volt. Megvoltak a lehetőségeink, kár, hogy Chory nem tudott élni vele, mert akkor 3-2 lett volna. Leginkább a szünet előtt kapott gólt sajnálhatjuk.

Lewandowski ma este megmutatta, miért tartják joggal a világ egyik legjobb támadójának. Összességében ez egy nagy élmény volt mindannyiunk számára"

– mondta a cseh együttes edzője, Michael Bílek.

"Tudtam, hogy már az első meccsen fontos lesz, hogyan tudok alkalmazkodni a csapathoz. Az embereket elsősorban a gólok érdeklik, de igyekeztem a helyezkedésemmel is segíteni a csapattársaimat, akik már most sokat segítettek nekem a pályán és azon kívül is. Nem az a fontos, hogy ki szerzi a gólokat, hanem a három pont, aztán a következő meccs.

Lewandowski szenzációsan mutatkozott be immáron Barcelona-játékosként a BL-ben Forrás: AFP/Pau Barrena

– mondta a mérkőzés legjobbjának megválasztott Robert Lewandowski.

"Nem tudom, hogy Robert Európa legjobb támadója-e vagy sem, de az biztos, hogy számunkra ő a legjobb. Rengeteget harcol, nyomás alatt tartja a védőket, és sok helyzetet alakít ki. A három góljánál csak az beszédesebb, ahogyan a csapatért küzdött.

Soha nem kételkedtünk Robertben az ára vagy a kora miatt. Soha. Nagyszerű ember és igazi győztes. A lényeg, hogy a csapat, amely körülveszi őt, hogyan működik, és hogyan tudja kiszolgálni. Ez a siker kulcsa.

A győzelmek pedig önbizalmat adnak. Sok játékosom ma azzal a tudattal fog haza menni, hogy élete legjobb meccsét játszotta. Persze, még semmi sem dőlt el, a legnehezebb csoportban vagyunk, szóval nincs okunk a felhőtlen örömre" – fogalmazott a Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernadez.

Gálázott a Barcelona a BL-halálcsoport leggyengébb csapata ellen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Adria Puig

Hosszabbítás:

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Az Ajaxos Edson Álvarez az 50. mexikói játékos, aki gólt lőtt a Bajnokok Ligájában. Legutóbb tavaly novemberben a Napoli támadója, Hirving Lozano volt eredményes, a legtöbb gólt pedig Javier Hernández jegyezte, szám szerint 14-et.
  • Sané a Bayernben a 19. BL-meccsén szerezte a 10. BL-gólját a bajoroknál, ennél kevesebb meccsen korábban csak a holland Roy Makaay (10) és az idén nyáron távozott Robert Lewandowski (16) ért el 10 gólt a klub színeiben a sorozatban.
  • A skót Rangers története során mindössze másodszor kapott három gólt már az első félidőben. Legutóbb hasonlóra 1995 októberében volt példa a Juventus ellen.
    Tizenkét év után szerepelt ismét a BL-ben a Rangers, de a skótok aligha ilyen visszatérésről álmodoztak Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard
  • Az amszterdami gárda szokás szerint tinédzsert is avatott a találkozó során, a BL 1992 debütálása óta Youri Baas volt az 50. a sorban, ezzel az Ajax lett az első csapat, amely elérte ezt a számot.
  • A portugál Sporting történelmet írt, ugyanis először nyert nemzetközi kupameccset Németországban.
  • Az Atlético Madrid–Porto összecsapás csak a második olyan mérkőzés a Bajnokok Ligája történetében, amikor a 90. perc után (a hosszabbítást leszámítva) született három gól. Érdekesség, 2021. decemberében is éppen ez a két együttes meccse hozott hasonlón őrült végjátékot.
  • Giovanni Simeone éppen 25 évvel és 361 nappal azután lőtt gólt élete első BL-meccsén, hogy édesapja, Diego Simeone 1996-ban két góllal mutatkozott be az FCSB ellen a BL-ben.
  • Az elmúlt 15 évet tekintve az Ajaxos Mohamed Kudus mindössze a hetedik olyan játékos, aki egy BL-meccs alatt gólt és gólpasszt jegyzett, valamint egyetlen passzt sem rontott el. Legutóbb ez Serge Gnabrynak sikerült 2020-ban a Barcelona ellen.
    Őrült végjáték után a csereként beállt Antoine Griezmann volt az Atlético nyerőembere a Porto ellen Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou
  • A 2018/19-es idény óta Marcus Edwards az ötödik angol futballista, aki nem brit csapatban színeiben talált be a Bajnokok Ligájában. Ez eggyel több, mint amennyit 1992-2018 között lőttek a légióskodó angol játékosok.
  • Franck Kessié első gólját szerezte Barca-mezben és szintén először talált be a hatodik BL-meccsén.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:
A csoport:
SSC Napoli (olasz)-Liverpool (angol) 4-1 (3-0)
gól: Zielinski (5., 47., az elsőt 11-esből), Z. Anguissa (31.), Simeone (44.), illetve Luis Díaz (49.)

Ajax Amsterdam (holland)-Glasgow Rangers (skót) 4-0 (3-0)
g.: Álvarez (17.), Berghuis (32.), Kudus (33.), Bergwijn (80.)

B csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-FC Porto (portugál) 2-1 (0-0)
g.: Hermoso (90+1.), Griezmann (90+11.), illetve Uribe (90+6., 11-esből)
kiállítva: Taremi (81., Porto)

Club Brugge (belga)-Bayer Leverkusen (német) 1-0 (1-0)
g.: Sylla (42.)

C csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Viktoria Plzen (cseh) 5-1 (3-1)
g.: Kessié (13.), Lewandowski (34., 45+3., 67.), Ferran Torres (71.), illetve Sykora (44.)

Internazionale (olasz)-Bayern München (német) 0-2 (0-1)
g.: Sané (25.), D'Ambrosio (66., öngól)

D csoport:
Tottenham Hotspur (angol)-Olympique Marseille (francia) 2-0 (0-0)
g.: Richarlison (76., 81.)
kiállítva: Mbemba (48., Marseille)

Eintracht Frankfurt (német)-Sporting Lisboa (portugál) 0-3 (0-0)
g.: Edwards (65.), F. Trincao (67.), N. Santos (82.)